- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (14 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (38 opinii)
- 3 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 4 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta
Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".
Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza Pieterwasa w Krew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.
- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.
- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.
Miejsca
Opinie (56) 1 zablokowana
-
2016-10-24 16:48
Nie ma ładu (1)
"Tomek Grota ma 22 lata "
natomiast dalej w tekście:
"Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. "
Czy ja tu czegoś nie rozumiem czy może ten ogólnopolski konkurs trwał ponad rok?- 21 2
-
2016-10-25 23:36
może miał wczoraj 22 urodziny
- 1 0
-
2016-10-24 17:23
(2)
ziemniak pieczony w popiele z siana - no no - niezła kreatywność...
- 18 1
-
2016-10-24 17:36
(1)
zastanawiam się czy kupują ten popiół czy robią swój - a może pod określeniem pieczony w popiele z siana kryje się pieczony ziemniak z pieca popyspany szczyptą popiołu...
- 10 0
-
2016-10-25 14:16
za drewutnią ognisko jest i tam latają po te kartofle
tylko mały Emil siedzi i pilnuje
- 3 0
-
2016-10-24 17:39
Super! Gratulacje!
To moja ulubiona restauracja w Sopocie, jestem stałym bywalcem... tym bardziej cieszą takie wiadomości! Powodzenia dla nowego szefa kuchni i oby tak dalej! A Ci którzy jeszcze nie byli w Tu' na lunchu, powinni to nadrobić ;)
- 8 7
-
2016-10-24 17:40
(4)
To ten lokal z psem?
- 4 3
-
2016-10-24 18:09
(2)
Można tam przychodzić z psami, byłam tam z moim Kazikiem. Polecamy
- 3 3
-
2016-10-24 20:08
(1)
a jakiej rasy jest Kazik?
- 1 0
-
2016-10-25 14:17
katolik
- 1 0
-
2016-10-24 20:25
Ten z psem buldozkiem jest na dworcu pkp
- 5 3
-
2016-10-24 17:54
To dziecko nie szef kuchni (4)
Pracowałem z tym chłopcem, ludzie śmiechu warte. Nikt dobry w tym fachu nie skacze z kwiata na kwiatek i nie zmienia knajp tak szybko.!! Zresztą wystarczy zapytać poprzedników czemu tak było !!!!!! Odpowiedz jest jasna.
- 16 10
-
2016-10-24 18:01
.....
wg Ciebie lepiej siedziec z tylkiem 20 lat w tym samym miejscu i klepac schabowe...????
Brawo Ty- 10 9
-
2016-10-24 18:01
Właśnie ze się grubo mylisz. Rozszady w gastronomi to naturalna kolej rzeczy. Kucharze zmieniają lokale aby poduczyć się różnych technik i stylów. Nikt za free nagrody nie daje. Ach ten trójmiejski hejt....
- 12 11
-
2016-10-24 20:39
Jeden z najlepszych kucharzy jakich miałam przyjemność mieć w zespole. Zawsze z olbrzymią pokora podchodzil do pracy i zdobywania wiedzy. Młody, ambitny i z perspektywa na grono najlepszych szefow kuchni w Polsce. Absolutnie nie dziwia mnie głosy zazdrości starszych kolegow po fachu. Juz kilka lat temu wiedziałam, ze utrze Wam nosa ;) Brawo Tomasz !
- 13 9
-
2016-10-24 21:05
Zazdrościsz!
- 3 3
-
2016-10-24 17:59
Ten Szef to absolutnie jeden z największych talentów kulinarnych w Polsce! (1)
Jego złożone z 7 dań menu degustacyjne mnie powaliło na kolana. Szczerze polecam udać się w tę kulinarną podróż, bo za jej aktualną cenę na parę lat będziemy jeść lunch w restauracji Tomka Grota.
- 8 7
-
2016-10-24 18:03
Grasica w Tu'gether wymiata w menu degustacyjnym!
- 4 5
-
2016-10-24 18:00
Restauracje przyjazne dzieciom. (1)
Wiadomo, ze nie kazdy lubi obecnosc dzieci w restauracji (zwlasza jak nie posiada swoich). I ok. Dlatego szukam knajp w ktorych dzieci maja swoj kąt i nikt nosem nie kręci, ze mu przeszkadzaja. Znacie cos oprocz Kos'a, Kuchari czy Mandu?
- 2 3
-
2016-10-26 19:43
Projekt 36 Sopot
- 0 0
-
2016-10-24 18:06
(2)
artykuł sponsorowany ?
- 9 5
-
2016-10-24 19:01
Jakby szukali sponsora... To by napisali Grota Tomka dla sponsora ! (1)
A tak po prostu cieciu, ktoś coś osiągnął bez tatusia w przeciwieństwie do ciebie!
- 4 3
-
2016-10-25 17:19
cieciem to jestes pewnie ty na budowie.
- 0 1
-
2016-10-24 18:40
Gault&Millau?
to ta pani z parciem na szkło i nic więcej? Biedny człowiek współczuję.
- 5 2
-
2016-10-24 18:54
Polecam
Bardzo lubię to miejsce. Miła obsługa oraz ciekawa oferta. Serdecznie gratuluje szefowi kuchni wybitnego osiągnięcia! Oby tak dalej!
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.