• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejni restauratorzy otwierają lokale

Mateusz Groen, Magda Mielke
29 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Wznawiających działalność lokali przybywa. Wznawiających działalność lokali przybywa.

Trójmiejskich lokali gastronomicznych, które nie zważając na obostrzenia, wznawiają swoją działalność, jest z dnia na dzień coraz więcej. Niektóre miejsca działały w ukryciu już od dłuższego czasu, inne - wraz z pojawieniem się akcji zrzeszających branżę gastronomiczną, takich jak: #OtwieraMy czy #BałtyckieVeto - wprost mówią o tym, że nie mają wyjścia i otwierają się bez względu na konsekwencje. W najbliższych dniach do otwartych w Trójmieście lokali dołączą: pub iGranie w Lochu, sopocka restauracja Made in Napoli by Siervo oraz Cafe Strych. "Oficjalnie" prowadzących stacjonarną działalność lokali jest już w Trójmieście ok. 20.



Jedzenie na telefon/wynos w Trójmieście


Czy odwiedziłe(a)ś lokal, który wznowił stacjonarną działalność?

Pełne napięcia miesiące odcisnęły swoje piętno na wielu branżach, w tym również na gastronomii. Panujące obostrzenia uniemożliwiły właścicielom prowadzenie normalnej działalności, która zapewniłaby im utrzymanie się na rynku. Konferencja premiera z 28.01 dla wielu była cieniem nadziei w kierunku możliwości otwarcia całej branży.

Gastronomia, w myśl dalej obowiązujących restrykcji, pozostanie zamknięta co najmniej do 14 lutego. Coraz częściej mówi się jednak, że otwarcie lokali gastronomicznych będzie możliwe dopiero w maju, gdy zaszczepieni zostaną seniorzy.

Na forach zrzeszających branżę cały czas wrze, a na interaktywnej mapie wolnego biznesu widnieje już ponad 200 otwartych lokali w całej Polsce. Wielu przedstawicieli branży gastronomicznej podkreśla, że otwarcie się było jedyną możliwą decyzją, zapobiegającą upadku miejsc, które prowadzone są nierzadko od wielu lat. Władze Gdyni, Gdańska i Sopotu chcą pomóc restauratorom, których boleśnie dotknął kryzys w branży, np. zwalniając ich z części opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu w lokalach.

Choć głośne otwarcie się w połowie stycznia pierwszych lokali w Trójmieście nie spowodowało efektu lawinowego, z dnia na dzień - mimo zakazu, kontroli i widma mandatu - dołączają do akcji i otwierają się kolejne lokale.

Lokale otworzyły się pomimo obostrzeń



  • Kolejne lokale otwierają się w Trójmieście.
  • Kolejne lokale otwierają się w Trójmieście.
  • Kolejne lokale otwierają się w Trójmieście.

"Próbowaliśmy z całych sił, ale już dłużej nie damy rady"



Chęć otwarcia w najbliższym czasie swoich lokali zapowiedziało m.in. iGranie w Lochu. Lokal otworzy się 29 stycznia.

- Ponownie będziecie mogli usiąść przy stoliku, wypić piwko/drinka oraz sprawdzić kilka planszówkowych nowości - czytamy w poście na Facebooku. - Ze względu na obostrzenia sanitarne: dezynfekujemy ręce przed wejściem do lokalu; maseczka założona do czasu zajęcia miejsca przy stoliku; zamówienia na barze składamy z założoną maseczką; staramy się dezynfekować ręce co jakiś czas. W lokalu dostępne są trzy podajniki z płynem dezynfekcyjnym.

Sanepid skontrolował otwarte lokale w Gdańsku



Do akcji #otwieraMy dołączyła też sopocka restauracja Made in Napoli by Siervo. Przedstawiciele lokalu napisali na Facebooku, że pomimo iż próbowali z całych sił, nie dadzą rady już dłużej funkcjonować na dotychczasowych warunkach bez żadnej pomocy. Restauracja otworzy się w sobotę, 30 stycznia, o godzinie 12. Podała również szczegółowe zasady funkcjonowania:

- Nadal w naszym lokalu obowiązywać będą wszystkie zasady reżimu sanitarnego. Ze względu na bezpieczeństwo i ograniczoną liczbę miejsc w restauracji - obowiązują wcześniejsze rezerwacje telefoniczne. Dowozy oczywiście nadal aktualne!
Również w najbliższą sobotę od godziny 17 będzie można udać się do Cafe Strych w Gdyni. Z kolei na 5 lutego otwarcie zapowiedziało mieszczące się w Sopocie Tam Gdzie Zawsze.

  • Klub Wolność z Gdańska jako jeden z pierwszym ogłosił dołączenie do akcji #otwieraMY i otwarcie lokalu.
  • Jednym z lokali, który niedawno wznowił działalność jest gdyński pub Wymówka.
  • Wśród działających stacjonarnie lokali jest gdyński Rockhouse.
  • Wbrew zakazowi otworzył się m.in. Pub Spółdzielnia. Od poniedziałku 18.01 został jednak ponownie zamknięty ze względu na awarię techniczną.
  • Wbrew zakazowi otworzył się m.in. Pub Spółdzielnia.

Otwarte lokale



Niektóre lokale jawnie informują o tym, że działają stacjonarnie, np. otwarte jako jedne z pierwszych: Franca, Wymówka, Czary Gary Bistro czy Pomelo. Inne działają w tzw. podziemiu i obsługują gości, nie obwieszczając swojego funkcjonowania w prowadzonych mediach społecznościowych. Jeszcze inne otwierając działalność tłumaczą to organizacją kursów kulinarnych, spotkań partyjnych czy reklamując się jako przestrzenie biurowe do pracy zdalnej, serwujące przy okazji kawę. Lokale pomimo otwarcia nie negują zasad sanitarnych i podkreślają, że są one przestrzegane. Restauratorzy decydując się na otwarcie swoich miejsc, wyraźnie podkreślają konkretne zasady panujące na miejscu, a także uprzedzają o możliwości bycia świadkiem kontroli policji i sanepidu.

- Reżim sanitarny będzie przestrzegany i nie będzie to podlegało żadnej dyskusji. Na wejściu dezynfekujemy rączki, maseczki mają zakrywać usta i nos, a nie pełnić tylko funkcję dekoracyjną. Odstępy między stolikami będą zachowane oraz limit miejsc w lokalu jednocześnie wynosić będzie 23 osoby. Zamówienia przy barze nie będą realizowane, tylko obsługa przy stolikach. Spodziewamy się licznych kontroli, lecz nie ma żadnych podstaw prawnych do zakazania nam prowadzenia działalności. Prosimy również o nieprzeszkadzanie obsłudze w trakcie przeprowadzanej kontroli i szanowanie urzędników państwowych na służbie - oni też wykonują tylko swoją pracę - napisała Wymówka na swoim profilu na Facebooku.
Gastronomia to dla wielu jedyny zarobek. Gastronomia to dla wielu jedyny zarobek.

Kontrole sanepidu nie przerażają restauratorów



Lokale zaczęły się otwierać po głośnej sprawie, w której Wojewódzki Sąd Apelacyjny w Opolu uznał, że nie wolno zakazać działalności, jeśli nie został wprowadzony stan nadzwyczajny. Podobną sytuację mogliśmy zaobserwować w klubie Wolność. Klub niedawno dostał mandat w wysokości 30 tys. zł, który ostatecznie został unieważniony na drodze sądowej. Takie przykłady stanowią zachętę dla innych restauratorów do otwierania swoich lokali, a tych stopniowo przybywa.

Zobacz także: Trójmiasto zwalnia gastronomię z części opłat za sprzedaż alkoholu

- Spodziewamy się możliwych kontroli, lecz nie łamiemy prawa, co jesteśmy w stanie udowodnić. Niejeden sąd w Polsce wydał już wyrok mówiący, że nie ma podstawy prawnej do zamykania działalności gospodarczej bez wprowadzenia stanu wyjątkowego. Nasz bar nie ma nic do ukrycia, zatem z przyjemnością oprowadzimy po nim miłe panie z sanepidu, jak i panów z policji. Wiemy, że to ich praca. My damy im pracować, niech oni dadzą i nam - napisali na Facebooku właściciele iGrania w Lochu.

Inspektorzy sanepidu odwiedzili w sobotę, 23 stycznia, klub Wolność:

Miejsca

Opinie (466) ponad 20 zablokowanych

  • komornik niech ich zlicytuje

    i niech codziennie dostają 30k zł kary za narażanie innych na korona wirusa

    • 13 18

  • Kochani ludzie (2)

    Proszę dopuście do myśli sytuacje, że nie pozbędziemy się owego wirusa, zostanie jak grypa.
    Po prostu nie można oczekiwać powrotu do pełnej frywolnej sielanki, trzeba wprowadzić pewne zachowania sanitarne, i iść dalej. Świat się zmieniał na lepsze od wojny, teraz przyszła kolejna, 1 krok w tył, ale możemy iść do przodu.

    • 16 5

    • (1)

      Nie widzę powodu, by poddawać się chaotycznym i nielogicznym ograniczeniom. Skoro wirus z nami pozostanie (też tak uważam), tym bardziej nie widzę sensu się ograniczać. Całe życie przesiedzieć w piwnicy? Wolę żyć krótko, a fajnie.

      • 5 1

      • a co z innymi?

        • 0 0

  • (1)

    Ci ludzie są nie odpowiedzialni, powinni być zlicytowano i zamknięci w więzieniach, przez to że otwarci biznesu, ludzie będą się zarażać i umierać

    • 12 16

    • "przez to że otwarci biznesu, ludzie będą się zarażać i umierać"

      Mhmm, od siedzenia przy stolikach będą umierać, ale od robienia zakupów w dyskontach a od poniedziałku również w galeriach, to już nie - prawda? Umierać będą też od jazdy na nartach i ćwiczeniach na siłowni. Co innego chodzenie do kościołów - tam przecież wirus wstępu nie ma :)

      • 5 2

  • Bardzo nieuczciwe postawienie sytuacji (4)

    Jak wygląda ta część która się otworzyła w stosunku do tych przedsiębiorców którzy przestrzegają obostrzeń i trzymają swoje biznesy zamknięte?

    Teraz skończy się tak że łamiących obostrzenia nikt nie będzie karał, a ci którzy przestrzegają prawa to frajerzy?

    To bardzo zła sytuacja, tworząca patologiczne postawy po jednej i drugiej stronie.

    To jest właśnie ten najbardziej "polakówowy" sposób życia - prawo sobie, a życie sobie.
    Dlatego ten kraj zawsze będzie biedny, bo z jednej strony nie ma presji na tworzenie życiowego prawa (bo wszyscy i tak sobie jakoś radzą), z drugiej strony nie ma możliwości żyć i zarabiać zgodnie z prawem.

    • 18 8

    • (3)

      Okazuje się, że nie ma przepisów zabraniających otwierania. Jak ktoś nie chce pracować, niech nie pracuje, obowiązku nie ma. Dlaczego jednak inni nie mieliby pracować?

      • 6 3

      • bo to zadna praca (2)

        • 1 2

        • (1)

          Nie kradnie, nie wyciąga ręki po zasiłek.
          Jeden potrafi uzyskać za swój czas i umiejętności więcej, inny mniej. Chcesz zabraniać bycia efektywnym w działaniu?

          • 5 2

          • efektywnym w tworzeniu zagrozenia?

            • 0 1

  • Nie roznoście choróbska bo to się nigdy nie skończy (3)

    Co jest trudnego w zabraniu jedzenia na wynos. Można w swoim opakowaniu zabrać, można w papierowym jak kto roli. Po co roznosić zarazę. Chyba wszyscy chcemy wrócić do normalności a przez takie zachowanie odwlekamy to w czasie. Coraz więcej ludzi odpuszcza i żyją jakby pandemii nie było. Ja wiem że to jest męczące ale musimy dotrwać do szczepień.

    • 14 23

    • Wolę jeść ciepłe, od razu po przygotowaniu, a nie zimne lub odgrzewane.

      • 7 2

    • Nie będzie powrotu...

      Tyle że już nigdy nie wrócimy do tzw ,,normalności''. Najpierw będą nas nękać nowe mutacje koronawirusa a potem pojawią się następne pandemie. Całe życie przesiedzimy w piwnicy.

      • 4 0

    • Zaszczepię się s pierwszym wolnym terminie. Ufam nauce...

      Nie jeden krolik w laboratorum to samo pomyslał....

      • 1 1

  • Szakale chcą się dorabiać bo cały czas kombinowali

    Umowy śmieciowe, ceny z kosmosu, a życie ponad stan

    • 12 6

  • Dowalić kary (2)

    niech się nauczą przestrzegać prawa. Tym co nie płacą na czas, szybko wysyłać komornika niech zlicytuje tych roznoszących wirusa

    • 15 19

    • Sądy potwierdzają, że nie łamią prawa.
      To, że Ty nie radzisz sobie samodzielnie w życiu, to nie powód, by zabraniać tego innym.

      • 8 3

    • Czego przestrzegać? Prawa?????

      Chyba pisowskiego bezprawia, chciałeś napisać? Bo te obostrzenia nie mają jakiejkolwiek podstawy prawnej - na pewno nie są nią jakiekolwiek rozporządzenia (czyli akty wykonawcze) wydane bez delegacji ustawowej.

      • 2 4

  • Odbierać koncesje na alkohol

    • 11 9

  • jechac ich "po europejsku" (1)

    jak w Hollandii, jak w Niemczech.

    • 12 6

    • COOOO?

      Przeciez to lewaki! Trzeba po Polskiemu.... po narodowemu... swojemu!

      • 3 0

  • Dane epidemiologiczne jasno mówią, że ci co otwarci biznesu niosą nam śmierć (1)

    • 10 16

    • " że ci co otwarci biznesu niosą nam śmierć"

      że co?
      A co mówią dane o spotkaniach na pranie mózgu w kościołach? Czy tam nie ma danych?
      Czy to takie konieczne? Tak jak można zjeśc w domu to i pokleczec można... czy nie?

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane