- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (30 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (39 opinii)
- 3 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (110 opinii)
- 4 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Nowe lokale: kuchnia polska i orientalna
Modne bistro z nowoczesną kuchnią polską, elegancka restauracja z potrawami tajskimi oraz bar ze zdrową żywnością - to kilka lokali wśród nowości na gastronomicznej mapie Trójmiasta.
Rodzinna, a nawet biesiadna atmosfera panuje w Karczmie Ujeścisko przy ul. Łódzkiej 26 . Wystrój nie zachwyca - pomalowane na zielono ściany kontrastują z prostymi drewnianymi ławami i stołami. Jest za to przytulnie - szczególnie, gdy właściciel napali w kominku. Serwowane tutaj jedzenie jest odzwierciedleniem typowego menu restauracyjnego: pierogi na kilka sposobów, schabowy, mielony, zrazy, placki ziemniaczane, naleśniki i tym podobne potrawy kuchni polskiej.
Kuchni z drugiego końca świata spróbujemy w dwóch nowych lokalach serwujących potrawy azjatyckie - lokalach, które różnią się od siebie niemal wszystkim. Wokbar w malutkim lokaliku przy ul. Grunwaldzkiej 76/78 to orientalny fast-food. Za kilkanaście złotych dostaniemy tutaj danie z ryżu lub makaronu z dodatkiem warzyw, sosów i mięsa. Do wyboru kilka kombinacji. Wszystkie robione w woku.
Z kolei Lao Thai przy Targu Rybnym 11 to restauracja tajsko-laotańska serwująca dania azjatyckie z najwyższej półki. Lokal szczyci się swoim szefem kuchni - Pongthepem Aroonsangiem, Tajem, który prowadził kuchnie w 5-gwiazdkowych hotelach m.in. w Nowym Jorku i Bangkoku. Menu to raj dla osób, które uwielbiają smak pasty curry, mleczka kokosowego, trawy cytrynowej czy kolendry. To elegancka restauracja, która świetnie sprawdzi się m.in. jako miejsce biznesowego spotkania.
W miejscu dawnej pierogarni przy ul. Bohaterów Monte Cassino 7 w Sopocie otwarte zostało bistro Forma na talerzu. Menu lokalu układał dietetyk i trener fitness, którego celem było przygotowanie przede wszystkich zdrowych i pożywnych potraw. Na śniadanie zjemy m.in. płatki owsiane z jajecznicą czy omlet z kiełkami i ziarnami słonecznika. Na lunch zamówimy kanapkę, falafela, potrawy z ryżu, makarony lub zupę z groszku lub szczawiu. Właściciele dbają o to, żeby serwowane potrawy były przygotowane z dobrych jakościowo składników i komponowane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.
Kalorii lepiej nie liczyć natomiast podczas wizyty w Pink Sweets Shop, nowej pracowni cukierniczej przy ul. Traugutta 86 . Właścicielka specjalizuje się w pieczeniu tortów na zamówienie - możemy mieć pewność, że przygotuje nam tort o niemal każdym kształcie i smaku, z ozdobami, jakie tylko sobie wymarzymy. Oprócz tego możemy zamówić tutaj słodkie muffiny udekorowane według naszego pomysłu. Lokal został urządzony w pastelowych, bajkowych kolorach - na miejscu można skosztować niektórych słodkości.
Metamorfozę przeszedł bar Fenix przy ul. Szczecińskiej 23 . Wnętrze zostało odnowione ze smakiem, atmosfera stała się przyjemniejsza. Zmianie nie uległa natomiast kuchnia - wciąż specjalnością zakładu są grillowane mięsa. W menu znajdziemy również pizzę na kilkadziesiąt sposobów, ryby, makarony, pierogi, sałatki i inne dania obiadowe. Bardzo podobne, typowo obiadowe menu serwuje lokal Kurort smaków - Sopotek przy al. Niepodległości 685 . Za niewielką cenę zjemy tutaj nie tylko dania mięsne, ale również pizzę, makarony czy kebab. Sopocka knajpka specjalizuje się w jedzeniu na wynos, ale można również zjeść na miejscu. Niewielką przestrzeń i raptem kilka stolików ma do zaoferowania Best Burger przy ul. Grunwaldzkiej 142 we Wrzeszczu - kolejny bar, który poddał się gastronomicznej modzie na hamburgery w różnych kompozycjach smakowych.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2013-12-15 18:04
poza ulicą warto by było też miasto dodać, mieszkając w Gdyni to Gdańskie lokale mnie nie obchodzą
- 7 2
-
2013-12-15 20:41
Do autora artylułu (2)
Pobite Gary to rodzaj Skandynawskiej pizzy z tradycjami nie mylić z włoską..taka mała uwaga.
kibicujemy wszystkim nowym lokalom rodiznka- 4 5
-
2013-12-15 22:48
pewnie piza pisał
;)
- 2 1
-
2013-12-17 14:09
skandynawska pizza?
co to jest?
- 2 0
-
2013-12-15 21:14
Forma na talerzu ! (1)
Smacznie , tanio , każdy coś znajdzie , uwielbiam panujący tam klimat , miła obsługa , rewelacyjni kucharze , i ciepło pomieszczenia które nadają ludzie tam pracujący. Polecam !:)
- 5 6
-
2013-12-16 11:29
forma
dwa krzesła pod ścianą, brak miejsca, brak informacji na budynku, tylko stoi tablica promująca pierogi - z mięsem, ruskie... - mało dietetyczne, a na froncie stoi obleśny nieogolony kucharz, na widok którego ludzie się wycofują... Mało apetyczne...
- 4 1
-
2013-12-15 21:22
WOKBAR - ŻENADA (4)
Po co reklamujecie lokal, który jest zamknięty! Przecież to skandal. Pojawia się artykuł, jadę z Gdyni do Wrzeszcza do Wokbar, a tam ciemno. Mało tego- nawet na drzwiach żadnej informacji o godzinach czy dniach otwarcia. Żenada, Już więcej nie skorzystam.
- 12 1
-
2013-12-15 21:29
nie masz czego żałować (1)
jadłam tam w sobotę - okropne jedzenie.
W życiu nie jadłam tak słabych dań azjatyckich. A stosunek ceny do jakości - gwałt :)- 9 0
-
2013-12-15 22:28
O dzięki za info. Tym bardziej żałuję wydanej kasy na paliwo i straconego czasu.
- 5 0
-
2013-12-18 01:27
Godzin i dni otwarcia. (1)
Bardzo nam przykro, że czuje się Pan rozczarowany! na naszą obronę mamy ikonkę pt. " godziny otwarcia" zamieszczone w opisie naszej knajpki. Tam wszystko jest jasno opisane w jakie dni i w jakich godzinach mamy otwarte. Zapewne "wyklejka" na dzwiach nie zmieniłaby Pana wpisu, mimo wszystko serdecznie zapraszamy;)
- 1 1
-
2013-12-18 08:31
Po pierwsze nie wiem czemu zakładacie że Wasz potencjalny, były już zresztą klient musi być mężczyzną? Hm. Po drugie- nie nie skorzystam, bo ważne jest dla mnie pierwsze wrażenie. Nie było żadnej informacji o godzinach, do tego podany był zły adres. Można się już po tym było spodziewać bylejakości. Potem się dziwicie, że interes nie idzie. No z takim podejściem do klienta....
- 1 1
-
2013-12-15 23:39
Zaletą Pobitych Garów (1)
a za makaron to 4 dychy i zapach jak w garkuchni. ja sie nie najadłem.
- 5 5
-
2013-12-16 08:06
40?
w menu " Pobitegary" nie ma żadnego makarony za 40zł mało tego nie przekracza żaden makaron 30zł :)
- 2 3
-
2013-12-16 02:03
Nic ciekawego
Dlaczego po raz trzeci reklamuje się za darmo na stronach portalu trojmiasto.pl lokal Pobite-gary. Niech zapłaci właściciel za reklamę. Jestem z Żabianki i nie polecam, to jakieś jedno wielkie nieporozumienie.
- 6 5
-
2013-12-16 02:06
Psie żarcie
Paranoja jakby nie było polskiej kuchni tylko burgey i orientalne żarcie z psa. Cudze chwalicie, a swego nie znacie.
PS. Reklamujcie jeszcze bardziej Kleopatrę ;-)- 7 2
-
2013-12-16 07:27
Redakcjo - nie ma takiego adresu (2)
Wokbar w malutkim lokaliku przy ul. Grunwaldzkiej 96/98
powinno być 76/78Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
- 5 1
-
2013-12-16 10:35
(1)
a kogo to obchodzi skoro i tak nie warto!!!
- 3 1
-
2013-12-18 18:04
Warto warto!!!!! Przemiła obsługa i pyszny curry! Polecam!
- 1 0
-
2013-12-16 11:39
REDAKCJO - Pizza nie jest włoska tylko skandynawska :) (3)
Dla sprostowania :)
Pizza w "Pobitych Garach" nie jest włoska i nigdy nie będzie :) Jej korzenie są skandynawskie, skąd ponad 23 lata temu wujek obecnego szefa kuchni przywiózł przepis z rodzinnej restauracji zza Bałtyku :)
Pana Łukasza pozdrawiamy i proponujemy następnym razem spytać się szefa kuchni jaka to pizza :)
Nie będziemy i nie chcemy się porównywać z włoską pizzą,a wiernych fanów naszej pizzy serdecznie pozdrawiamy i zapraszamy do spróbowania w nowym wystroju :)
hälsningar!!! ;)- 5 5
-
2013-12-16 20:04
(2)
Skandynawska pizza ? A co jest w środku, siotbullary i falukorv ? Pewnie surówka z białej kapusty gratis...
- 4 0
-
2013-12-17 10:00
w srodku sa (1)
mielone trole
- 3 0
-
2013-12-17 20:24
Albo śledzie
- 0 0
-
2013-12-16 13:38
Skandal ! (6)
Kiedy lokal dla wegetarian ?
Mieso jada tylko patologia.- 2 14
-
2013-12-16 13:48
(2)
No już nie przesadzaj. Ja też nie jadam mięsa, ale żeby innych za to od patologii wyzywać? Chyba, że nie rozumiesz znaczenia tego słowa? A może masz jakiś problem ze sobą?
- 6 0
-
2013-12-16 14:46
mieso w najblizszej przyszłosci beda jadac najnizsze warstwy spoleczne (1)
powoli zaczyna sie tak juz robic - moze troche do przodu zostało to napisane ale powoli zaczyna tak byc że mięso bedzie służyc do karmienia najniższych warswt społecznych ludzi z patologii społecznych itp..
- 0 11
-
2013-12-28 12:25
idź zjedź kotleta, to Ci przejdą te nerwy.
- 0 0
-
2013-12-16 15:07
Załóż sobie i zbijaj kokosy na nie-patologii.
- 5 0
-
2013-12-16 19:12
mało Ci greenwaya i biowaya?
- 1 1
-
2014-01-21 10:58
Karczma Ujescisko własnie wczoraj spłonęła@
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.