- 1 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Świętojańska zamieni się w kulinarny deptak
Blisko trzydzieści gdyńskich restauracji, barów i kulinarnych rzemieślników wystawi swoje stoiska na imprezie Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego w sobotę w godz. 12-18. Uwaga, kierowcy: poruszanie się samochodem po centrum będzie tego dnia utrudnione.
Smaki lokalne i ze świata
Jedzenia ulicznego spróbujemy na stoisku Batory Food Hall, Kluska przygotowała kopytka, makarony i omlety ze szpinakiem w roli głównej, Atelier Smaku karmić będzie wegańskimi i bezglutenowymi klasykami kuchni polskiej, m.in. bigosem, fasolką po bretońsku czy gulaszem z ciecierzycy, a u specjalizującej się w kuchni kaszubskiej Borowej Ciotki zjemy smażone na żywo ruchanki, zupę piwną z twarogiem lub gdyńskie pierogi.
- Gdyńskie pierogi to mój kulinarny hołd Gdyni - mówi właścicielka Marzena Usarek. - Nawiązuje do historii pierwszych gdyńskich osadników, którzy w przydomowych ogródkach uprawiali warzywa i bardzo często jedli dorsza, którego sto lat temu w gdyńskich wodach nie brakowało.
Swoje autorskie dania zaproponuje Mariusz Pieterwas z Krwi i Wody. Pizzy będzie można spróbować u Viva La Pizza, Lolo Thai Jolo przygotuje azjatyckie przysmaki, a Bollywood Lounge dania kuchni indyjskiej. Zjemy również m.in. na stoisku bistro Bliżej, kawiarni Ciuciubabka czy restauracji Kapitan Cook i kilkunastu innych. Ceny dań będą wynosić od kilku złotych do około dwudziestu złotych.
Impreza rozpoczyna się w sobotę o godz. 12 i potrwa do godz. 18 na odcinku głównej gdyńskiej ulicy pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego. Warto przyjść wcześniej, a nie na ostatnią chwilę - doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje, a późnym popołudniem często brakuje już niektórych dań na stoiskach.
Gotowanie na żywo i bieg kelnerów
- Przez cały czas odbywać się będą różne wydarzenia towarzyszące - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest kuchnia roślinna i o niej będą opowiadali gotujący na żywo szefowie kuchni, którzy są naszymi kuratorami: Jan Kilański z Neonu o godz. 13:15 oraz Rafał Koziorzemski z Białego Królika o godz. 14:30. Z kolei o godz. 16:30 pokaz przyrządzania ryb i owoców morza poprowadzi Jacek Fedde z Fedde Bistro.
Nowe lokale w Trójmieście
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.
Utrudnienia drogowe
Kulinarna Świętojańska spowoduje tymczasowe utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (93) 3 zablokowane
-
2019-07-11 11:46
Opinia wyróżniona
Mi się podoba taki pomysł (4)
Raz w roku Świętojańska zmieni się w deptak, gdzie będzie można zjeść fajne jedzenie, dla mnie to atrakcja. Lubię odkrywać nowe smaki, więc okazja, gdy będzie ich tak wiele niemal na wyciągnięcie ręki, to dla mnie frajda. Mam tylko nadzieję, że nie zaszaleją z cenami ;)
- 12 10
-
2019-07-11 14:35
Olka!
MNIE się podoba, albo podoba MI się.
- 1 1
-
2019-07-11 12:48
Tekst sponsorowany?
- 3 2
-
2019-07-11 12:46
Zatem to twój problem!
Pozdrawiam
- 1 1
-
2019-07-11 12:29
biedulko, jedna jedyna która nie zna imprezy, nigdy na niej nie była
i dlatego ją chwali, jedynym pozytywnem komentarzem w całej stawce, od razu wyróżniona. komedyja komedyja!
- 2 2
Wszystkie opinie
-
2019-07-10 16:02
Bedzie cos za darmo? (2)
Moze byc bigos.
- 21 15
-
2019-07-10 16:13
za darmo to możesz ino zarobić
- 6 0
-
2019-07-10 17:16
Za darmo tylko wówczas, gdy wynegocjujesz "na influencera"
I nie, nie chodzi o to, byś przyfollołował do lokalu influenzę.
- 4 3
-
2019-07-10 16:06
A teraz płacz samochodziarzy, że nie wjadą do centrum 3,2,1... (6)
- 48 30
-
2019-07-10 16:14
chlip chlip (1)
jak ja odwioze paule na lekcje gry na flecie? gdzie zaparkuje mojego leksusa na lizingu?
- 19 10
-
2019-07-10 21:13
nie zapomnij, że jeszcze wieziesz lodówkę i babkę
- 7 3
-
2019-07-10 18:44
(1)
i co, poczułeś się dowartościowany?
- 4 6
-
2019-07-10 18:51
poczuł,
a ty nie?
- 7 4
-
2019-07-10 19:34
raczej gastronomow ktorym kupe kasy zawinie food court w riviera gdzie jest wlk. parking
ekonomia glupcze
- 6 5
-
2019-07-11 10:32
w Gdańsku triatlon i taki sam komentarz
Płacą ci za to?
- 1 1
-
2019-07-10 16:09
Sam sobie zrobie zalewajkę zdrowsze to i tansze (5)
Bez korków kolejek i jem kiedy chcę moi drodzy i kochani
- 23 12
-
2019-07-10 16:38
(1)
Kiedy ty gotujesz, między jednym komentarzem a drugim?
- 3 2
-
2019-07-10 17:50
nie zgadles
aktualnie miedzy Andrzejem a Marcinem. beda jajka na boczku
- 2 2
-
2019-07-10 17:19
Zamiast zalewajki zrób sobie "kiurię"
I zamilknij na zawszę.
- 1 2
-
2019-07-10 21:33
przeciez ty nie masz nuk ronk i muzgó... (1)
i żresz pasze z biedry
- 0 2
-
2019-07-11 07:25
A produkty na te dania na Swietojanskiej to skad?
Z eko-farmy w otoczeniu dzungli amazonskiej?
Z Biedry, bo taniej - a jak zabraknie to skok do Lidla na Swietojanskiej.- 4 0
-
2019-07-10 16:10
nj (2)
'kelnerzy to najgorszy typ facetów,piją piwo, oglądają Eurosport a w miłości nie wydają ci reszty"
- 16 10
-
2019-07-10 21:12
(1)
Co to było? "Poranek Kojota"?
- 1 1
-
2019-07-10 21:43
chyba poranek w sopotach
- 0 1
-
2019-07-10 16:12
20zł za malutki półmisek, jedzony w tłoku na stojąco, w oparach spalin i poszturchiwaniu łokciami (7)
suuuuper
- 55 9
-
2019-07-11 02:00
chciałbyś beczkę bigosu i 10 kg mięcha za 5zł? (3)
- 4 3
-
2019-07-11 12:21
nie, normalną porcję za normalną cenę (2)
a nie mikro porcje za cene obiadu dla 2 osób.
- 4 0
-
2019-07-11 14:27
za 20 zł (1)
to nawet w barze mlecznym nie zjesz obiadu w dwie osoby :))
- 2 2
-
2019-07-12 19:00
Zdziwiłbyś się
Są takie bary. Dwa normalne dania i do wyboru trzy zestawy obiadowe. Co dzień w porze obiadowej kolejki. Klienci różni, od emerytów po korpoludki.
- 0 0
-
2019-07-11 09:02
Jeszcze na plastiku, plastikiem. Fuj! Ludzie, nie tolerujcie jednorazówek!
- 2 2
-
2019-07-11 12:30
no i to powinna być wyróżniona opinia, z którą zgadza się większość komentujących
a nie jakieś dyrdymałki
- 1 1
-
2019-07-11 13:50
Mam tylko jedno pytanie. Skad spaliny?
- 0 2
-
2019-07-10 16:15
Nie kumam tej imprezy (1)
Jak to widzę, to odwracam się na pięcie. Nie lubię jeść w tłoku itd.
- 46 7
-
2019-07-10 18:05
Niesamowite.
- 2 2
-
2019-07-10 16:18
Ma być 15 stopni i deszcz także nie wybieram się. (2)
- 25 1
-
2019-07-10 18:52
alleluja
- 2 2
-
2019-07-11 02:01
niebanalna nadmorska pogoda
- 2 1
-
2019-07-10 16:22
co za przyjemność przepłacać za żarcie na plastikowym talerzyku i jeść to później na stojąco albo na krawężniku? (1)
- 46 6
-
2019-07-11 12:22
przyjemność żadna, ale można na chwile wyjśc z mieszkania na kredyt
zeżreć coś czego nazwy nie umie się powtórzyć, szczelić focie na insta, a na koniec odchorować
- 5 0
-
2019-07-10 16:35
Miejsca parkingowe dla każdego w konstytucji
I na gdzie ja teraz zostawię moje passerati?
- 5 12
-
2019-07-10 16:39
W zeszłym roku niewypał, (4)
chyba teraz sobie już odpuszczę. Tak jak "Gdańsk za pół ceny", pozbywają się resztek z knajp za kwotę większą niż przy normalnym zamówieniu. Nie tak powinna wyglądać zorganizowana promocja kulinarna.
- 31 4
-
2019-07-10 20:59
tłumy, że się przecisnąć nie szło i nie wypał? (2)
- 1 5
-
2019-07-10 23:00
dalej nic nie rozumiesz.
- 3 0
-
2019-07-11 02:02
tłumy to fb UM
- 0 0
-
2019-07-10 21:42
bez ciebie to juz nie bedzie to samo
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.