- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Rusza cykl filmów kulinarnych w Gdyni
Films for food to cykl projekcji filmów kulinarnych połączonych z tematycznym poczęstunkiem, spotkaniem z ludźmi gastronomii oraz kolacją degustacyjną. Preludium wydarzenia odbędzie się w sobotę w Gdyńskim Centrum Filmowym.
Pokazy filmów kulinarnych ruszyły w Gdyńskim Centrum Filmowym na początku tego roku, ale po dwóch projekcjach (m.in. dokumentu o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma), imprezę zawieszono. Teraz wydarzenie wraca pod hasłem Films for food. W ramach cyklu organizatorzy zaplanowali cztery spotkania.
- Każdy wieczór rozpocznie się tematycznym poczęstunkiem przed salą kinową, następnie odbędzie się pokaz filmu, a po nim - rozmowa z zaproszonymi ekspertami. Na koniec goście będą mogli wziąć udział w inspirowanej filmem kolacji degustacyjnej przygotowanej w restauracji Biały Królik - zapowiada Justyna Zalewska z agencji Food Brand, która koordynuje Films for food.
Pierwszy pokaz w ramach cyklu zaplanowano na 4 listopada. Imprezę rozpocznie koktajl przygotowany przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Następnie będzie można zobaczyć kontrowersyjny dokument "Głód Mięsa", w którym reżyserka Marjin Frank konfrontuje spożywanie zwierząt z argumentami przeciwników mięsnego przemysłu. Po filmie zaproszeni goście, m.in. weganin Mirek Trymbulak, hodowca bydła i szef restauracji Delmonico Steakhouse Wiesław Stopa i inni rozmawiać będą o (bez)mięsnej diecie. Start o godz. 18. Bilety kosztują 23 zł.
Osobny bilet (cena jeszcze nie jest ustalona, rezerwacje mailowe: restauracja@bialy-krolik.pl) trzeba będzie nabyć na kolację degustacyjną, która odbędzie się tego samego dnia wieczorem w restauracji Biały Królik. Inspirując się tematyką filmu przygotują ją szef kuchni gdyńskiej restauracji i jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy Marcin Popielarz oraz laureat nagrody The Best Chef Rising Star 2017 Rafał Koziorzemski.
- Dedykowane kolacje degustacyjne w Białym Króliku odbywać się będą na zakończenie każdego z filmowych spotkań Films for food - mówi Zalewska. - Za każdym razem posiłek przygotują uznani szefowie kuchni z Trójmiasta i Polski.
Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.
Oficjalny start przeglądu Films for food poprzedzi preludium w postaci pokazu "Filmu o kawie", który odbędzie się w sobotę, 28 października o godz. 18. Przed projekcją zaplanowano degustację kawy przygotowanej alternatywnymi metodami, a po - dyskusję z udziałem baristów oraz właścicieli niewielkich palarni kawy. Bilet kosztuje 23 zł.
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (14) 6 zablokowanych
-
2017-10-25 16:30
Zastanawia mnie ten film pt. "Głód mięsa". Pamiętam że dosyć dawno temu zaprezentowano
sposób produkcji mięsa z komórek macierzystych co oznacza że można mieć mięso bez zabijania
zwierząt. Dziwię się tylko że tego nie wprowadzono do produkcji przemysłowej. Pewnie ktoś za
bardzo by na tym stracił.- 1 0
-
2017-10-25 17:42
do autorki,,nie robi wrazenia,,
Gratuluje b.przemyslanego wpisu!!! Jezeli chodzi o żywienie to tzw.DIETY zaczynaja byc czescia biznesu gdzie ludzie nabieraja sie na banialuki i głupoty im wciskane!!!! DIETA(0-zero) TO HARMONIA,RÓWNOWAGA,RADOSC,REGULARNOSC I CO NAJWAZNIEJSZE ROZNORODNOSC!!!! to jest b.prosty mechanizm ktory prowadzi do tego ze ORGANIZM W SPOSOB OPTYMALNY PRZYSWAJA ILOSCI SKŁADNIKOW POKARMOWYCH NIEZBEDNYCH DO FUNKCJONOWANIA...żaden dietetyk nigdy nie mowi o progach przyswajalnosci witamin,aminokwasow(białka) czy kwasów tłuszczowych w ludzki prosty sposób ztego powodu ze TE SPRAWY ORGANIZM REGULUJE SAM i kazda ingerencja jest szkodliwa....ja schudłem na specjalnej diecie (elementy makrobiotyki i ograniczenie weglowodanow) 32kg ,pierwsze efekty diety po16 miesiacach i dzisiaj czuje sie swietnie chorody sie nie rozwijaja i jestem szczesliwym członkim rodziny w otoczeniu 5 babskich szkodnikow!! zycze rozwagi i ostroznosci przy podejmowaniu decyzji....dieta pomaga ale w takim samym stopniu maze szkodzic w dłuzszej perspektywie czasowej.....ta uwaga dla Pań ktore serdecznie pozdrawiam
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.