- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Tydzień z trójmiejskimi restauracjami. Będzie specjalne menu
Znowu będzie można spróbować popisowych dań szefów kuchni z wybranych trójmiejskich restauracji. Festiwal kulinarny Restaurant Week rozpocznie się 1 kwietnia, jednak rezerwacja stolików już trwa. Dla czytelników Trojmiasto.pl mamy zaproszenia.
- Obserwujemy zdumiewający rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat: przybywa nowych restauracji, zaskakujących propozycji w kartach czy odważnych restauratorów - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta. - Widać to między innymi bardzo dobrze w Trójmieście, gdzie coraz więcej szefów kuchni twórczo podchodzi do kulinarnych tradycji Pomorza i łączy je z najnowszymi trendami. Kwitnąca scena restauracyjna Trójmiasta to świetna kuchnia wykorzystująca lokalne produkty oraz nowe, inspirujące miejsca, gdzie można jej spróbować. Wszystko to dzięki gościom, którzy tłumnie odwiedzają restauracje i tym samym przyczyniają się do rozwoju polskiej sceny restauracyjnej.
Impreza wystartuje 1 kwietnia i potrwa dziesięć dni. Weźmie w niej udział 20 restauracji z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Są to: Cała Naprzód, Casino Diner, Coco, Cyganeria, Delmonico Cut Steakhouse, Dwie Zmiany, Eliksir, Fidel, Główna Osobowa, Integracja, Krew i Woda, Lu-La, Numero1, On/Off, Panaya, Panorama Gdynia, Przystanek Orłowo, Serio, Stacja Deluxe i Trafik. Większość uczestniczy w wydarzeniu kolejny raz.
- Restauracje dobieramy kierując się jakością podawanego jedzenia, ciekawym wnętrzem oraz atmosferą, która sprzyja spotkaniom w gronie znajomych czy z rodziną. Często też restauracje są nam polecane przez festiwalowych gości - dodaje Taranta.
Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje wersję mięsną oraz wegetariańską. Brakuje jednak zestawów wegańskich. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.
Ofertę poszczególnych lokali można sprawdzić na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, z którym należy udać się do lokalu. Rezerwacje już trwają.
- Zainteresowanie imprezą jest bardzo duże. Poprzednie edycje pokazały nam, że są miejsca, gdzie rezerwacje rozchodzą się w ekspresowym tempie, co zwykle pokrywa się z popularnością danej restauracji. Duże znaczenie ma cena, która jest niższa od codziennych cen dań w najlepszych restauracjach - mówi Taranta.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (26)
-
2016-03-28 09:00
Porażka kulinarna (2)
Dla kucharzy (ambitnych) taka działalność menedżerów i właścicieli to śmierć, dosłownie na talerzu.
skoro jedynym faktem przyciągania klientów są różnorakie festiwale czy dni konsumpcji za 50%, to razem wszystko oznacza, że w gastronomii, mimo otwierania wielu nowych lokali, jest wielka beznadzieja.- 44 13
-
2016-03-28 19:49
tylko tydzień??
ehh jakoś to wytrzymam
- 5 0
-
2016-03-29 07:47
A nie znaczy to czasem
Że większość ludzi na to nie stać?
- 4 0
-
2016-03-28 09:17
Tylko (3)
słabe knajpy i pazerni właściciele nie mający pomysłu na restaurację uczestniczą w takim tygodniu. Organizatorzy nie zapraszają wybranych restauracji tylko nieliczne knajpy same się zgłaszają.
- 37 15
-
2016-03-28 10:52
fajna akcja
malkontentom radzę aby zamiast memłać te swoje smutne opinie skorzystali z oferty i wybrali się zjeść coś dobrego. Żal czytać te bzdury że tylko kiepskie knajpy biorą udział w tym wydarzeniu. Przejrzyjcie menu, przeczytajcie opinie o danym miejscu, zamiast wypisywać absurdy. Znowu niestety potwierdza się moja teoria, że frustracja podlana żółcią to ulubione - narodowe - danie Polaków...
- 16 13
-
2016-03-28 11:19
a co to za akcja?
jeśli stać ciebie na wyjście do restauracji w normalnych cenach to zaczniesz chodzić do nich jak będzie o 50% mniej kosztować w promocyjnym tygodniu? I co potem? Będziesz się stołował w domu czekając z utęsknieniem na kolejny tydzień ze zniżkami? Ci co chodzą do restauracji, mają swoje ulubione i niekoniecznie drogie ale serwujące dobre jedzenie w przyjaznej atmosferze. Restauratorzy dla których liczy się tylko szmal a nie konsument biorą udział w takich akcyjkach. Jeżeli jesteś dobrym restauratorem, masz gości o których dbasz to sam możesz dysponować rabatami w dowolnym terminie.
- 11 3
-
2016-03-28 11:26
Widzę, że komentatorzy na Trójmieście w formie. Jedzcie jajeczko w domu i bez nerwow.
- 13 5
-
2016-03-28 09:19
nie zarabiam 10 tysięcy żeby rodziną stołować się w restauracjach. (3)
do tego one wszystkie wyglądają tak samo. menu kredą na tablicy jest często niewidoczne, gościu z brodą jest nieestetyczny, siedząc na palecie jest mi niewygodnie.
- 38 21
-
2016-03-28 09:28
(2)
10 kola to jeszcze nie poziom jadania czestego w drozszych restauracjach, przy zalozeniu, ze nikt nic ci nie dal, masz rodzine i nie mieszkasz u mamy
- 16 2
-
2016-03-28 20:49
to. (1)
ludzie myślą, że 10k to jest jakiś mega pieniądz xDDDD
- 3 6
-
2016-03-29 07:57
Punkt odniesienia
Zaleca się przypomnieć medianę wynagrodzenia w pl (która i tak jest zawyżona z uwagi na metodologię)
- 2 1
-
2016-03-28 09:35
drodzy (1)
właściciele knajp, uczestnictwo w grouponie, weekendzie za pół ceny i innych programach rabatowych nie jest skuteczną reklamą tylko antyreklamą. Wystarczy zresztą przeglądnąć listę restauracji w nich uczestniczących i to nie tylko w trójmieście ale w innych miastach. Nie ma tam ŻADNEJ szanującej się restauracji serwującej dobre jedzenie w przyzwoitej cenie. Myślisz, że zarobisz na ludziach, którzy skuszeni rabatem odwiedzą twoje progi ale tym samym odstraszysz klientów, którzy chcieli cię odwiedzić przez kolejne 47 tygodni w roku. Jeżeli chcesz mieć "hurtownię" a nie knajpę to jest to impreza dla ciebie.
- 37 14
-
2016-03-29 07:59
Przejrzeć
- 2 0
-
2016-03-28 09:38
"tydzien restauracyjny" to rozumiem zbyt wsiurska nazwa i trzeba sie dowartosciowac ingliszem
- 39 5
-
2016-03-28 10:42
większość restauracji o bliźniaczym wystroju.
A w środku największe stężenie hipsterstwa na metr kwadratowy. Barmani z brodami i w zimowych czapkach.
Jedzenie podane na deseczce, obok rzucone kilka kamyczków i szyszek. Maźnięte sosem na talerzu i każdy dumny z siebie
Za dużo takich samych knajp. Wszystko na jedno kopyto. W związku z czym żadna z tych "restauracji" nie ma szans na jedną gwiazdkę :)- 46 7
-
2016-03-28 12:19
nie korzystam
Mniejsze porcje nizsza jakość i poziom obsługi to cechuje ta promocje..... Wiem sprawdzałem kilka miejsc przed i w trakcie tego cudu . Nie polecam.
- 24 1
-
2016-03-28 13:28
Więcej potraw wegetariańskich i wegańskich. (4)
Mało lokali, w których można zjeść dobre potrawy dla wegan. Dziś coraz więcej Polaków wybiera tą dietę. Jest zdrowa i pomaga utrzymać wagę.
- 5 17
-
2016-03-28 14:07
gorzej wplywa za to na glowe
- 20 3
-
2016-03-29 09:59
I przy każdej takiej knajpie nalezy otworzyc sale do cross fitu
- 3 1
-
2016-03-29 11:30
znam tłustą wegankę (1)
- 2 0
-
2016-03-29 11:58
Jedna baba gruba była. Poszła do doktora, a on jej przepisał pigułki na odchudzanie i powiedział babie, że po nich schudnie. A baba nie chudła. Tygodnie mijały i nic. To poszła znowu do tego doktora i mówi, że nie chudnie. Ooo! powiedział doktor. I zapytał: A pigułki pani je? Jem- powiedziała baba. A ile? zapytał znowu. Jak ile? Aż się najem.
- 3 0
-
2016-03-28 15:47
nie chodzę po restauracjach (2)
Bo nie chce nabijać kasy właściciela którzy okradaja nasz kraj zatrudniajac ludzi na umowe zlecenie na np 800xl a resztę dając pod stolem. Duzo restauracji w trojmiescie ma dwie kasy fiskalne jedna lewą a druga zarejestrowana . Jak klient nie podpada dostaje lewy paragon jak podpada to prawy. Tak to sie robi narodzie kase.
- 17 8
-
2016-03-28 17:23
potwierdzam
Skarbówka to u nas parodia, jak łapią to płotki.
- 6 0
-
2016-03-29 23:37
analityk
za to chodzisz do tesco i kupujesz towar 3 kategorii od typów, którzy podatków nie płacą w ogóle. brawo jasiu
- 2 0
-
2016-03-29 06:44
Czy w ankiecie wizyte w Restauracji Mc Donald można uznać za wizytę w RESTAURACJI ?
Dziś słowo RESTAURACJA straciło na znaczeniu patrz: restauracja IKEA, restauracja Mc Donald itp.
- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.