- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Noc Restauracji w nowej odsłonie
Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu degustacyjne. Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł.
Noc Restauracji odbywa się w Gdańsku od kilku lat. To impreza oparta na formule tzw. szlaku kulinarnego. Podczas nocnej kulinarnej eskapady uczestnicy mają okazję spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefów kuchni wybranych restauracji. W tym roku impreza będzie kontynuowana w zbliżonej formule, ale czekają ją drobne zmiany.
Pierwsza dotyczy selekcji miejsc. W tegorocznej edycji udział wezmą wyłącznie miejsca, które zostały certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska - akcji promocyjnej prowadzonej od zeszłego roku przez miejskie biuro promocji. Trafiają do niej lokale, które nie tylko posiadają wysoki standard obsługi, ale przede wszystkim oferują w swojej karcie dania związane z lokalną tradycją kulinarną.
- Chcemy w ten sposób podkreślić tradycyjną, gdańską kuchnię i zwrócić uwagę na regionalne składniki. Trzeba pamiętać, że Gdańsk w przeszłości ze względu na nadmorską lokalizację i portową działalność był jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce. W daniach nie tylko pojawiały się liczne ryby czy owoce morza, ale i także mniej znane w innych regionach kraju takie specjały jak migdały, rum czy szafran - mówi - Grzegorz Niklas z firmy Landbrand, która organizuje wydarzenie na zlecenie Miasta Gdańska.
Podczas tegorocznej Nocy Restauracji, która odbędzie się 6 lipca, zjeść będzie można w dziesięciu lokalach (być może ich liczba wzrośnie do 12). Będą to: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni i Szafarnia 10.
- W poprzednich edycjach szefowie kuchni przygotowywali specjalne, festiwalowe nocne danie. Tym razem przygotują autorskie menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które będą autorską interpretacją gdańskich smaków - tłumaczy Niklas.
W Mercato będzie można zjeść m.in. chłodnik z buraka z marynowanym jesiotrem i sorbetem ze szczawiu czy turbota z cukinią, szparagami i puree ze szpinaku. Z kolei w Papieroovce w menu znajdą się m.in. śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce, krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka czy lody rabarbarowe z anyżem i wanilią.
Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł. Szczegółowe informacje o menu będzie można niebawem znaleźć na stronie nocrestauracji.pl.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (84) 2 zablokowane
-
2017-06-13 22:21
to będzie raczej noc burżuja
- 6 2
-
2017-06-13 22:26
(7)
Jutro po południu zaczynam długi weekend i moje menu wygląda tak:)
-jajka sadzone podane z pomidorami ,avokado i chlebem własnego wypieku
- zupa z botwinka ,fasolka szparagowa ,młodymi ziemiaczkami i marchewką z kleksem z jogurtu naturalnego
-Nalesniki nadziewane serem bialym,polane sosem jogurtowo waniliowym z owocami świeżymi lub wiśniami że słoika
-Ziemiaczki opiekane w folii aluminiowej i łosoś na parze z sosem kopertowym
-Arbuzik
-Truskawki
-Ziarna słonecznika
-Figi
- chlebek maczany w oliwie z bazylią
-Piergi z serem feta i gorgonzola podane z sosem żurawinowym
-herbatka
-tarta rabarbarowa z pierzynką bezową
Oj jak ja lubię mieć długi weekend- 6 3
-
2017-06-13 22:28
Ahh te pierogi będą miały jeszcze gruszkę w nadzieniu :)
- 2 1
-
2017-06-13 23:23
Nie zes....j się
Kot też będzie z Tobą?- 3 1
-
2017-06-13 23:23
Masz 5 lat, ze tak kochasz zdrobnienia?
- 6 1
-
2017-06-13 23:35
ale te wymienione rzeczy to tylko na środę?
- 4 0
-
2017-06-14 08:08
Można wpaść do Ciebie na ten weekend?
- 2 0
-
2017-06-14 10:52
A na koniec
obstrukcja bolesna.
- 2 1
-
2017-06-14 23:45
Ale dieta
A ja nie jestem na diecie i jem normalnie.Mniam,mniam np.prosiaczek pieczony.
- 1 0
-
2017-06-13 23:20
Snobizm jak hevelka
czyli kolejny "modny" event dla managerow, "zawód, syn" i hipsteriady, już OD 75pln/osoba... w jednym miejscu, ale na pewno porcje na tyle małe żeby odwiedzić przynajmniej 2-3 miejsca...
- 8 1
-
2017-06-14 06:39
Przykro czyta się niepochlebne opinie. Bardzo dobrze ze cena jest wysoka, przynajmniej Państwa nie spotkam w restauracji! (4)
- 4 10
-
2017-06-14 08:01
jakie restauracje?
to są bistra bez kelnerów, bez obrusów i można tam wejść w klapkach Kubota
- 4 1
-
2017-06-14 08:28
Na Hevelce też Was hejterzy nie widziałem. .... i dobrze! (1)
- 1 0
-
2017-06-14 10:54
I nie zobaczysz.
Trzeba mieć zdrowo nasr.... aby pić te wynalazki w kosmicznych cenach.
Ani to smaczne ani zdrowe.
Ale rozumiem że hipister z brodą w czinosach musi tam być.- 1 1
-
2017-06-14 10:26
do bogacza
i te pieniądze masz pewnie z cięzkiej pracy, od mamusi :P
- 1 0
-
2017-06-14 08:44
Nie dziekuje wole Marmolade chleb i kawe
Tanio smacznie i można siedziec do nocy
- 3 3
-
2017-06-14 12:09
Znowu w komentach same narzekania.... Oj wam ludziska dogodzic...
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.