- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (53 opinie)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (281 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Nowe lokale: makaron, krepy i Hawaje
Staramy się być na bieżąco ze zmieniającą się dynamicznie trójmiejską ofertą restauracyjną. Regularnie sprawdzamy, co nowego przybyło na trójmiejskiej mapie gastronomii. prezentujemy na naszych stronach wszystkie nowe miejsca - od ekskluzywnych restauracji, przez pizzerie, bistra i gastrobary. Śledź nasz cykl Nowe Lokale.
Midori
Autorski koncept znanego w Trójmieście z przeróżnych kulinarnych pop-upów Sebastiana Jadczaka. Midori na placu Dominikańskim 1/13 w Gdańsku to bar serwujący poke bowl, czyli inspirowane popularnymi na Hawajach (i równie mocno w USA) michami pełnymi ryżu, przeróżnych warzyw (np. awokado, ogórek, glony wakame czy różne kiełki) oraz - co najważniejsze - dodatku w postaci surowej ryby (albo drobiowych szaszłyków w stylu malezyjskich satayów czy wędzonego tofu, co Sebastian również serwuje).
Co ważne: dla właściciela dobry produkt to podstawa - wszelkie marynaty, sosy czy pikle robi samodzielnie, warzywa kupuje od sprawdzonych od lat sprzedawców na pobliskim rynku, a jego łosoś to obowiązkowa odmiana jurajska. Efekt końcowy: świeży, sycący i pełnowartościowy posiłek przywodzący na myśl japońskie smaki. Cena: od 20 zł za miskę. Na miejscu zjemy też zupę dnia i desery - raczej kreatywne, inspirowane różnymi stronami świata pomysły (np. brownie z karmelem miso). Czynne codziennie w godz. 11-18.
Pasta-Box
Nowe wcielenie baru z makaronem Maccheroni, który przez ostatnich kilka lat zbudował sobie na Zaspie pokaźną grupę stałych bywalców. Pasta-Box - bo tak się teraz lokal nazywa - znajduje się przy Platynowej 6E/3 na Oruni Górnej i mimo zmiany miejsca zachował klimat budżetowego, ale autentycznego bistro z dobrą, włoską kuchnią. Na miejscu zjemy kilka kompozycji makaronowych przygotowywanych z włoskich składników. Zresztą właściciel, pan Ryszard, nawet przepisy przywiózł z Włoch, gdzie przez kilkanaście lat mieszkał i z niejednego włoskiego garnka jadł (oraz sam zgłębiał tajniki tamtejszej kuchni).
W menu m.in. amatriciana z boczkiem, pomidorami i czosnkiem; salsiccia al pomodoro, którego bazę tworzą włoskie kiełbaski i oliwki; prawdziwa carbonara z żółtkiem czy bolognese. Ceny: 15 zł za małą i 19 zł za dużą (niemal półkilową) porcję. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 12-19 i w soboty w godz. 12-18. Uwaga, dominują tutaj zamówienia na wynos, ale w lokalu też jest parę miejsc siedzących.
Nowe lokale w Trójmieście
La Galette
Naleśnikarnia, ale trochę inna niż wszystkie. La Galette przy Abrahama 9 w Gdyni specjalizuje się bowiem w bretońskich krepach, czyli naleśnikach z mąki gryczanej, składanych w kopertę, w której zamknięte są wytrawne dodatki. W regionie Francji, skąd pochodzą, są tradycyjnym daniem lunchowym czy obiadowym - jak, dajmy na to, pierogi u nas.
W La Galette zjemy kilka różnych kompozycji - przygodę z krepami najlepiej zacząć od absolutnie klasycznej wersji z szynką, jajkiem, żółtym serem i szczypiorkiem. Są też np. z roquefortem, dojrzewającą szynką, żurawiną i orzechami; z papryką, pomidorem i ziołami; ziemniakami, serem raclette i bekonem. W lokalu zamówimy też naleśniki na słodko (na mące pszennej), w tym kolejny klasyk - pomarańczowy, płonący naleśniki Suzette. Ceny wytrawnych - od 18 zł, słodkich - od 8 zł. W menu są też zupy i sałaty. Na specjalną okazję można zamówić zestaw do samodzielnego przygotowania raclette z różnymi dodatkami do zapiekania na małych patelenkach - oprócz obowiązkowego sera raclette są różne warzywa i wędliny (60 zł od osoby). Czynne codziennie w godz. 12-21.
Słona Woda
Kameralna restauracja na parterze hotelu Testa tuż przy sopockiej plaży (dokładny adres to Kilińskiego 11A - wjazd od ul. Grunwaldzkiej). Mimo hotelowej lokalizacji jest to lokal w pełni otwarty na gości z zewnątrz - z jednej strony kameralny, z drugiej dość elegancki, z prostym, ale wysmakowanym wnętrzem.
Menu ułożone przez szefową kuchni to wypadkowa inspiracji z różnych stron świata - dominują akcenty polskie (restauracja stara się pracować na lokalnych produktach), ale w karcie znalazły się również wpływy włoskie czy azjatyckie. Na przystawkę zjemy np. półgęsek z granatem i remuladą z selera (28 zł), szparagi z ricottą i sosem holenderskim (24 zł) czy gravlax z burakami i blinami (29 zł). Zupy to rybna z dorsza podkręcona mlekiem kokosowym (26 zł) albo krem z pomidorów (18 zł). Wśród dań głównych znajdziemy m.in. risotto z kurkami (38 zł), okonia morskiego z kokosem, imbirem i szparagami (46 zł), kurczaka zagrodowego z jarmużem i borowikiem (39 zł) czy dorsza z kolendrą, czarnuszką i warzywami (42 zł). Czynne codziennie od godz. 15 do godz. 20. W godz. 8-11 można wybrać się również na śniadanie.
Recenzje lokali w Trójmieście
Pinata
Zaczynali kilka lat temu od barowozu, teraz mają już kilka oddziałów stacjonarnych. Lokal przy Kilińskiego 6 w Gdyni to trzeci meksykański bar popularnej Pinaty. Podobnie jak inne - utrzymany w kolorowej estetyce i podobnie jak pozostałe - oferujący sprawdzone i lubiane przez klientów jedzenie uliczne.
Jest burrito, quesadilla, są tacos - w różnych wersjach: wege, z wołowiną, kurczakiem czy wieprzowiną. Ceny od 17 zł. Do każdego dania dobieramy sos (warto spróbować mango) oraz stopień ostrości. Ponadto od poniedziałku do piątku w godz. 11:30-16:30 zamówimy dwudaniowy lunch (18 zł) oraz codziennie inną zupę (9 zł). Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 11-21, a w piątki i soboty w godz. 11-22.
Papuga
Nazwa puszcza oko do lokalizacji - Papuga znajduje się nieopodal gdańskiego sądu przy Piekarniczej 6 . Lokal nie ma jednak nic wspólnego z prostym barem zaopatrującym zapracowanych prawników i sędziów. To dzielnicowe bistro, które chce przyciągnąć odrobinę podkręconą kuchnią oraz przytulną, choć nowoczesną atmosferą. Karta jest dość długa i każdy powinien znaleźć w niej coś dla siebie. Wśród przystawek (od 12 zł) znajdziemy m.in. tatar z musztardą tymiankową i pudrem z grzybów; krewetki w sosie winno-maślanym czy placek kalafiorowy z jajkiem w koszulce, szparagami i sosem holenderskim. Zupy (od 12 zł) to m.in. rybna czy klasyczny żurek. Są też burgery z szarpaną wieprzowiną i serem mimolette albo halloumi i buraczanym hummusem (od 26 zł w zestawie z frytkami stekowymi); makarony w postaci np. udonu z indykiem po azjatycku (21 zł) i mlekiem kokosowym czy carbonary (18 zł) oraz szeroki wybór pizzy (od 20 zł).
Główne dania to przestrzeń, w której szef kuchni najlepiej wykazuje się autorskim podejściem. Zjemy np. pierś z kaczki z tymiankowymi kluseczkami i sosem pomarańczowo-miętowym (59 zł); polędwicę z sarny w sosie jałowcowym z palonym kalafiorem (64 zł), sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym i ziemniaczaną sałatką (24 zł); cordon bleu z indyka faszerowany włoską szynką i serem wędzonym z truflowym sosem (32 zł), korzenny policzek wołowy z maślanymi kopytkami (36 zł) czy doradę z sosem holenderskim i krewetkowym risotto (42 zł). Oprócz tego do południa serwowane są śniadania (od 10 zł) - np. zestaw w stylu angielskim, szakszuka, tosty francuskie z szynką i jajkiem sadzonym albo jajecznica. Od poniedziałku do piątku od południa zamówimy dwudaniowy lunch z napojem za 24 zł. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 8-22, a w weekendy w godz. 11-22. Właściciele planują organizować także kameralne wydarzenia, np. występy stand-up.
Miejsca
Opinie (106) ponad 10 zablokowanych
-
2019-05-11 19:16
Maccheroni (2)
Za jakie grzechy Maccheroni zniknęło z Zaspy????????
Rozumiem, gdyby przeniosło się na Morenę (np. Po zlikwidowanej knajpce GoldTown), ale na Orunię????
Najlepsze makarony w Gdańsku. Ale na Orunie nie bede jezdzic. Sorry- 14 3
-
2019-05-11 19:20
zasponxy nie poznały sie na smaku szpagetti
- 5 1
-
2019-05-11 22:10
poznał oryginalna kuchnię włoską
a robi makaron---paste---- z boczkiem nie z guanciale pancetta lub choć by ze speckiem tylko boczkiem ciekawe gdzie terz sie przeniesie do nowego portu czy wąchocka
- 4 5
-
2019-05-11 19:19
Pinata w Hdyni. Polecam. Świeżutkie pyszne i pachnące
Wołowina tak miękka, ze aż spr czy to na pewno mięso
- 3 9
-
2019-05-11 19:19
(4)
podkrecone, autorskie, rzemieslnicze...
- 23 3
-
2019-05-11 19:19
brodate
- 9 0
-
2019-05-11 19:51
(1)
Kreatywne! Kreatywne desery.
- 7 0
-
2019-05-13 15:10
raczej kreatywne
- 1 0
-
2019-06-09 08:50
epickie talerze ...
- 0 0
-
2019-05-11 19:35
!
Droga Redakcjo. Proszę o podpisywanie zdjeć nazwą lokalu. Może byc za nazwiskiem fotografa. Dziękuję
- 13 0
-
2019-05-11 19:48
Takie pytanie o kreatywny deser (1)
Kreatywny deser znaczy co, projektuje coś ten deser czy autorskie sosy komponuje? :-) czy ktoś potrafi pisać jeszcze po polsku?
- 19 1
-
2019-06-09 08:50
20 lat temu moja babcia robiła kreatywne jedzenie
nigdy nie zapomnę ...
- 0 0
-
2019-05-11 21:00
lokale
nowe lokale tętnią życie, aż w nich "kipi" od dzikich tłumów ;) przynajmniej z tego co widać na foto ;)
- 17 3
-
2019-05-11 22:11
papuga (2)
kolejna knajpa która za pare miesiecy zejdzie
- 17 6
-
2019-05-14 10:11
papuga (1)
może i zejdzie, ale na ten moment jest ok, byłem tam trzykrotnie i za każdym danie, jego smak i sposob podania spełnił moje oczekiwania, powodzenia Papuga bistro
- 4 1
-
2019-05-18 15:34
potwierdzam, jedzenie dobre, fajnie podane,
- 4 1
-
2019-05-11 22:36
Z krepami? W jakim jezyku jest napisany ten koncept?
- 17 0
-
2019-05-12 00:42
Masakra, że dobijamy cenami do europejskich stolic. (2)
30zł to jest 7 ojro. Za 7 ojro mam porządne danie w prawie wszystkich europejskich stolicach. Tylko jedno "ale"... u nas zarabia się 2-3 razy mniej.
- 25 10
-
2019-05-12 00:53
Masakra, że dobijamy cenami do europejskich stolic.
Niby nic ciekawego ale piękne frytki nie z niemieckiej mrożonki i porządny kawał dorsza czyli.....Fish and chips. Jesteśmy w Leeds czyli takie zad*pie w UK :) Zestaw ogromny.Ja były hokeista RKS Stoczniowiec ledwo daję radę go pochłonąć. Cena na polskie 29 zł.
Podobno Rameny za 30 zeta są modne teraz w 3-miasto ?- 10 0
-
2019-05-12 10:48
z tym daniem to troche przegiales, ale ogolnie racja
stosunek cen do zarobkow wykrzywiony, bardziej chyba tylko na paliwie (w de za przecietne wynagrodzenie zatankujesz 40 pelnych bakow, w polsce pewnie z 15).
- 8 0
-
2019-05-12 08:26
Papuga bistro (7)
Właściciele zamiast skupiać się nad wyszukaną kartą,powinni pomysleć na tym że: jest to lokal na uboczu przy sądzie i głównymi gośćmi mogliby stać się pracownicy sądu- około 400 osób. A tak ,za jakiś czas upadną jak poprzedni lokal. Tam tylko przetrwa lokal ,który nastawi się na -bistro z tanim jedzeniem, świezymi bułkami itp
- 23 1
-
2019-05-12 10:46
ale jak zrobie pop-up z bulkami (2)
to w trojmiasto o tym nie napisza i nie bede mogl sie lansowac
- 3 0
-
2019-05-13 15:25
(1)
Spox, polansuj sie i za 2-3 mieszki zawisnie karteczka na oknie "wynajme lokal".
- 2 0
-
2019-05-13 22:06
dobra to zabieram sie do pracy znaczy job
- 0 0
-
2019-05-14 14:08
Mi sie też tak wydaje (3)
Morena centrum jest blisko. Był właściciel pierwszy co serwował bułki wyjazdowo. Zwykli pracownicy nie wyjdą z Sadu. Reszta chodzi na na kawę , obiad do Moreny. Jak jestem głodny to idę na hot-doga za 3 zł a nie sałatkę za 20 zł. W bufecie carfa mozna kupić wieczorem jak się wraca kanapki po 2 zł.
- 0 0
-
2019-05-14 18:17
(1)
podejrzewam, ze nie jesteś docelowym klientem restauracji/pubów i nawet gdyby właściciel puszczał bułki po 1,50 to i tak byś znalazł tańsze i narzekał, ze co to za biznes, ludzie wzięli się do pracy, taki znaleźli pomysł i chwała im za to
- 2 1
-
2019-05-14 18:48
Ake co mnie obchodzi jakiś model biznesowy, kiedy za rogiem w innym modelu biznesowym, najem sie za 20% tego wcześniejszego. Ogarnij sie
- 0 1
-
2019-05-28 20:06
Papuga Bistro
od godziny 8:00 można u nas kupić kanapki które sami przygotowujemy:
ceny za kanapki do których dajemy prawdziwe masło które sami robimy zaczynają się od 5zł w każdej kanapce mamy pomidora ogórka paprykę sałatę masłową
Kanapka z serem - 5 zł
Kanapka z salami - 5zł
Kanapka z serem i szynką 6zł
Kanapka z kurczakiem 7 zł- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.