- 1 Ranking pierogarni w Trójmieście (27 opinii)
- 2 Coraz więcej sposobów na napiwek (73 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Restaurant Week - testujemy festiwalowe menu w Spożywczy Food & Drink
Dwa menu, trzy dania i 23 restauracje z Trójmiasta - właśnie ruszył Restaurant Week, największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce. Odwiedziliśmy jedną z restauracji biorących udział w wydarzeniu: Spożywczy Food & Drinks i spróbowaliśmy popisowego menu. Cały czas można wziąć udział w wydarzeniu. Warto jednak się pospieszyć z rezerwacją stolika - liczba miejsc jest ograniczona. Festiwal potrwa do 27 czerwca. W kolejnych tygodniach odwiedzimy także restauracje w Sopocie i w Gdyni.
23 restauracje z Trójmiasta zapraszają na Restaurant Week
Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 9 czerwca i potrwa aż trzy tygodnie - do 27 czerwca. Biorą w niej udział 23 restauracje z Trójmiasta. Przez cały czas można rezerwować stoliki do interesujących nas lokali.
Spożywczy: polska kuchnia w nietypowym wydaniu
Restaurant Week to nie tylko okazja, aby smacznie zjeść, ale także poznać nowe miejsca w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Na festiwalowe doświadczenie restauracyjne składają się zarówno doznania kulinarne, jak i jakość obsługi oraz atmosfera lokalu.
W ramach wydarzenia odwiedziliśmy stosunkowo nową gdańską restaurację - Spożywczy Food & Drinks, który kilka dni temu obchodził swoje pierwsze urodziny. To przytulny lokal, ulokowany w miejscu dawnego sklepu spożywczego, w starym pawilonie z lat 70. na Dolnym Mieście. W Spożywczym można poczuć charakter PRL-u, ale w bardzo nowoczesnym wydaniu. Wnętrze jest minimalistyczne i przestronne. Duże okna i jasne kolory nadają temu miejscu przyjemnego klimatu. Podłoga i bar wyłożone są ciemnoszarymi płytkami lastryko, ale nie brakuje tu też modernistycznych akcentów, takich jak np. geometryczne lampy.
Kulinarne wydarzenia w Trójmieście
To miejsce, które skradnie serca przede wszystkim miłośników kuchni mięsnej, ale również weganie wyjdą stąd zadowoleni. Restauracja stawia na dania kuchni polskiej w zaskakujących połączeniach smakowych i wykwintnych odsłonach. Zjemy tu m.in. dorsza atlantyckiego, golonkę wieprzową, pierś z kaczki czy pieczeń z czarnej soczewicy. W stałym menu znajdziemy też burgery - zarówno mięsne, jak i w wersji wege, kilka ciekawych przystawek, np. szparagi, tatar z bawety wołowej, pate z palonego kalafiora z migdałami, zupy, dania dla dzieci i desery.
Dwa menu: szparagowa i mięsna uczta
Szefowie Kuchni na Restaurant Week przygotowują popisowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Do wyboru - w trakcie dokonywania rezerwacji - są dwa warianty menu, najczęściej jedno mięsne, a drugie roślinne. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
Czytaj także: Okiem dietetyka: jak jeść zdrowo na mieście?
Przystawki
Wśród zestawów przygotowanych przez Spożywczy jeden jest roślinny, a drugi mięsny. Motywem przewodnim pierwszego z nich są szparagi, na które sezon powoli dobiega końca - warto więc pospieszyć się i spróbować ich w dobrym wydaniu. Takim na pewno są zielone szparagi, podane na chipsie z ziemniaka w towarzystwie orzechów laskowych i puszystego musu jabłkowego - jedna z dwóch przystawek festiwalowego menu. Jabłkowy dodatek idealnie przełamuje smak nieco słodkawych szparagów przygotowanych w klasyczny sposób - delikatnie blanszowanych, z wyczuwalną nutą czosnku. Prawie taką samą propozycję - tylko z dodatkiem mięsnym - można znaleźć także w stałej karcie Spożywczego.
W drugim menu przystawką jest tatar z bawety wołowej, który łamie stereotyp na temat tego dania. Z reguły tatar serwowany jest z polędwicy wołowej, tutaj chcąc pokazać, że także inne części wołowe nadają się na tatar, wykorzystano łatę wołową, tzw. bawetę. Mięso przyprawiono klasycznie - solą, pieprzem, musztardą francuską i szalotką. Tatarowi towarzyszyły znacznie bardziej oryginalne dodatki. Ogórek kiszony podano w formie żelu, a cebulę zastąpiono marynowanymi grzybami. Całość uzupełniła oliwa ziołowa, kiełki groszku i jadalne kwiaty. Tatara podano z palonym masłem i domowym pieczywem.
Dania główne
Oba dania główne już samym zapachem wzbudzają skojarzenia z letnim, domowym obiadem. Propozycja roślinna, znacznie skromniejsza w porównaniu z mięsnym daniem, to pierogi à la ruskie - z farszem z ziemniaków i twarogu, wzbogaconym o podsmażoną szalotkę i zielone szparagi. Pierogi podane zostały w emulsji maślanej, ze świeżym, zielonym jabłkiem, którego kwaskowość podbiła bardzo delikatny farsz. Również samo ciasto pierogowe okazało się bardzo delikatne i odpowiednio cienkie w stosunku do ilości farszu.
Głównym daniem mięsnym jest żeberko wieprzowe, które dzięki 24-godzinnemu marynowaniu w sekretnym przepisie, a następnie pieczeniu przez ponad 8 godzin rozpływa się w ustach. Mięso podano w dobrze współgrającym demi glace, robionym na kościach wołowych, delikatnie zaciągany masłem. Dodatek stanowi ziemniak hasselback, przygotowany confit, czyli w długiej kąpieli z tłuszczu przy bardzo niskiej temperaturze. Ziemniak został wcześniej ponacinany w stylu grzebienia, dzięki czemu każda jego część była przesiąknięta smakiem tłustego sosu, w którym powstawał. Danie podano z sałatką z piklowanych warzyw: młodej marchwi, żółtych buraków i ogórka szklarniowego oraz z kwaśną śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem.
Desery
Warzywne menu zwieńczyło ciastko z czerwonej fasoli i bananów, podane w efektownym wydaniu z "szyszką" z popcornu oblaną karmelem. Dodatek do ciasta stanowi mus z batata, truskawki i świeża mięta. Słodki batat w połączeniu z równie słodkim ciastem nie zrobił wrażenia - zdecydowanie ciekawiej wypada on w daniach wytrawnych.
W drugim menu na deser podano klasyczny crème brûlée, opalany brązowym cukrem i delikatnie posypany cukrem fiołkowym z dodatkiem lodów o smaku słonego karmelu. To bardzo prosty deser, który poza fioletowym pudrem cukrowym niczym się nie wyróżnia, jednak stanowi przyzwoite zakończenie posiłku.
Festiwalowe menu zaproponowane przez Spożywczy stawia na znane, lubiane smaki. Dania nie są przekombinowane, a połączenia smakowe wypadają ciekawie. Jest prosto, smacznie i domowo - idealnie na obiad w upalny dzień.
Restaurant Week: specjalne menu, specjalna cena
Aby wziąć udział w festiwalu, wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 59 zł od osoby. Organizatorzy przewidzieli 1,5 godz. na jedną rezerwację stolika. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:
- Aioli inspired by Gdańsk,
- Atelier BonŻur (Gdańsk),
- Belona (Gdynia),
- Dancing Anchor (Gdańsk),
- Ducha 66 (Gdańsk),
- Fellini (Gdańsk),
- Fidel (Sopot),
- Filharmonia (Gdańsk),
- Fisherman (Sopot),
- Gvara (Gdańsk),
- Harmonia (Gdańsk),
- Małe Molo (Sopot),
- Mono Kitchen (Gdańsk),
- Neon Streetfood Bar (Gdynia),
- Pelican (Sopot),
- Piwnica Rajców(Gdańsk),
- Pop in Diner&Bar (Gdynia),
- Przepis na (Gdańsk),
- Przystanek Orłowo (Gdynia),
- Punkt (Gdynia),
- Spożywczy Food&Drinks (Gdańsk),
- Szklarnia (Sopot),
- Villa Eva (Gdańsk).
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (67) 1 zablokowana
-
2021-06-10 07:15
wcale to nie jest artykuł reklamowy.
ponad 20 restauracji bierze udział w tej akcji, ale piszecie w artykule tylko o jednym. Nie ma jak to etyka dziennikarska.
- 23 4
-
2021-06-10 07:18
Drastycznym podwyżkom w restauracjach mówię "nie"
nie zdradzę więc mojego Szanghaju w Gdyni, bo Pan Chińczyk nie jest jak inni restauratorzy w Trójmiescie
- 18 6
-
2021-06-10 07:23
największy i najpopularniejszy...
aż 23 (!!!) restauracje.
- 14 0
-
2021-06-10 07:32
Idziemy z całą rodziną (12)
To jest uczta dla podniebienia za śmieszne pieniądze, warto skorzystać i poznać nowe smaki oraz podejście do kuchni.
- 10 15
-
2021-06-10 08:34
Podejścia Janusza jeszcze nie poznaliście? (1)
Jeszcze mniejsze porcje, jeszcze więcej marketingu. W końcu podniebienie najlepiej zadowolić snobistycznymi nazwami i gadaniem w stylu "stać mnie".
Poziom sfrajerzenia klientów jest straszny...- 10 7
-
2021-06-10 12:09
Nie stać ciebie i nie jesteś przez to frajerem?
No nie ma to jak biedny cwaniak
- 4 1
-
2021-06-10 09:12
59 zl za 200 gram (6)
Gdzie potem idziecie na obiad?
- 10 7
-
2021-06-10 09:24
Ja tam po 2 daniach i deserze jestem napchany (4)
ale jak ktoś non stop tylko góra śmieciowego żarcia i się potem w drzwiach klinuje, wolny kraj
- 10 6
-
2021-06-10 10:09
Fajną filozofię dorobiłeś. (1)
Przecież to co serwują w tych knajpach to produkty o jakości McDonalda z dorobionymi wymyślnymi nazwami...
"Ziemniak przygotowany w kąpieli w tłuszczu"? Przypomina Ci to coś? :P- 11 7
-
2021-06-10 11:57
Rzemieślniczej kąpieli
w aksamitnym tłuszczu
- 5 5
-
2021-06-10 11:58
(1)
jak mozna sie napchac daniem które jest "na gryza"? ile ty wazysz? 40 kg? ty jestes facet czy jakas popierdółka co dodaje tutoriale na jutuba jak malowac sie do szkoły i przy okazji nie dostac po gębie od kolegów?
- 3 7
-
2021-06-10 20:43
o, odezwał się bebzoniasty, który musi korzystać z windy
bo po wejściu na 3 piętro jest zdyszany ;)
- 5 2
-
2021-06-10 09:25
Do maca.
- 6 2
-
2021-06-10 11:50
(2)
Nie ma to jak za 59zł zjeść 5 szparagów, potem 5 pół-pierogów i jakiś deser.
Za 18zł można kupić pełny talerz pierogów, które same w sobie są bardziej syte, niż te przedstawione na zdjęciach.- 4 7
-
2021-06-10 12:08
Chyba w biedronce (1)
- 4 5
-
2021-06-11 01:26
W biedronce
Są dobre, lidlu takie jak z Niemiec, do D...
- 0 2
-
2021-06-10 09:47
Uznanie (1)
Podziwiam bo żeby tak testować to jedzenie to trzeba mieć koński przewód pokarmowy trzymać go w zdrowiu i nie mieć predyspozycji do tycia po tak sztucznym jedzeniu doprawianym przyprawami i czym popadnie. Smacznego
- 11 17
-
2021-06-10 12:49
to jedź wodę i pij powietrze
- 7 5
-
2021-06-10 10:02
Zarobki w Gastronomii (5)
Odpowiedz
Zarobki
Troszkę zbocze z tematu, ale wciąż o gastronomii Jakie obecnie są zarobku na stanowisku Manager restauracji?- 4 1
-
2021-06-10 10:28
5-10k miesięcznie
- 4 0
-
2021-06-10 11:20
(3)
Ja mam 15k na miesiąc, no ale że dwie soboty w miesiącu musze być w pracy.
No i sluzbowe X6, o jedzeniu darmowym nie wspominam- 8 1
-
2021-06-10 11:58
A tymczasem pracownicy dostają pół minimalnej, a reszta pod stołem. (2)
I jakos się kręci.
- 3 5
-
2021-06-10 12:09
Spoko jako kelner z tipami nie schodzę poniżej 5 na rękę (1)
A jak większe imprezy to powyżej 6 wychodzi
- 2 5
-
2021-06-10 12:40
Na czarno.
I dodaj, że te tipy wydziela ci wyszynkarz.
- 3 3
-
2021-06-10 10:28
(1)
Czesi już od dawna nie przyjeżdżają nad polskie morze, taniej jest w Chorwacji i ładna pogoda gwarantowana.
- 15 4
-
2021-06-10 12:00
Nigdy tu nie przyjeżdżali
od zawsze wiedzą gdzie jest lepiej.
- 2 3
-
2021-06-10 10:46
Woda będzie 0,2 po 12 zł?
Lemoniada 0,7 po 25?
Już biegnę .... Bankrutujcie- 18 3
-
2021-06-10 11:06
Odwiedzajcie sobie a jakże... (1)
... ale nikt z mądrych ludzi nie zajrzy do tych zdzierców... w 3mieście jest o wiele drożej niż Nowym Jorku!!!
- 17 9
-
2021-06-10 20:45
No, to już mamy kandydata na autora głupoty roku
- 7 3
-
2021-06-10 11:33
Właśnie spałaszowałem (2)
własnej roboty jajecznicę na boczku i cebulce ,przegryzając chlebkiem i pomidorem . Z restauracji mam wspomnienia rozstroju żolądka . Ledwie zdążylem . Też szczycili się "wybornym" jedzeniem a do rachunku dopisywali numer telefonu kucharza. .
- 9 9
-
2021-06-10 12:33
Chyba miało być do kompletu:
Zna boczusiu i pomodorkiem- 3 2
-
2021-06-11 01:30
I za 4 zl a nie
16 bo jakiś pseudo boneiro czy inny Michele robił
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.