- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Noc Restauracji w nowej odsłonie
Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu degustacyjne. Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł.
Noc Restauracji odbywa się w Gdańsku od kilku lat. To impreza oparta na formule tzw. szlaku kulinarnego. Podczas nocnej kulinarnej eskapady uczestnicy mają okazję spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefów kuchni wybranych restauracji. W tym roku impreza będzie kontynuowana w zbliżonej formule, ale czekają ją drobne zmiany.
Pierwsza dotyczy selekcji miejsc. W tegorocznej edycji udział wezmą wyłącznie miejsca, które zostały certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska - akcji promocyjnej prowadzonej od zeszłego roku przez miejskie biuro promocji. Trafiają do niej lokale, które nie tylko posiadają wysoki standard obsługi, ale przede wszystkim oferują w swojej karcie dania związane z lokalną tradycją kulinarną.
- Chcemy w ten sposób podkreślić tradycyjną, gdańską kuchnię i zwrócić uwagę na regionalne składniki. Trzeba pamiętać, że Gdańsk w przeszłości ze względu na nadmorską lokalizację i portową działalność był jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce. W daniach nie tylko pojawiały się liczne ryby czy owoce morza, ale i także mniej znane w innych regionach kraju takie specjały jak migdały, rum czy szafran - mówi - Grzegorz Niklas z firmy Landbrand, która organizuje wydarzenie na zlecenie Miasta Gdańska.
Podczas tegorocznej Nocy Restauracji, która odbędzie się 6 lipca, zjeść będzie można w dziesięciu lokalach (być może ich liczba wzrośnie do 12). Będą to: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni i Szafarnia 10.
- W poprzednich edycjach szefowie kuchni przygotowywali specjalne, festiwalowe nocne danie. Tym razem przygotują autorskie menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które będą autorską interpretacją gdańskich smaków - tłumaczy Niklas.
W Mercato będzie można zjeść m.in. chłodnik z buraka z marynowanym jesiotrem i sorbetem ze szczawiu czy turbota z cukinią, szparagami i puree ze szpinaku. Z kolei w Papieroovce w menu znajdą się m.in. śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce, krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka czy lody rabarbarowe z anyżem i wanilią.
Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł. Szczegółowe informacje o menu będzie można niebawem znaleźć na stronie nocrestauracji.pl.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (84) 2 zablokowane
-
2017-06-13 14:39
Noc restauracji (2)
....istne arcydzieła kulinarne dla duszy i ciała,..i za to się płaci......a .tak po prostu można się najeść w domu ,przeważnie ziemniaki,...jakiś sos i kawał mięsa i mizeria ...tak po chłopsku....
- 14 10
-
2017-06-13 16:35
Kasiu, coś nie tak z klawiaturą u Ciebie. (1)
- 7 2
-
2017-06-14 06:46
Ona pisze po hipstersku
- 3 0
-
2017-06-13 14:45
Piszcie, co chcecie,
ale dla mnie te artystyczne kleksy wyglądają jak niedojedzone resztki, ble.
- 23 6
-
2017-06-13 15:21
ja jestem dziwakiem (a może i lewakiem) bo lubię jeść na talerzach, najlepiej takich zwykłych, białych
aha, no i lubię pić do obiadu ze szklanki, a nie ze słoika ze słomką.
- 26 2
-
2017-06-13 15:48
lud
wreszcie coś dla ludu..... od 75 zł tylko, by drzwi dało się domknąć pod naporem klientów
- 21 1
-
2017-06-13 16:30
Podoba mi się ten tatar! Co prawda wymaga uzupełnienia o odrobinę zimnej wódeczki, ale rokuje bardzo dobrze.
Tylko ta decha niepotrzebna.
- 17 0
-
2017-06-13 16:32
Co by nie mówić, po tych zdjęciach wnioskuję, że obżarstwa raczej nie będzie.
- 17 0
-
2017-06-13 17:23
Niepokorni tak sobie (4)
Niepokorni marketing przełożyli nad jakość.
- 9 1
-
2017-06-14 01:26
(2)
a byłeś?
ja np. byłem 2 razy, i jakoś jak mało gdzie- 1 3
-
2017-06-14 07:03
jesteś codziennie tam w pracy (1)
- 5 0
-
2017-06-14 08:21
hahah 11/10
o w pape
- 0 0
-
2017-06-14 08:22
w pl da sie uprawiac latwo dobry marketing
ale kupowac znakomite mięso to juz duzo trudniej
- 3 0
-
2017-06-13 17:54
co to za moda na kleksy na talerzu ?!
- 15 2
-
2017-06-13 21:15
Eliksir czy Niepokorni to nie są restauracje. (1)
Co za ściema.
- 9 1
-
2017-06-13 21:20
Niepokorni ile są na rynku? Miesiąc i to i wystarczy żeby to bistro lansowało się jako wybraniec w Noc Restauracji.
Haha i na kuchni ten nieudacznik co gotował w Casino.
- 11 1
-
2017-06-13 21:40
Przepraszam (2)
Ale mnie już same nazwy restauracji nie zachęcają. Wszystko tak wymyślne że aż się odechciewa. Wolę iść do mamy na pierogi ruskie czibureki i barszczyk ukraiński. :)
- 10 1
-
2017-06-13 23:29
(1)
Pasożyt.. . Może zaproś matkę do siebie nierobie?
- 4 0
-
2017-06-14 18:37
Haha`
W alternatywie do pójścia do jednej z takich knajp, wolę zjeść u mamy, i jak najbardziej, zapraszam ją również do siebie, ale przecież po tym wpisie trzeba wywnioskować że pasożytuję... ale aż zalajkuję twój koment... pozdro ;)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.