- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy
W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.
Plaża
Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej . To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.
01 Pizzarium
Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).
Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.
New York Pizza Department
New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.
W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.
Malowana Lala
Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).
Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.
Miejsca
-
Malowana Lala Sopot, Podjazd 2
-
New York Pizza Gdańsk, al. Rzeczypospolitej 4D/168
-
01 Pizzarium Gdańsk, Podwale Staromiejskie 102B
Opinie (101) 7 zablokowanych
-
2018-08-12 11:56
Dziwne, w Warszawie nad wisla sa kilometry imprezoni pod golym niebem (2)
W trojmiescie nie ma takiego zintegorwanego miejsca przy plazy, j.
- 3 3
-
2018-08-12 11:59
Przy plazy powinny byc otwarte kluby, bez wstepow w jednym ciagu
Brakuje takich miejsc w 3miescie
- 1 3
-
2018-08-12 23:40
I bardzo dobrze
- 1 0
-
2018-08-12 12:43
plaża Szymon
Pan Szymon zawsze będzie mi się kojarzył z Cuba Libre na Zaspie. Szkoda, ze zrezygnował z tego lokalu, bo była to fajna miejscówka nie to z niej pozostało...
- 6 1
-
2018-08-12 18:32
porąbało (2)
takie kawałki pizzy u Włocha w Berlinie są po 1E
- 7 1
-
2018-08-12 18:37
(1)
Racja! Byłem kiedys na takiej pysznej pizzy na kawałki w Berlinie przy takim placyku obok centrum. Właśnie po 1 euro za trójkąt i to sporawy. Dla miejscowego to śmieszna cena. Takie nasze 1-2 zł.
- 2 0
-
2018-08-13 11:57
A widzisz, na placu w sevilli obok katedry plasterek pizzy - kosztował 4,5 €. To można nazwać drożyzna.
- 0 0
-
2018-08-13 10:37
Lala..
Penne tyle że mój kot by to opitolił i się nie najadł .............
- 0 0
-
2018-08-14 12:02
Nie ma co się oszukiwać
Najlepsza pizza jest w oliwie do ognia, to pizzarium nie ma w ogóle szans przy ich placku.
Najlepsze drinki są w Craft Cocktails przy ulicy Szerokiej, klasyczne, pyszne, na alkoholach z wyższej pułki, nie za drogie.
Po co otwierać kolejne, nieudane pizzerie i bary, skoro te dwa są najlepsze?
Btw kult kebab strasznie się popsuł, surf Burger przy garncarskiej jest niejadalny, a bar Gringo to jakaś kpina- 3 1
-
2018-08-14 12:12
Pizzarium
Pizza w miarę dobra, smaczne ciasto (choc Il Pazzi nic nie przebije :) ) za to miejsce fatalne, w lokalu tak gorąco, że latem ciężko wysiedzieć, natomiast stoliki na zewnątrz stoją tuż przy ruchliwej ulicy więc poza zapachem pizzy wdychamy spaliny....
- 2 0
-
2018-08-17 23:44
jest
za drogo
- 0 0
-
2018-08-18 08:53
juz mam dosyc tych wloskich placków nazywanych pizza
raz na miesiac mozna zjesc placek chlebowy posypany serem z kilkoma plasterkami szynki (zwykle za blisko 30 zl) -ale juz tych pizzeri za duzo w trojmiesciep- gdzie jest dobre polskie jedzenie??
- 1 0
-
2018-08-27 17:15
Słony Pop-Up
Wydaje mi się, że stosunkowo nową knajpką z jedzeniem jest umiejscowiony na Wyspie Spichrzów Słony Pop-Up, z czystym sercem ją polecam. Co prawda byłam tam tylko raz, ale wrócę na przepyszne frytki z sardynek (sic!). Niesamowite jak Trójmiasto zmienia się kulinarnie, tak trzymać!
- 0 0
-
2018-08-31 22:17
ratka
a perlełki chmielowej można się tam napić - bo to najlepsze do dobrego jedzenia
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.