- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Tydzień z trójmiejskimi restauracjami. Będzie specjalne menu
28 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat)
Znowu będzie można spróbować popisowych dań szefów kuchni z wybranych trójmiejskich restauracji. Festiwal kulinarny Restaurant Week rozpocznie się 1 kwietnia, jednak rezerwacja stolików już trwa. Dla czytelników Trojmiasto.pl mamy zaproszenia.
- Obserwujemy zdumiewający rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat: przybywa nowych restauracji, zaskakujących propozycji w kartach czy odważnych restauratorów - tłumaczy trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta. - Widać to między innymi bardzo dobrze w Trójmieście, gdzie coraz więcej szefów kuchni twórczo podchodzi do kulinarnych tradycji Pomorza i łączy je z najnowszymi trendami. Kwitnąca scena restauracyjna Trójmiasta to świetna kuchnia wykorzystująca lokalne produkty oraz nowe, inspirujące miejsca, gdzie można jej spróbować. Wszystko to dzięki gościom, którzy tłumnie odwiedzają restauracje i tym samym przyczyniają się do rozwoju polskiej sceny restauracyjnej.
Impreza wystartuje 1 kwietnia i potrwa dziesięć dni. Weźmie w niej udział 20 restauracji z Gdańska, Sopotu i Gdyni. Są to: Cała Naprzód, Casino Diner, Coco, Cyganeria, Delmonico Cut Steakhouse, Dwie Zmiany, Eliksir, Fidel, Główna Osobowa, Integracja, Krew i Woda, Lu-La, Numero1, On/Off, Panaya, Panorama Gdynia, Przystanek Orłowo, Serio, Stacja Deluxe i Trafik. Większość uczestniczy w wydarzeniu kolejny raz.
- Restauracje dobieramy kierując się jakością podawanego jedzenia, ciekawym wnętrzem oraz atmosferą, która sprzyja spotkaniom w gronie znajomych czy z rodziną. Często też restauracje są nam polecane przez festiwalowych gości - dodaje Taranta.
Podobnie jak podczas poprzednich edycji, w każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje wersję mięsną oraz wegetariańską. Brakuje jednak zestawów wegańskich. Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 39 zł. Ewentualne napoje nie są wliczone w cenę.
Ofertę poszczególnych lokali można sprawdzić na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, z którym należy udać się do lokalu. Rezerwacje już trwają.
- Zainteresowanie imprezą jest bardzo duże. Poprzednie edycje pokazały nam, że są miejsca, gdzie rezerwacje rozchodzą się w ekspresowym tempie, co zwykle pokrywa się z popularnością danej restauracji. Duże znaczenie ma cena, która jest niższa od codziennych cen dań w najlepszych restauracjach - mówi Taranta.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (26)
-
2016-03-30 10:47
TE same - na okraglo .
NApiszcie o takich o ktorych nie bylo nigdy wzmianek.male osiedlowki tez karmia i to nie zle/....
- 1 1
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.