- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (172 opinie)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (125 opinii)
Tanie kultowe lokale w Trójmieście
W ostatnim czasie jedzenie na mieście podrożało i jest to fakt. Są jednak miejsca, które mimo upływu lat wciąż kojarzą się z solidną kuchnią w przystępnej cenie. Poniżej kilka lokali, gdzie ceny w menu nie przyprawiają o zawrót głowy.
Pizzeria Anker
- Ankera odwiedzam od dawna i pasuje mi to, co tam serwują. Nie przeszkadza mi, że menu się praktycznie nie zmienia i nawet nie udaję, że próbuję nadążyć za kulinarnymi trendami. Tu jest zawsze tak samo, czyli smacznie i dość tanio. Anker to też dobra opcja na większy głód - mówi Magda z Gdańska.
W lokalu przede wszystkim królują mięsne dania obiadowe i pizza. Za bolognese z mięsem zapłacimy 22 zł, tyle samo damy za kiełbasę z grilla z frytkami i keczupem oraz za pastę z kurczakiem i brokułami. Kotlet de volaille z frytkami i sałatą to koszt 28 zł, podobnie schab panierowany smażony z puree pieczarkowym i ogórkiem kiszonym. Najdroższe danie obiadowe to zrazy wołowe z kaszą gryczaną i buraczkami za 33 zł.
Najtańsza pizza to margarita: wersja mała to 19 zł, a duża 21 zł. Natomiast dwie najdroższe pizze kosztują 25 zł mała i 27 zł duża, czyli pizza prosciutto crudo oraz fresca. Po godz. 20 przy zamówieniu pizzy w lokalu napoje gazowane 0,33l do wyboru są gratis.
Są też hamburgery do wyboru: wieprzowy lub drobiowy za 17 zł oraz wołowy za 25 zł.
Manekin
Jeden z tych lokali, do których w godzinach szczytu lub w weekendy ustawiają się kolejki. Sieć słynąca z różnych wariacji naleśnikowych ma sporą grupę miłośników. W Gdańsku działa przy al. Grunwaldzkiej 270, a w Gdyni przy Zygmuntowskiej 4.
Jak prezentują się tu przykładowe ceny? Za 400-gramowego naleśnika z białym serem, ziemniakami i sosem damy 17 zł, a za opcję wieprzowina słodko-kwaśna z warzywami, imbirem i chili 24 zł. 50 groszy więcej kosztuje naleśnik z kebabem, kapustą, ogórkiem, cebulą i sosami.
Naleśnikarnie w Trójmieście
Są też naleśniki zapiekane z serem (od 25,5 zł do 30,5 zł za porcję) oraz tagiatelle naleśnikowe, czyli placki pocięte w długie cienkie paski z dodatkami (od 24 zł do 31,5 zł za porcję). W menu znajdziemy również naleśniki na słodko, sałatki oraz zupy, np. rosół z makaronem naleśnikowym kosztuje 12 zł, a żurek z jajkiem i kiełbasą podawany w chlebie 17 zł.
Bar Alicja
Miejsce prowadzone przez rodzinę i słynące z domowej kuchni. Menu zmienia się regularnie, a zobaczyć je można na tablicy lokalu. Najbliżej do baru Alicja działającego przy ul. Łużyckiej 6C w Gdyni mają pracownicy okolicznych biurowców, ale i mieszkańcy dalszych części miasta chętnie tu zaglądają. Wiedzą, że w tym miejscu dostaną solidną porcję w dobrej cenie.
Za gulasz z kopytkami i surówkami zapłacimy 24 zł. Tyle samo kosztują zrazy ze schabu wypełnione pieczarkami i serem, z ziemniakami i surówką albo papryka faszerowana mięsem z ziemniakami i surówką. Są też opcje roślinne, takie jak placki ziemniaczane z sosem kurkowym za 23 zł czy słodko-kwaśne tofu z ryżem i surówkami za 25 zł.
Bar Akademicki
Lokal z wieloletnią tradycją - działa już ponad 50 lat przy al. Grunwaldzkiej 35. Stołują się w nim nie tylko studenci, ale ludzie w każdym wieku, bo i w menu każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny są konkurencyjnie, zwłaszcza jeśli porównamy je z tymi restauracyjnymi oraz połączymy z rabatami (10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu po godz. 17).
Bary z jedzeniem na wagę
Najlepiej cenowo wypadają tzw. dania dnia. Pierś z kurczaka/zraz mielony/kotlet mielony z łopatki z ziemniakami i surówką kosztuje wtedy 12 zł, schabowy z ziemniakami i surówką 15 zł, a łosoś z tymi samymi dodatkami 16 zł. Codziennie obowiązuje inna promocja, warto więc śledzić Facebooka Baru Akademickiego lub sprawdzać menu na miejscu.
Pizzeria Gdynianka
Gdy w październiku pojawiła się plotka, że Gdynianka się zamyka, reakcje naszych internautów świadczyły o jednym: lokal ma wierne grono fanów i jest ważnym punktem na kulinarnej mapie Gdyni. Choć nie wszyscy kochają puszyste placki serwowane w tym miejscu od ponad 35 lat i wprost mówią, że nie mają nic wspólnego z prawdziwą pizzą, to i tak do lokalu przy ul. Świętojańskiej 65 ustawiają się kolejki.
Czy Gdynianka się zamyka? Uspokajamy, to tylko plotka
Oferta Gdynianki praktycznie nie zmienia się od lat: w menu znajdziemy kilka wariantów pizzy na grubym cieście z dodatkami. Tym średniej wielkości plackiem naprawdę można się najeść, a i cena nie zwala z nóg. Najtańsza pizza z samym serem i sosem pomidorowym kosztuje 17 zł, a najdroższa, zwana mieszaną i w kilku wariantach, np. pieczarkami, salami, cebulą i serem, 22 zł.
Macie swoje sprawdzone lokale z dobrym i tanim jedzeniem na mieście? Podzielcie się rekomendacjami w komentarzach.
Miejsca
Opinie (120) ponad 20 zablokowanych
-
2022-12-11 10:31
Bar akademicki???
Bar akademicki jeszcze z pięć lat temu był ok. Porcje pozwalające się najeść, smaczne i ceny również do zaakceptowania. Po remoncie ceny kosmos, porcje małe i jedzenie niesmaczne! Ten lokal aspiruje do bycia restauracją zwłaszcza jeżeli chodzi o ceny i wielkość porcji.
- 1 0
-
2022-12-13 10:44
Anker!!!
zdawałem tam egzamin z geografii w połowie lat 90-tych... Pizza marinara jest the best nadal.
- 0 0
-
2022-12-24 02:51
Mewa Bistro
To musicie koniecznie wpaść do Mewa Bistro ; dobra szama z dobrymi cenami ;)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.