- 1 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (14 opinii)
- 2 Nie ma jagodzianek, są malinianki (38 opinii)
- 3 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (62 opinie)
- 4 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (310 opinii)
- 6 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
Ważna nagroda dla szefa kuchni z Trójmiasta
Tomek Grota, który kilka dni temu objął kierownictwo w kuchni sopockiego bistro Tu'gether, wygrał prestiżowy, ogólnopolski konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy, któremu patronuje żółty przewodnik "Gault&Millau".
Tomek Grota ma 21 lat i przez ostatnie pięć lat zdążył już pracować w kilku trójmiejskich restauracjach. Gotował w Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, a ostatnio u jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Mariusza Pieterwasa w Krew i Woda. W sopockim bistro Tu'gether po raz pierwszy sprawuje samodzielne stanowisko szefa kuchni. Zastąpił Kacpra Maziuka.
- Kacper postanowił rozwijać się w innej sopockiej restauracji. Tomek gotuje u nas od września, a od kilku dni oficjalnie szefuje w kuchni - mówi Jakub Nitka, jeden ze współwłaścicieli Tu'gether. - Nowego szefa szukaliśmy od lipca. Przez dwa tygodnie zgłosiło się sześćdziesiąt osób. Szukaliśmy osoby młodej, kreatywnej i bez ograniczeń. To niezbędne, ponieważ w naszym lokalu szef kuchni ma wolną rękę, codziennie rano musi wymyślić menu lunchowe, często zmieniamy również kartę. Nie może być sztampy.
Jak zapowiadają właściciele, jedzenie w Tu'gether nie ulegnie zmianie. Nadal będzie to kuchnia zaskakująca, czasem tradycyjna, czasem nowoczesna, ale przede wszystkim kreatywna i smaczna. To właśnie takim jedzeniem przez ostatni rok od otwarcia sopockie bistro zdobyło sobie spore grono bywalców.
- To będzie autorska kuchnia bazująca na dobrych, sezonowych składnikach, także produktach premium. Będzie kreatywnie, ale w przystępnym wydaniu. Radykalnych zmian nie planuję - mówi Tomek Grota. - Wciąż będzie można zjeść przez cały tydzień trzydaniowe lunche. Nowością będzie dostępna w godzinach 8-12 karta śniadaniowa, z którą ruszamy 2 listopada.
Grota szefowanie w Tu'gether zaczyna ze sporym sukcesem. Kilka dni temu zajął bowiem pierwsze miejsce w finale Mistrzostw Młodych Kucharzy - ogólnopolskim konkursie adresowanym do kucharzy, którzy nie ukończyli 21. roku życia. Jego organizatorem jest firma Makro Cash and Carry Polska, a głównym partnerem żółty przewodnik Gault & Millau Polska. W nagrodę Grota odbędzie staż we francuskiej restauracji La Grenouillère, którą szefuje Alexandre Gauthier, najlepszy szef kuchni 2016 roku według francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau.
- W finale upiekłem comber z sarny w 72 stopniach. Do tego por w emulsji maślanej, ziemniak pieczony w popiele z siana, sos na bazie octu jabłkowego, skorzonera i chrupiący borowik. Na deser przygotowałem pączki z samodzielniej zrobionej ricotty. Ze zredukowanej serwatki zrobiłem piankę z palonej białej czekolady i soli morskiej. Całość podałem z malinami i musem ze śliwki i kawy - opowiada Grota. - Ten zestaw niebawem będzie można zjeść w Tu'gether.
Do tegorocznej edycji konkursu napłynęło około tysiąca zgłoszeń. W czterech etapach uczestników oceniało jury w składzie Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz redaktor naczelna Gault & Millau Polska Justyna Adamczyk.
Miejsca
Opinie (56) 1 zablokowana
-
2016-10-24 20:27
(1)
Jakos tam pusto zawsze .tlumow nie ma
- 10 4
-
2016-10-24 23:22
Pss
Dlatego jest nowy szef kuchni logiczne
- 6 1
-
2016-10-25 01:03
Perfekcjonista
Młody, skromny kucharz. Mieliśmy okazję porozmawiać z Tomaszem podczas menu degustacyjnego. Bardzo dojrzały kucharz, wie czego chce, świetne połączenia smakowe. Dziękujemy jeszcze raz, wrócimy na pewno nie raz!
- 7 4
-
2016-10-25 10:05
Nie chodzę (1)
Nie lubię tego miejsca, za każdym razem jak odwiedzałem Tu'gether, coś było nie tak. Już tam nie chodzę. Swoją drogą, ostatnim szefem kuchni też się chwalili i co się z nim teraz dzieje ? Ten nowy, nie wątpliwie zdolny chłopak , ale skoro pracował w tak młodym wieku w kilku już restauracjach to tak dobrze ? "Dalmaciji, Crudo, Trafiku, Chwila Moment, Krew i Woda".
Raczej nie do końca.- 8 10
-
2016-10-25 10:51
Idź na kebaba
- 4 3
-
2016-10-25 10:11
szalom panie kucharzu,ja zycze powodzenia!
A czy pan umiesz robic hummus?albo choc jakie koszerne placki?Ja ciebie mowie ty to zrob w wasze menu,to jest dobre!
Moja mame zawsze w Beer-Szewa robila swietny hummus- 3 5
-
2016-10-25 23:41
Gratuluję
Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w poszukiwaniu nowych smaków
- 2 1
-
2016-10-25 23:43
I to jest dobra informacja. Trzeba nam więcej takich pozytywnych wiadomości. Gratulacje dla zwycięzcy
- 3 1
-
2016-10-26 09:38
Szefuncio
Nie rozumiem tego spuszczania się nad tą sopocką "restauracją". Mała klitka z przeciętnym menu naznaczonym przerośniętym ego poprzedniego "szefa kuchni". Koleś się kreował na boga gastronomii a teraz obiera skorupiaki w SeaFood Station. Nowy szef kuchni być może będzie lepszy, wpadnę i się przekonam. Ale znając właścicieli Tugether to koleś pewnie długo tam nie popracuje.
- 2 6
-
2016-10-26 12:05
Świetna kuchnia, jedna z lepszych w Trójmieście
A ja tam trzymam kciuki za nowego szefa kuchni. Poziom postawiony przez Pana Kacpra był bardzo wysoki, liczę że nowy szef kuchni będzie godnym następcom. Jadałem w różnych dobrych restauracjach w Polsce i na świecie i uważam, że jakość stosunku do ceny była zawsze rewelacyjna.
- 4 2
-
2016-10-30 07:13
Kogo to obchodzi?
Kucharze celebryci fryzjerzy celebryci policjanci celebryci czekamy na więcej g*wnotreści o nikim.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.