- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (172 opinie)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (125 opinii)
Tanie kultowe lokale w Trójmieście
W ostatnim czasie jedzenie na mieście podrożało i jest to fakt. Są jednak miejsca, które mimo upływu lat wciąż kojarzą się z solidną kuchnią w przystępnej cenie. Poniżej kilka lokali, gdzie ceny w menu nie przyprawiają o zawrót głowy.
Pizzeria Anker
- Ankera odwiedzam od dawna i pasuje mi to, co tam serwują. Nie przeszkadza mi, że menu się praktycznie nie zmienia i nawet nie udaję, że próbuję nadążyć za kulinarnymi trendami. Tu jest zawsze tak samo, czyli smacznie i dość tanio. Anker to też dobra opcja na większy głód - mówi Magda z Gdańska.
W lokalu przede wszystkim królują mięsne dania obiadowe i pizza. Za bolognese z mięsem zapłacimy 22 zł, tyle samo damy za kiełbasę z grilla z frytkami i keczupem oraz za pastę z kurczakiem i brokułami. Kotlet de volaille z frytkami i sałatą to koszt 28 zł, podobnie schab panierowany smażony z puree pieczarkowym i ogórkiem kiszonym. Najdroższe danie obiadowe to zrazy wołowe z kaszą gryczaną i buraczkami za 33 zł.
Najtańsza pizza to margarita: wersja mała to 19 zł, a duża 21 zł. Natomiast dwie najdroższe pizze kosztują 25 zł mała i 27 zł duża, czyli pizza prosciutto crudo oraz fresca. Po godz. 20 przy zamówieniu pizzy w lokalu napoje gazowane 0,33l do wyboru są gratis.
Są też hamburgery do wyboru: wieprzowy lub drobiowy za 17 zł oraz wołowy za 25 zł.
Manekin
Jeden z tych lokali, do których w godzinach szczytu lub w weekendy ustawiają się kolejki. Sieć słynąca z różnych wariacji naleśnikowych ma sporą grupę miłośników. W Gdańsku działa przy al. Grunwaldzkiej 270, a w Gdyni przy Zygmuntowskiej 4.
Jak prezentują się tu przykładowe ceny? Za 400-gramowego naleśnika z białym serem, ziemniakami i sosem damy 17 zł, a za opcję wieprzowina słodko-kwaśna z warzywami, imbirem i chili 24 zł. 50 groszy więcej kosztuje naleśnik z kebabem, kapustą, ogórkiem, cebulą i sosami.
Naleśnikarnie w Trójmieście
Są też naleśniki zapiekane z serem (od 25,5 zł do 30,5 zł za porcję) oraz tagiatelle naleśnikowe, czyli placki pocięte w długie cienkie paski z dodatkami (od 24 zł do 31,5 zł za porcję). W menu znajdziemy również naleśniki na słodko, sałatki oraz zupy, np. rosół z makaronem naleśnikowym kosztuje 12 zł, a żurek z jajkiem i kiełbasą podawany w chlebie 17 zł.
Bar Alicja
Miejsce prowadzone przez rodzinę i słynące z domowej kuchni. Menu zmienia się regularnie, a zobaczyć je można na tablicy lokalu. Najbliżej do baru Alicja działającego przy ul. Łużyckiej 6C w Gdyni mają pracownicy okolicznych biurowców, ale i mieszkańcy dalszych części miasta chętnie tu zaglądają. Wiedzą, że w tym miejscu dostaną solidną porcję w dobrej cenie.
Za gulasz z kopytkami i surówkami zapłacimy 24 zł. Tyle samo kosztują zrazy ze schabu wypełnione pieczarkami i serem, z ziemniakami i surówką albo papryka faszerowana mięsem z ziemniakami i surówką. Są też opcje roślinne, takie jak placki ziemniaczane z sosem kurkowym za 23 zł czy słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówkami za 25 zł.
Bar Akademicki
Lokal z wieloletnią tradycją - działa już ponad 50 lat przy al. Grunwaldzkiej 35. Stołują się w nim nie tylko studenci, ale ludzie w każdym wieku, bo i w menu każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny są konkurencyjnie, zwłaszcza jeśli porównamy je z tymi restauracyjnymi oraz połączymy z rabatami (10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu po godz. 17).
Bary z jedzeniem na wagę
Najlepiej cenowo wypadają tzw. dania dnia. Pierś z kurczaka/zraz mielony/kotlet mielony z łopatki z ziemniakami i surówką kosztuje wtedy 12 zł, schabowy z ziemniakami i surówką 15 zł, a łosoś z tymi samymi dodatkami 16 zł. Codziennie obowiązuje inna promocja, warto więc śledzić Facebooka Baru Akademickiego lub sprawdzać menu na miejscu.
Pizzeria Gdynianka
Gdy w październiku pojawiła się plotka, że Gdynianka się zamyka, reakcje naszych internautów świadczyły o jednym: lokal ma wierne grono fanów i jest ważnym punktem na kulinarnej mapie Gdyni. Choć nie wszyscy kochają puszyste placki serwowane w tym miejscu od ponad 35 lat i wprost mówią, że nie mają nic wspólnego z prawdziwą pizzą, to i tak do lokalu przy ul. Świętojańskiej 65 ustawiają się kolejki.
Czy Gdynianka się zamyka? Uspokajamy, to tylko plotka
Oferta Gdynianki praktycznie nie zmienia się od lat: w menu znajdziemy kilka wariantów pizzy na grubym cieście z dodatkami. Tym średniej wielkości plackiem naprawdę można się najeść, a i cena nie zwala z nóg. Najtańsza pizza z samym serem i sosem pomidorowym kosztuje 17 zł, a najdroższa, zwana mieszaną i w kilku wariantach, np. pieczarkami, salami, cebulą i serem, 22 zł.
Macie swoje sprawdzone lokale z dobrym i tanim jedzeniem na mieście? Podzielcie się rekomendacjami w komentarzach.
Miejsca
Opinie (120) ponad 20 zablokowanych
-
2022-12-10 12:42
papudajnia
Gdańsk - Chełm ul Cieszyńskiego. Papudajnia uratowała nas w czasie przedłużającego się remontu kuchni. Od tego zaczęła się nasza miłość. Dania smaczne, duże porcje. Codziennie do wyboru są 3 drugie dania i 2 zupy tworzą zestaw dnia (poza tym są jeszcze do wyboru pierogi, schabowy naleśniki). Natomiast zestaw dnia kosztuje..... 25 zł. Samo 2 danie 22. Codziennie przewija się sporo osób. Mimo zakończonego remontu zdarza nam się wpaść na obiad z tęsknoty za plackiem po cygańsku i schabowym po chłopsku. Każde danie jest smaczne. Czysto, spokojnie, miło.
- 5 1
-
2022-12-10 12:46
Chodziłem do Ankera jakieś 15 lat.
Ostatnio 2 razy pod rząd dostałem przypalone śniadanie i co ciekawe niektóre Dania sporo zaczęły różnic się smakiem w zależności kto gotuje. Mam aktualnie półroczna przerwę od nich.
W okolicy warto odwiedzić bar Azja oraz Pekin bar. Tanio, smacznie choć pewnie niezbyt zdrowo.- 7 0
-
2022-12-10 12:50
W Gdyniance nie jest tanio :/ (1)
Sorki, ale nie piszcie, że w Gdyniance jest tanio. 17 zł za kawałek ciasta z serem i sosem czyli taka pizzerenke, którą w piekarniach kupi się za 6 zł, tyle, że swiezo wypieczona czy raczej podgrzana.
Gdynianke lubię, ale ceny jak za zboże.
Moje niedawne odkrycie to restauracja U seniora na gdańskiej Zaspie. Dobre ceny, dobre jedzenie. Opłaca się też na imprezy okolicznościowe.- 5 3
-
2022-12-11 09:33
Najlepiej za darmo
Jak gdynianka jest dla ciebie za droga to co ty musisz w domu szukać większość jak tak narzeka na ceny to niech sam knajpę otworzy opłaci produkty pracowników lokal gaz światło wodę zusy jak dla kogoś pizza jest droga za 17 zł to wiadomo że tak osoba na mieście nieje jak już to może bar mleczy ale chyba za schabowy z ziemniakami i surówka kosztuje 20 zł.
- 1 2
-
2022-12-10 18:46
Anker
... zostaje z Tobą na cały wieczór. Chyba, że akurat pranie robisz.
- 4 0
-
2022-12-10 18:57
Gdynianka (1)
Super, że Gdynianka nadal sobie radzi - bo panie w okienku zawsze super miłe i faktycznie są już "kultowym" miejscem w Gdyni (tak jak kiedyś "Zapiekanki u Czesia").
Ale szczerze mówiąc smak w porównaniu np. do Czerwonego Pieca czy inncyh gastro miejscówek w Gdyni to żart. Sucha buła żeby się napchać.- 2 4
-
2022-12-12 07:00
Na dodatek z mrożonego półproduktu
- 0 0
-
2022-12-10 19:23
Anker już nie jest taki ok
Może i ma w miarę ok ceny, ale to co serwują ( od środka patrząc) jest masakryczna.. wszystko co najgorsze.. i pisze naprawdę serio.. bo wyrzucają oni kartony do pobliskiego, kosza który należy do bloku obok .. ale cóż.. kto jak woli
- 4 0
-
2022-12-10 21:36
Anker
No niestety ale w Ankarze byłam 6 lat temu po dwudziestu latach przerwy...to już nie jest to. Szynka użyta do pizzy która jadłam to chyba nie była szynka...Ale teraz nie wiem jak jest...
- 4 0
-
2022-12-11 07:02
Mała i duża porcja
Ja chodzę do baru mlecznego. Wolę zapłacić 30 zł za porcję. Jeśli mam mało czasu to jem w pracy. Jem obiady gotowe z sklepu
- 0 0
-
2022-12-11 08:50
Anker ani tani, ani smaczny (1)
Kiedyś rzeczywiście Anker mógł być uznawany za kultowy. Pizza bolognese była rewelacyjna, najczęściej zamawiana przeze mnie pozycja. Jednak ponad 10 lat temu jakość poleciała i ciągle leci w dół. Tam nie da się już zjeść smacznie. Próbowałam co jakiś czas, ale 2 razy zatruliśmy się ostro całą rodziną, więc już nawet tam nie zaglądam.
- 3 2
-
2022-12-12 07:01
Tylko tam takie szpagaty kulinarne jak pizza bolognese :P
- 0 0
-
2022-12-11 09:51
Koszty
Większość wypowiadających się tu osób nie ma pojęcia jak bardzo wzrosły koszty w takich restauracjach: prąd, gaz, dzierżawa, pensje pracowników, ceny produktów. Naprawdę myślicie, że jak ktoś poda wam dwudaniowy obiad za 20 PLN to będzie on tani i zdrowy, z wysokiej jakości produktów? Nie rozsmieszajcie mnie. Kupcie sobie produkty w sklepie i zróbcie w domu taki obiad. Doliczcie prąd, gaz i własny czas. I ile was to wyniesie? No właśnie...
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.