- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (173 opinie)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (125 opinii)
Truskawkowy rekord Guinnessa ustanowiony
23 czerwca 2018 (artykuł sprzed 6 lat)
Dokładnie 726 kg zupy truskawkowej ugotowano w sobotę na skwerze Arki Gdynia. Tym samym organizatorzy próbowali trafić do Księgi Rekordów Guinnessa z rekordem w kategorii polska zupa truskawkowa. Wygląda na to, że się udało.
Ugotowanie kilkuset kilogramów zupy truskawkowej to nie lada wyzwanie. Ustanawianie rekordu na skwerze Arki Gdyni zaczęło się już w piątek po godz. 18. Do wielkiego kotła ustawionego na sześciu palnikach wlano 450 litrów wody i wsypano 50 kg cukru. Następnie przez całą noc mieszanka była podgrzewana, aby po godz. 6 można było przejść do kolejnego etapu - odmierzania składników.
- Do garnka dodajemy 10 kg truskawkowego kisielu, 30 kg makaronu i 300 słoików kompotu truskawkowego - mówił nam jeden z organizatorów akcji Jarosław Kłodziński, gdyński radny. - Po krótkim zagotowaniu zupę należy schłodzić, aby nadawała się do jedzenia.
I tutaj znowu najważniejszy jest czas. Schłodzenie kilkuset kilogramów mikstury zajęło około sześciu godzin. Około godz. 15 organizatorzy byli już gotowi, aby karmić przechodniów - zaplanowano wydanie niemalże 1500 porcji. Wpierw zupę trzeba było jednak zważyć, co odbyło się w obecności urzędniczki z Urzędu Miar i Wag.
Kocioł podniesiony został przez dźwig, do haka którego umocowano wagę. Z powodu drobnych trudności technicznych ważenie udało się za drugim podejściem. Cyfrowy wyświetlacz wskazał 1160 kg. Aby uzyskać ostateczny ciężar zupy, należało odjąć od tej liczby wagę kotła, czyli 434 kg.
- Ugotowaliśmy 726 kg zupy truskawkowej. Tym samym mamy trzy nowe rekordy: rekord Polski w gotowaniu zupy owocowej, kulinarny rekord świata oraz rekord w kategorii polska zupa truskawkowa, który zgłosimy do Księgi Rekordów Guinnessa - ogłosił Kłodziński i dodał: - Poprzeczkę ustanowiliśmy wysoko, ale nie na tyle wysoko, aby jej nie pobić za rok.
Akcja gotowania i rozdawania zupy połączona była ze zbiórką pieniędzy, które przeznaczone zostaną na leczenie zmagających się z nowotworami mieszkających w Gdyni i Rumi kobiet: Jagody i Agaty.
Warto przypomnieć, że to nie pierwszy kulinarny rekord w Gdyni. W ubiegłym roku Kłodziński ustanowił rekord Polski w gotowaniu zupy owocowej, przygotowując 660 kg litrów zupy wiśniowej. Wcześniej gotował też rekordowe ilości jajecznicy (z 1,5 tys. jajek) oraz grochówki (ugotował tonę).
Ważenie kotła z zupą przy pomocy dźwigu z wagą zamontowaną do haka.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (68) 1 zablokowana
-
2018-06-25 09:51
Kulinarny Rekord Świata jest nasz
Tego już nikt i nic nie zmieni. Gdynia ma nowy rekord świata. Tym razem w cenionym świecie kuchmistrzostwa za sprawą Jarosław Kłodziński i Janina Wasylka.
- 0 2
-
2018-06-26 12:46
W środku sezonu truskawkowego
Robią zupę z kisielu i kompotów. lol.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.