- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (30 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (39 opinii)
- 3 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (110 opinii)
- 4 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
OtwARTa - galeria nowych smaków
OtwARTa to niestandardowe połączenie galerii i restauracji, dzięki której, w samym centrum Wrzeszcza, można znaleźć coś dla ciała i coś dla ducha.
Restauracja znajduje się na osiedlu Garnizon , miejscu o ponad 100-letniej tradycji. Jej pomysłodawcą i właścicielem jest pasjonat sztuki współczesnej Krzysztof Karżewicz.
- Wymarzyłem sobie miejsce, którego klimat tworzy przytulne , ciepłe wnętrze w otoczeniu sztuki na światowym poziomie. Miejsce, gdzie organizowane są cyklicznie wystawy i wernisaże, spotkania z artystami, konferencje, szkolenia, koncerty, dyskusje o sztuce - mówi Krzysztof. - Dodatkowo chciałem, żeby przeżyciom estetycznym towarzyszyło wyjątkowe jedzenie.
Zadbano tu o każdy szczegół. Nawet talerze w OtwARTej to małe dzieła sztuki. Każde danie serwowane jest na ręcznie wyrobionym i wypalonym w piecu talerzu, pochodzącym z niewielkiej regionalnej pracowni.
Zjeść w towarzystwie sztuki można tu od stycznia 2015 roku, ale samo menu OtwARTej przechodzi właśnie gruntowna rewolucję. Za zmiany zabrali się menedżerka Marta Jaczyńska wraz z pasjonatem gotowania Łukaszem Kozyrskim, który porzucił karierę bankiera, by oddać się swojej pasji - gotowaniu i czuwa teraz nad smakami. Postanowili połączyć siły: entuzjazm, doświadczenie, pozytywne wibracje i zrobić wszystko, żeby OtwARTa stała się miejscem z zupełnie nową energią.
Szef kuchni pragnie sprostać najwyższym wymaganiom i indywidualnym gustom gości. Dlatego w menu zawsze znajdą coś dla siebie wegetarianie czy osoby nietolerujące glutenu.
- Nie udajemy, że odkrywamy gotowanie na nowo, nie chcemy nadmiernie udziwniać - mówi szef kuchni Łukasz Kozyrski. - Każde danie serwujemy tak, jakbyśmy sami chcieli je zjeść i tak, żeby naszym gościom oszalały na chwilę kubki smakowe.
Miłośnicy ciast i deserów w OtwARTa również nie będą zawiedzeni. Wyboru słodkości nie ogranicza karta, a jedynie wyobraźnia cukiernika, Teresy Muś.
- Od wielu lat zajmuję się wypiekami ciast , których składniki oparte są wyłącznie o naturalne produkty i moje autorskie receptury - dodaje pani Teresa. - Nasi goście doceniają to i nawet z daleka przyjeżdżają do nas specjalnie na kawę i ulubione domowe "ciacho".
Często podkreślają, że są to ich ulubione smaki z dzieciństwa.
- Nasze miejsce nie ma być "ok", mamy ambicję, żeby było najlepsze! Może nie na świecie, ale przynajmniej tu, nad Bałtykiem - mówi menedżerka Marta Jaczyńska. - Mam swoje zdanie i śledzę trendy, ale zawsze rozmawiam z gośćmi, bo kto lepiej niż nasi stali bywalcy jest w stanie zaproponować coś nowego czy konstruktywnie skrytykować? Bez tego nie rozwijalibyśmy się, ponieważ to goście dają nam energię do pracy i inspirują do nowych pomysłów - dodaje.
OtwARTa, oprócz klimatycznego wystroju, zaskakuje również pozycjami w menu, o które trudno gdzie indziej. Napić się tu można wody Fahrenheit z 24-karatowym złotem, czy prosecco Belstar, które ma 500 lat tradycji. Z lokalnych przysmaków jest piwo Starogdańskie, warzone przez piwowara z dawnego browaru we Wrzeszczu, działającego w latach 1955-1999.
Z nowego menu spróbować trzeba koniecznie:
- matjasa holenderskiego z pieczonymi ziemniakami, cebulką, jabłkiem i kwaśną śmietaną (22 zł),
- kaczki podawanej z domowymi kopytkami, musem z gruszki i czerwoną kapustą (45 zł).
- Dla odważniejszych dobrym wyborem będą ozory wołowe z chipsami z jarmużu, selerem i chrzanem (28 zł).
ul. Antoniego Słonimskiego 6, 80-280 Gdańsk
rezerwacje - 691 497 410
otwartagarnizon.pl
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (25) 7 zablokowanych
-
2017-02-01 01:33
(2)
Nasze miejsce nie ma być "ok", mamy ambicję, żeby było najlepsze! Może nie na świecie, ale przynajmniej tu, nad Bałtykiem - mówi menedżerka Marta Jaczyńska.
to tylko marzenia- 10 7
-
2017-02-01 11:08
poczekamy, zobaczymy
- 0 0
-
2017-02-01 14:03
nawet marzen nie mozna przeciez zabronic. Powodzenie Otwarta!
- 2 0
-
2017-02-01 06:02
Bez szału (4)
Byłem tam dwa razy, makaron z krewetkami zawierał 4 krewetki. Burger może być ale lepsze i tańsze są w burgerowniach.
Trzeba uważać na sponsorowane artykuły.- 11 4
-
2017-02-01 11:06
Od czasu zmiany całej ekipy nie ma już burgerów. Byłem i pytałem.
Dostałem w zamian zarąbisty policzek wołowy!!!
- 2 1
-
2017-02-01 14:02
(1)
Burgery to juz dawno i nieprawda! Od jakiegos czasu jest zupelnie nowe menu. W koncu jest smacznie :)
- 0 0
-
2017-02-01 15:35
Po zmianach jakość spadła. Tatar z chlebem co najmniej tygodniowym. Lemoniady przesłodzone. Na plus ciasta na deser pyszne.
- 0 1
-
2017-02-10 12:22
sponsorowana opinia
Matko no przecież Trójmiasto ma politykę nie sponsorowania artykułów. Wspierają lokalne przedsiębiorstwa. Tylko trzeba mądrze pisać. Oni nie opiniuja i nie są od tego tylko piszą to co restauracja im powie.
- 0 0
-
2017-02-01 09:10
Haha
Jezu ale wymyslaja nazwy, pierwszy lepszy przecietny licealista by cos takiego wymyslil. A pewnie jeszcze podnieceni byli jak na to wpadli :D
- 5 6
-
2017-02-01 10:27
Bywam tam od 2 lat i teraz czuje się tam świetnie!
W końcu zmiany i obłędne jedzenie!!! Obsługa serdeczna i te nalewki- rewelacja !
- 3 7
-
2017-02-01 10:49
Idioci przecież napisali w artykule, ze sie wszystko zmieniło!
- 5 0
-
2017-02-01 10:50
Byłam tam z chłopakiem i super nas ugoszczono, a kaczka przepyszna !
Na pewno wrocimy
- 4 6
-
2017-02-01 10:51
Sztuka na najwyższym poziomie!
To prawda mój przyjaciel miał tam wernisaż!!!
- 3 6
-
2017-02-01 14:15
W koncu smacznie!
Mialam okazje juz odwiedzic Otwarta po tej "rewolucji" i musze przyznac, ze zmiana na wielki plus! Dania w karcie brzmialy prosto i banalnie ale najwiekszy element zaskoczenia nadszedl w momencie postawienia talerza na stol! Wow! No i co najwazniejsze nie byl jedynym zaskoczeniem - bylo naprawde smacznie. A ciacha pozostaly bez zmian - nieprzeslodzone, klasyczne wypieki, takie wlasnie lubie. ;)
- 3 4
-
2017-02-01 14:30
Tak średnio (1)
Trochę przereklamowane. Muzyka na żywo miała rozpocząć sie o 20, gitarzysta był ale zaczął dopiero grać o 22. Na kieliszek wódki czekałem 15 minut bo kelnerka/barmanka nie wiedziała jak sie obsłużyć butelką zmrożonego Bolsa, z którego nie chciała polecieć wódka..
- 3 0
-
2017-02-01 14:59
To chyba przed zmianą ekipy, bo teraz nie ma Bolsa :)
- 1 0
-
2017-02-01 15:01
Tam zmieniła sie cała obsługa !!! Teraz jest naprawdę super.
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.