- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (30 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (39 opinii)
- 3 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (110 opinii)
- 4 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Nowe lokale: kuchnia polska i orientalna
Modne bistro z nowoczesną kuchnią polską, elegancka restauracja z potrawami tajskimi oraz bar ze zdrową żywnością - to kilka lokali wśród nowości na gastronomicznej mapie Trójmiasta.
Rodzinna, a nawet biesiadna atmosfera panuje w Karczmie Ujeścisko przy ul. Łódzkiej 26 . Wystrój nie zachwyca - pomalowane na zielono ściany kontrastują z prostymi drewnianymi ławami i stołami. Jest za to przytulnie - szczególnie, gdy właściciel napali w kominku. Serwowane tutaj jedzenie jest odzwierciedleniem typowego menu restauracyjnego: pierogi na kilka sposobów, schabowy, mielony, zrazy, placki ziemniaczane, naleśniki i tym podobne potrawy kuchni polskiej.
Kuchni z drugiego końca świata spróbujemy w dwóch nowych lokalach serwujących potrawy azjatyckie - lokalach, które różnią się od siebie niemal wszystkim. Wokbar w malutkim lokaliku przy ul. Grunwaldzkiej 76/78 to orientalny fast-food. Za kilkanaście złotych dostaniemy tutaj danie z ryżu lub makaronu z dodatkiem warzyw, sosów i mięsa. Do wyboru kilka kombinacji. Wszystkie robione w woku.
Z kolei Lao Thai przy Targu Rybnym 11 to restauracja tajsko-laotańska serwująca dania azjatyckie z najwyższej półki. Lokal szczyci się swoim szefem kuchni - Pongthepem Aroonsangiem, Tajem, który prowadził kuchnie w 5-gwiazdkowych hotelach m.in. w Nowym Jorku i Bangkoku. Menu to raj dla osób, które uwielbiają smak pasty curry, mleczka kokosowego, trawy cytrynowej czy kolendry. To elegancka restauracja, która świetnie sprawdzi się m.in. jako miejsce biznesowego spotkania.
W miejscu dawnej pierogarni przy ul. Bohaterów Monte Cassino 7 w Sopocie otwarte zostało bistro Forma na talerzu. Menu lokalu układał dietetyk i trener fitness, którego celem było przygotowanie przede wszystkich zdrowych i pożywnych potraw. Na śniadanie zjemy m.in. płatki owsiane z jajecznicą czy omlet z kiełkami i ziarnami słonecznika. Na lunch zamówimy kanapkę, falafela, potrawy z ryżu, makarony lub zupę z groszku lub szczawiu. Właściciele dbają o to, żeby serwowane potrawy były przygotowane z dobrych jakościowo składników i komponowane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.
Kalorii lepiej nie liczyć natomiast podczas wizyty w Pink Sweets Shop, nowej pracowni cukierniczej przy ul. Traugutta 86 . Właścicielka specjalizuje się w pieczeniu tortów na zamówienie - możemy mieć pewność, że przygotuje nam tort o niemal każdym kształcie i smaku, z ozdobami, jakie tylko sobie wymarzymy. Oprócz tego możemy zamówić tutaj słodkie muffiny udekorowane według naszego pomysłu. Lokal został urządzony w pastelowych, bajkowych kolorach - na miejscu można skosztować niektórych słodkości.
Metamorfozę przeszedł bar Fenix przy ul. Szczecińskiej 23 . Wnętrze zostało odnowione ze smakiem, atmosfera stała się przyjemniejsza. Zmianie nie uległa natomiast kuchnia - wciąż specjalnością zakładu są grillowane mięsa. W menu znajdziemy również pizzę na kilkadziesiąt sposobów, ryby, makarony, pierogi, sałatki i inne dania obiadowe. Bardzo podobne, typowo obiadowe menu serwuje lokal Kurort smaków - Sopotek przy al. Niepodległości 685 . Za niewielką cenę zjemy tutaj nie tylko dania mięsne, ale również pizzę, makarony czy kebab. Sopocka knajpka specjalizuje się w jedzeniu na wynos, ale można również zjeść na miejscu. Niewielką przestrzeń i raptem kilka stolików ma do zaoferowania Best Burger przy ul. Grunwaldzkiej 142 we Wrzeszczu - kolejny bar, który poddał się gastronomicznej modzie na hamburgery w różnych kompozycjach smakowych.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2013-12-16 14:08
Karczma wygląda wstrętinie
- 2 2
-
2013-12-16 20:54
Robertino było lepsze niż pobite gary (1)
Robertino na Bitwy Oliwskiej było lepsze niż pobite gary, no i to był lokal z tradycjami. Dlaczego go zamknięto i utworzono jakieś gary? Bez sensu. Po co niszczyć lokal, który tyle lat wytrwał na rynku.
- 3 0
-
2014-01-28 11:38
Oczywiście...
Po co niszczyć?Klienci sami zniszczyli Robertino...wielcy stali klienci z kartami rabatowymi pfff...a przyszedł raz na pół roku jeden z drugim...Proponuję, by Pan sam otworzył i do tego utrzymał lokal do którego przychodzić będzie tylko garstka tych na prawdę WIERNYCH bywalców.
Co do Pobitych Garów...pizze nadal takie same jak za Robertino (w końcu ta sama osoba cały czas je robi), z tym że kuchnia o niebo lepsza, w końcu nie byle kto na tej kuchni gotuje. Wystrój też wiele ciekawszy. Według mnie wszystko na PLUS.
Do tego powiedzenie "Co w rodzinie to nie zginie" również jest tutaj na miejscu...
Ale cóż...malkontentów nie brakuje :)- 0 0
-
2013-12-16 21:48
Najlepsze zielone curry jest w AzjaHunk w Galerii Bałtyckiej. Może klimat sklepu nie sprzyja ale żarcie super. Fajne i dużo jest też w syfbudzie w Gdyni przy pomniku Harcerzy.
- 1 3
-
2013-12-16 21:54
trojmiasto lubi wycinać komenty (1)
Kiedy będzie Geslerowa w garkowych rewolucjach? z checią rzygnę na jej widok.....
- 5 2
-
2013-12-17 08:34
zaproś ją do siebie do domu, tylko uważaj żeby to ona nie rzygnęła...
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.