- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 3 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Weekendowe promocje w gdyńskich knajpach
Za pięć i dziesięć złotych zjemy wybrane dania w prawie trzydziestu gdyńskich restauracjach. Promocja potrwa w wybranych godzinach od piątku do niedzieli w ramach festiwalu Weekend Kulinarny.
Cena za danie jest stała: 5 zł albo 10 zł, ale każda restauracja samodzielnie ustala godziny trwania promocji (szczegóły na grafice poniżej). W większości miejsc happy hours trwają po 2-3 godziny każdego dnia trwania festiwalu, czyli od piątku do niedzieli.
- Każdego roku wysoka frekwencja podczas rajdu pokazuje, że ta formuła świetnie się sprawdza. W ciągu ośmiu lat wiele się zmieniło w trendach kulinarnych, co możemy zaobserwować chociażby przeglądając menu trójmiejskich restauracji, ale to właśnie dzięki takiemu wydarzeniu, jak Weekend Kulinarny, każdy fan kulinariów może być na bieżąco z nowinkami - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę.
Dania w promocyjnych cenach będzie można zjeść w takich miejscach, jak: Bliżej, Bollywood, By the way, Chwila Moment, Dwa w jednym, Fedde Bistro, Francesco Pizzeria, Hanoi Pho, Haos, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kapitan Cook, Mała Ukraina, Marmolada Chleb i Kawa, Ogniem i Piecem, Piqniq Naleśnikarnia, Polski Smak, Pyra Bar, Ring, Róża Wiatrów, Serio, Tako, Tapas Barcelona, Tawerna, Tokyo Sushi, Tom's Diner, Taverna Zante, Vertigo i Zielony Rower.
W Zante za 5 zł zjemy m.in. baranie szaszłyki keftedes, a za 10 zł moussakę. W Tapas Barcelona po 5 zł sprzedawane będą porcje marynowanych oliwek, a za 10 zł m.in. mule. W Fedde Bistro impreza będzie okazją, aby przetestować nowe dania z jesiennej karty. Za 10 zł zjemy m.in. zupę z dyni piżmowej z kurczakiem, marynowanego śledzia z buraczanym crème fraîche czy grillowaną mackę ośmiornicy.
Każdy, kto zakupi festiwalowe danie, otrzyma konkursową naklejkę. Kupony z co najmniej trzema naklejkami z różnych lokali są zbierane podczas festiwalu w InfoBoksie. Tam też w niedzielę o godz. 16 odbędzie się losowanie nagród. Więcej na www.kulinarnagdynia.pl.
Warto dodać, że w tym roku organizatorzy nie przewidzieli wydarzeń towarzyszących, takich jak np. ubiegłoroczny piknik i gotowanie na żywo z gwiazdami teleturnieju "Masterchef" na placu Grunwaldzkim.
- Główny nacisk został położony na organizację wcześniejszego wydarzenia Kulinarna Świętojańska, dlatego też sam Weekend Kulinarny postanowiliśmy sprowadzić do jego esencji, czyli możliwości spróbowania dziesiątek potraw gdyńskich szefów kuchni. W rajdzie bierze też udział więcej lokali niż w roku poprzednim - dodaje Okun.
Weekend Kulinarny 2016
Rok temu na imprezie gotowali celebryci. Tym razem wydarzeń towarzyszących nie będzie.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (91) 4 zablokowane
-
2017-09-07 07:56
(1)
Akcja nawet spoko, choć godziny raczej mają napędzić ruch knajpom poza szczytem ;)
Ale że to organizuje miejska jednostka? Panu Witoldowi płacimy z podatków? To się knajpy chyba powinny skrzykiwać w tym celu.- 3 2
-
2017-09-08 00:40
To restauracje ustalają godziny, i właśnie fajnie że są różne bo można np. Pójść na śniadanie do by the way, do małej ukrainy na pyszne naleśniki, później na kawałek pizzy do ogniem i piecem i zakończyć to czymś ekstra w pyra barze! I oto chodzi w rajdzie po restauracjach, przynajmniej tak mi się wydaje.
- 0 0
-
2017-09-07 08:03
Czytelnik
Knajpa - lokal podrzędnej kategorii. Czy dziennikarze nie używają słownika poprawnej polszczyzny? A może promocja dotyczy tylko najgorszych lokali gastronomicznych?
- 17 1
-
2017-09-07 08:11
Czyszczenie lodówek, zamrażarek, przegląd zapasów, (1)
zmniejszone porcje, tłum cebulaków.
- 13 9
-
2017-09-08 00:41
Przeczytaj jeszcze raz artykuł, to są mini dania degustacyjne, tak aby popróbować kuchni z różnych lokali
- 0 0
-
2017-09-07 08:19
Knajpa to chyba jest kolokwializm.
Dlaczego dziennikarz stosuje to słowo w tytule
- 13 0
-
2017-09-07 08:21
Nie polecam, porcyjki tak malutkie że nie są warte 5 zł
w porywach za 2 zł, knajpy po prostu serwują mniej w tej samej cenie albo nawet drozej
- 11 4
-
2017-09-07 08:51
Zwykle ossustwo a tlumy napieraja zeby stac w kolejce i jesc z wiszacymi nad nimi kolejnymi chetnymi.
- 10 1
-
2017-09-07 09:06
(1)
Byłem na tym kulinarnym szlaku kilka lat temu-"Kulinarna Gdynia" czy jakoś tak. I to był mój ostatni raz. W godzinach tych promocji ludzi pełno więc o miejsce ciężko a promocyjne dania mikroskopijne. Szkoda czasu i kasy.
- 18 2
-
2017-09-07 09:11
Ale pan Witold ma chwilę sławy ;)
- 0 0
-
2017-09-07 09:22
Oj sporo bezdomnych będzie najedzonych.
- 3 5
-
2017-09-07 09:29
(1)
ja dwa kartofle ugotuje jajko sadzone usmażę zsiadłe mleko kupie ibendę miec super żarcie za 3,5pln
- 10 2
-
2017-09-07 13:29
To i tak suckes, że z trollingu i komentowania masz taką dzienną stawkę żywieniową. Żyć nie umierać.
- 2 0
-
2017-09-07 09:43
Ludzki dramat, nie impreza. (2)
Godziny z czapy, do tego cały weekend będzie lać. Więcej się wyda na paliwo i nerwosol, ale co tam, nasza lokalna Cebula pójdzie żeby potem fisiować kulinarnych znafcuf przed znajomkami z fejsunia czy blogunia,. A ogarnięci i prawilni zostaną w domu zrobić stejka i wypić bro. T A G !
- 5 3
-
2017-09-07 14:13
Spadaj. Ja idę.
- 1 1
-
2017-09-08 00:43
Czemu z czapy?
Są różne, dzięki czemu mogę pójść na śniadanie do innej restauracji, na obiad do innej i wieczorne godziny też się znajdą. Po co ten hejt?- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.