- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy
W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.
Plaża
Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej . To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.
01 Pizzarium
Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).
Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.
New York Pizza Department
New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.
W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.
Malowana Lala
Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).
Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.
Miejsca
-
Malowana Lala Sopot, Podjazd 2
-
New York Pizza Gdańsk, al. Rzeczypospolitej 4D/168
-
01 Pizzarium Gdańsk, Podwale Staromiejskie 102B
Opinie (101) 7 zablokowanych
-
2018-08-11 16:33
Widzieliście sufit tej Malowanej Lali? (1)
Wszedłbym, zobaczył coś takiego, rzucił pawia i wyszedł. To jak piszą zabudowany taras, ale nic nie usprawiedliwia takiego gnoju nad talerzami :/
- 18 2
-
2018-08-11 21:14
"Rzucił pawia"... Naczytałeś się książek tego bandyty Sokołowskiego ps. "Masa"?
- 4 4
-
2018-08-11 17:01
Nie mam brody, nie mam rurek ani wyglądu zniwieściałego cherubina (4)
nawet nie mam tatuażu, nie pasuję tam i tyle.
- 14 9
-
2018-08-11 17:09
A nie lepiej kupić słoik z klopsami w biedronce za 5 złotych? (1)
Bandzioch pełny i tanio.
- 6 8
-
2018-08-12 09:21
nie
- 2 0
-
2018-08-12 12:55
Zarost ma dobre strony... Po nim poznasz słoika z prowincji!
- 2 1
-
2018-08-12 16:17
Nie mam brody, nie mam rurek ani wyglądu zniwieściałego cherubina
ale za to zniszczona glowe!
- 2 1
-
2018-08-11 18:25
taglio = na paski
nie na kawalki
- 6 0
-
2018-08-11 19:50
Czy ten Pan Szymon nie był właścicielem Nocy i Dni na Garnizonie? (2)
Hmm tam chyba lepsze siano niż na plaży...
Co się stanęło, ze tam zmienił się właściciel?- 7 6
-
2018-08-11 23:08
Coś często zmienia mewjscówy. Ciekawe czemu
- 1 4
-
2018-08-12 00:34
P.Szymon
Chodzimy za panem Szymonem wszędzie najlepsze drinki w trójmieście
- 3 1
-
2018-08-11 20:58
R*ygam już „autorskimi koktajlami”!
Słodkie, kaloryczne, mało alkoholu - d*py rosną
- 16 3
-
2018-08-11 21:10
17 pln za pizze ? (1)
Za 7.99 kupuje kilogramowa w biedronce z miesami i full wypas dla 3 osob.
- 7 22
-
2018-08-12 09:46
Poczytaj w słowniku co znaczy oksymoron
A potem pisz pizza z biedy i mięso.
- 1 0
-
2018-08-11 22:37
Placek
placek placek placek
- 3 1
-
2018-08-12 00:58
Plaża (2)
Byłam potwierdzam drinki jakich jeszcze nie znałam coś nowego oby więcej takich miejsc.
- 4 3
-
2018-08-12 09:47
Mam takie same odczucia. Drinki jakich nie znałem
Czyszczą bez budzenia
- 9 0
-
2018-08-12 17:08
jakich nie znałam
Sam sobie posty reklamowe piszesz?
- 4 0
-
2018-08-12 08:48
Napoli mia Gdynia (1)
Super jedzenie zarówno pizza neapolitańska oraz desery
- 1 0
-
2018-08-12 10:03
Gdzie to?
- 0 0
-
2018-08-12 09:18
Drożyzna (2)
Te Pizze
- 5 2
-
2018-08-12 09:49
18 za pizze to drogo? Siedź w domu biedaku kliencie g*wna z biedry
- 4 3
-
2018-08-12 16:21
Drożyzna
zarabiajac tyle co ty(wszystko jest drogie)
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.