- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Śniadanie, grill i brunch. Kulinarne imprezy w ten weekend
24 lipca 2020 (artykuł sprzed 4 lat)
Targ śniadaniowy na Dolnym Mieście, brunch na stoczni, grill na dachu w centrum Wrzeszcza albo street food na Zaspie? W weekend czeka nas sporo wydarzeń stworzonych z myślą o miłośnikach kulinarnych doznań. Poniżej propozycje na smacznie spędzony czas.
Kulinarne imprezy w Trójmieście
Targ śniadaniowy na Dolnym Mieście
Główna część imprezy odbędzie się na dziedzińcu Królewskiej Fabryki Karabinów przy ul. Łąkowa 35/38 - to właśnie tu staną stoły przygotowane przez takie lokale, jak: Łąka bar, Nie/mięsny, Spożywczy food&drinks oraz kawiarnia Publiczna. Oprócz tego w wydarzenie zaangażowały się studio tatuażu XY, które będzie można zwiedzić, i Piekarnik Toruńska, oferujący bio produkty, m.in. pieczywo na zakwasie, nabiał z lokalnych gospodarstw i naturalne słodkości. Za oprawę muzyczną zadba DJ Pred Ferry. Partnerem wydarzenia jest Grupa ARCHE. Trag śniadaniowy ruszy o godz. 11 i potrwa do 17. Wstęp wolny.
Ci, którzy chcą sobie tego dnia zrobić spacer po Gdańsku, mogą przejść się na ul. Elektryków, gdzie w W4 Food Squat co niedzielę działa Brekkie Brunch, cotygodniowy projekt śniadaniowy. Start o godz. 10.
Weekendowe śniadania w stoczni
Tchnęli życie we wnętrza Królewskiej Fabryki Karabinów:
Śniadanie na trawie
Wizyta na Gdańskim Bazarze Natury to dla wielu stały punkt sobotnich zakupów. Teraz dochodzi do nich jeszcze jedna atrakcja: sobotni relaks na świeżym powietrzu i śniadania, które można zjeść na trawie. Na miejscu możemy skosztować różnorodnych dań od Oficyny; podpłomyków z dodatkami, kanapek gruzińskich, domowych ciast i deserów od Składaka, a na deser wybrać lody od Latto Gelato. W programie także sesja jogi (10:30-11:30) ️️i zabawy dla dzieci. Start o godz. 9.
Kuchnia uliczna na Zaspie
Suave Bistro przy ul. Hynka 57 to miejsce, które dobrze kojarzą fani meksykańskiego jedzenia. Bar, który kiedyś działał pod nazwą Suavemente, zmienił jednak niedawno swój profil i obecnie funkcjonuje jako bistro, ale ze street-foodowym twistem. Co ważne, nie zmienił się właściciel i jednocześnie uzdolniony szef kuchni, czyli Sławek Gutowski. Do lokalu przylega otoczone zielenią patio.
W Suave Bistro znajdziemy m.in. burgery z szarpaną wieprzowiną, pożywne poke bowl, jerk chicken, czyli marynowaną w przyprawach korzennych i pieczoną w smokerze pierś z kurczaka, zupy i fish&chips. Godne uwagi są lunche w cenie 17 zł (przystawka/zupa, danie główne i deser).
Oprócz tego regularnie są organizowane imprezy tematyczne, w ten weekend odbędą się dwie: w piątek bifor na patio z promocyjnym menu (start o godz. 18), a w sobotę winylowy brunch ze specjalnym śniadaniowym menu i muzyką puszczaną z winyli (start o godz. 9).
Grill na dachu we Wrzeszczu
Kilka tygodni temu Stacja Food Hall w Galerii Metropolia powiększyła się o nową, zewnętrzną przestrzeń: taras i dach, na których organizowane są kulinarne wydarzenia. Jedno z nich już w ten weekend: od godz. 16 w piątek do niedzieli trwać tu będzie wielkie grillowanie. Za 15 zł zamówimy m.in. karkówkę w śliwkowym BBQ, udko kurczaka w teriyaki czy dwie wiejskie kiełbasy. Oprócz tego dodatki, takie jak grillowany ananas w cynamonie, pikle czy ziemniak pieczony hasselback w cenie 6 zł za porcję.
Jedno miejsce, wiele lokali. Trójmiejskie food halle
Brunch w Hotelu Haffner
Regularnie w niedziele odbywają się w sopockim hotelu brunche w cenie 119 zł/os., a ten najbliższy poświęcony będzie kuchni greckiej. W menu sporo dań do wyboru, w tym m.in. pierożki z ciasta filo z warzywami i kozim serem, pasta z bakłażana z grillowaną pitą, zupa z soczewicy, jagnięcina długo gotowana z warzywami i rozmarynowym sosem demi glace, souvlaki z kurczaka, musaka z wieprzowiną, pieczona cukinia faszerowana warzywami i ryżem z serem halloumi oraz kilka deserów do wyboru. W stacji live cooking skosztujemy gyrosa z kurczaka. Start o 12:30, koniec o 16:30.
Wydarzenia
Opinie (48) ponad 10 zablokowanych
-
2020-07-25 18:58
Mlodzi do pracy
Moda na zarabianie to pomyślność na starość
- 0 2
-
2020-08-02 10:28
A ta pierwszej fotce
Laska z kebabami ... wymarzone śniadanie :-P
- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.