- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Tradycja i przyszłość na talerzu. Zbliża się Noc Restauracji
Motyw przewodni tegorocznej Nocy Restauracji w Gdańsku to połączenie kulinarnej tradycji z kuchnią przyszłości. W imprezie 29 maja weźmie udział kilkanaście restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne, nocne menu.
Impreza odbędzie się w Gdańsku po raz trzeci. Dwie poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem - mieszkańcom Trójmiasta spodobał się pomysł, aby spotkać się wieczorem przy stole i dobrym posiłku. Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest połączenie tradycji z przyszłością.
- Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości - wyjaśnia Piotr Benowski z firmy Landbrand, organizatora imprezy. - Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz nieczęsto spotykanych połączeń składników, gości zaskoczy nowoczesna technika kulinarna, na przykład wykorzystanie ciekłego azotu czy kuchnia molekularna.
W imprezie weźmie udział kilkanaście restauracji, m.in.: Bohemia, Cała Naprzód, Czekoladowy Młyn, DaMario Ristorante, Dom Sushi, Restauracja Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Szafarnia 10 i Zappio. W każdej z nich dostępne będzie specjalne, nocne menu oraz popisowe "nocne danie".
Będzie można spróbować m.in. jagnięciny z kalafiorem, pietruszką i sosem miętowym (49 zł, Restauracja Filharmonia); łosia z fasolowym brownie i głogiem (48 zł, Zappio); schabu z dzika sous vide z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką (38 zł, Kokieteria); sandacza sous vide z rabarbarem w cukrze fiołkowym (39 zł, Cała Naprzód); sushi z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papayą, obtoczony w kawiorze z ryby latającej (34zł, Dom Sushi) czy tajskiego kocioła shabu shabu (41 zł, Loa Thai).
- Wszystkie zaproszone restauracje charakteryzują się autorskim podejściem do sztuki kulinarnej. Gotują w nich doświadczeni, kreatywni szefowie kuchni, korzystający z jakościowych, sezonowych, często lokalnych produktów, a tworzone przez nich kreacje zasługują na miano małych kulinarnych dzieł sztuki - tłumaczy Benowski.
W większości restauracji degustacjom towarzyszyć będą pokazy live cooking serwowanych potraw. Nocne menu zacznie obowiązywać o godz. 19 do godz. 2 lub ostatniego klienta. Lista restauracji biorących udział w imprezie wciąż jest aktualizowana.
Więcej informacji można znaleźć tutaj.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (24) 8 zablokowanych
-
2015-05-26 10:22
Fajna sprawa.
Byłem rok temu - faktycznie inaczej niż zwykle w znanych mi restauracjach.
- 9 15
-
2015-05-26 12:25
Oryginalnie, tradycja i przyszłość!!?? (2)
Jem o 2:00 jestem oryginał, ciekawe jaka to tradycja, ale może to jest przyszłość? Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem!
- 15 7
-
2015-05-26 13:31
Leki odstawiłeś?
Gdzie ktoś pisze coś o zdrowym odżywianiu? Co ma piernik do wiatraka? A poza tym, umżesz po późno zjedzonej kolacji czy co?
- 5 1
-
2015-05-27 09:57
Idz do mc Donalda i zobacz co jedzą nasze dzieci i ile ich tam jest! To jest moze tradycja ?!:/
- 1 0
-
2015-05-26 12:32
Dramat. (3)
W nocy to się śpi... Patologia.
- 23 22
-
2015-05-26 13:31
Powiedz to lekarzowi jak na nocny dyżur podejdziesz. Napewno przyzna ci rację.
- 3 4
-
2015-05-27 09:59
To spij :-)
- 1 0
-
2015-05-27 10:32
A ja planuję
fetę o 4 rano wtedy goście nie przeszkadzają
- 0 0
-
2015-05-26 13:55
Kolejna impreza dla wampirów. (1)
Jedzenie i chodzenie po muzeach nocą, choć za dnia świecą pustką. Plus odstanie swojego w kolejkach...
- 15 4
-
2015-05-29 10:33
lepsze to niz siedziec z pilotem na kanapie
- 0 0
-
2015-05-26 14:42
Noc "pół ceny za połowę porcji na w połowie przeterminowanych składnikach". (4)
Pierwsza edycja była świetnym wydarzeniem, ale dziś wszyscy kombinują, jak przyciągnąć głupiego klienta i go jeszcze przyciąć. Ja to omijam, tak samo jak knajpy, które traktują ludzi jak idiotów. Kłamstwo ma krótkie nogi, pamiętajcie o tym szanowni restauratorzy.
- 21 5
-
2015-05-27 09:37
Skad wiesz ze kombinują ? Kto? (1)
- 0 0
-
2015-05-27 09:48
Gdzie oszukują ?!
- 0 0
-
2015-05-27 11:02
Prowadzę restauracje , pracuje gdy jesteście w domach albo na spacerach z dziećmi (1)
zatrudniam ludzi, płace pensje i podatki, spłacam kredyt ...nikogo nie oszukuje.
skad ten jad?:(:(:( jak ma sie chcieć w tym kraju ?- 2 0
-
2015-05-28 09:54
Kuchnia przeszłości = przeterminowane żarcie
- 0 0
-
2015-05-26 15:03
Życzę wam srogiej kontroli ile pracowników jest na "lewo" lub na "pół etatu".
Kontrole i kary... To jest program mojej partii. Brak wam kasy w budżecie??? To zróbcie porządek ze złodziejami pracodawcami!!
- 19 2
-
2015-05-26 15:51
Dlaczego mam iść do restauracji w nocy?!
- 19 3
-
2015-05-26 20:36
Bo korposzczurek ma w domu wielką kuchnię ale tylko na pokaz!!
Musi zjeść kolację to będzie miał okazje zaoszczędzić kilka groszy.
- 4 1
-
2015-05-27 09:27
Czekolada i mięso!?
- 1 0
-
2015-05-27 09:53
Ja też zobaczę :) wyjdę z domu i zobaczę co tam dobrego! :)
- 1 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.