- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Tradycja i przyszłość na talerzu. Zbliża się Noc Restauracji
Motyw przewodni tegorocznej Nocy Restauracji w Gdańsku to połączenie kulinarnej tradycji z kuchnią przyszłości. W imprezie 29 maja weźmie udział kilkanaście restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne, nocne menu.
Impreza odbędzie się w Gdańsku po raz trzeci. Dwie poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem - mieszkańcom Trójmiasta spodobał się pomysł, aby spotkać się wieczorem przy stole i dobrym posiłku. Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest połączenie tradycji z przyszłością.
- Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości - wyjaśnia Piotr Benowski z firmy Landbrand, organizatora imprezy. - Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz nieczęsto spotykanych połączeń składników, gości zaskoczy nowoczesna technika kulinarna, na przykład wykorzystanie ciekłego azotu czy kuchnia molekularna.
W imprezie weźmie udział kilkanaście restauracji, m.in.: Bohemia, Cała Naprzód, Czekoladowy Młyn, DaMario Ristorante, Dom Sushi, Restauracja Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Szafarnia 10 i Zappio. W każdej z nich dostępne będzie specjalne, nocne menu oraz popisowe "nocne danie".
Będzie można spróbować m.in. jagnięciny z kalafiorem, pietruszką i sosem miętowym (49 zł, Restauracja Filharmonia); łosia z fasolowym brownie i głogiem (48 zł, Zappio); schabu z dzika sous vide z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką (38 zł, Kokieteria); sandacza sous vide z rabarbarem w cukrze fiołkowym (39 zł, Cała Naprzód); sushi z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papayą, obtoczony w kawiorze z ryby latającej (34zł, Dom Sushi) czy tajskiego kocioła shabu shabu (41 zł, Loa Thai).
- Wszystkie zaproszone restauracje charakteryzują się autorskim podejściem do sztuki kulinarnej. Gotują w nich doświadczeni, kreatywni szefowie kuchni, korzystający z jakościowych, sezonowych, często lokalnych produktów, a tworzone przez nich kreacje zasługują na miano małych kulinarnych dzieł sztuki - tłumaczy Benowski.
W większości restauracji degustacjom towarzyszyć będą pokazy live cooking serwowanych potraw. Nocne menu zacznie obowiązywać o godz. 19 do godz. 2 lub ostatniego klienta. Lista restauracji biorących udział w imprezie wciąż jest aktualizowana.
Więcej informacji można znaleźć tutaj.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (24) 8 zablokowanych
-
2015-05-27 15:28
pozdrowienia dla laureata
Pozdrowienia dla Bartka:-)
- 0 0
-
2015-05-27 23:26
atrakcyjne ceny ? (1)
Czym oni chca przyciaglac ludzi? Pora nie obiadowa..nawet nie odpowiednia na kolacje i ceny tez nie powalaja wiec kto normalny tam pojdzie zrec po nocy ???
- 0 0
-
2015-05-28 09:56
To impreza dla tych, co po nocach wyżerają zawartość lodówki.
- 0 0
-
2015-05-27 23:28
Jak sie klientow nie ma za dnia to sciaga sie ich chociaz w nocy nazywajac chora akcje mega "atrakcja" !
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.