Za pięć i dziesięć złotych zjemy wybrane dania w prawie trzydziestu gdyńskich restauracjach. Promocja potrwa w wybranych godzinach od piątku do niedzieli w ramach festiwalu Weekend Kulinarny.
tak, to dobra okazja, aby sprawdzić menu lokali35%
nie, takie promocje powodują tylko chaos i tłok w knajpach43%
jeszcze nie wiem, być może zajrzę do jednego, może dwóch miejsc22%
Weekend Kulinarny organizowany jest w Gdyni od ośmiu lat i jest jedną z pierwszych trójmiejskich imprez kulinarnych. Najważniejszym elementem wydarzenia jest tzw. rajd kulinarny, w ramach którego biorące udział w festiwalu lokale przygotowują specjalne potrawy degustacyjne.
Cena za danie jest stała: 5 zł albo 10 zł, ale każda restauracja samodzielnie ustala godziny trwania promocji (szczegóły na grafice poniżej). W większości miejsc happy hours trwają po 2-3 godziny każdego dnia trwania festiwalu, czyli od piątku do niedzieli.
- Każdego roku wysoka frekwencja podczas rajdu pokazuje, że ta formuła świetnie się sprawdza. W ciągu ośmiu lat wiele się zmieniło w trendach kulinarnych, co możemy zaobserwować chociażby przeglądając menu trójmiejskich restauracji, ale to właśnie dzięki takiemu wydarzeniu, jak Weekend Kulinarny, każdy fan kulinariów może być na bieżąco z nowinkami - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. Dania w promocyjnych cenach będzie można zjeść w takich miejscach, jak: Bliżej, Bollywood, By the way, Chwila Moment, Dwa w jednym, Fedde Bistro, Francesco Pizzeria, Hanoi Pho, Haos, Jedz Pij Tańcz, Kandelabry, Kapitan Cook, Mała Ukraina, Marmolada Chleb i Kawa, Ogniem i Piecem, Piqniq Naleśnikarnia, Polski Smak, Pyra Bar, Ring, Róża Wiatrów, Serio, Tako, Tapas Barcelona, Tawerna, Tokyo Sushi, Tom's Diner, Taverna Zante, Vertigo i Zielony Rower.
W Zante za 5 zł zjemy m.in. baranie szaszłyki keftedes, a za 10 zł moussakę. W Tapas Barcelona po 5 zł sprzedawane będą porcje marynowanych oliwek, a za 10 zł m.in. mule. W Fedde Bistro impreza będzie okazją, aby przetestować nowe dania z jesiennej karty. Za 10 zł zjemy m.in. zupę z dyni piżmowej z kurczakiem, marynowanego śledzia z buraczanym crème fraîche czy grillowaną mackę ośmiornicy.
Każdy, kto zakupi festiwalowe danie, otrzyma konkursową naklejkę. Kupony z co najmniej trzema naklejkami z różnych lokali są zbierane podczas festiwalu w InfoBoksie. Tam też w niedzielę o godz. 16 odbędzie się losowanie nagród. Więcej na www.kulinarnagdynia.pl.
Warto dodać, że w tym roku organizatorzy nie przewidzieli wydarzeń towarzyszących, takich jak np. ubiegłoroczny piknik i gotowanie na żywo z gwiazdami teleturnieju "Masterchef" na placu Grunwaldzkim.
- Główny nacisk został położony na organizację wcześniejszego wydarzenia Kulinarna Świętojańska, dlatego też sam Weekend Kulinarny postanowiliśmy sprowadzić do jego esencji, czyli możliwości spróbowania dziesiątek potraw gdyńskich szefów kuchni. W rajdzie bierze też udział więcej lokali niż w roku poprzednim - dodaje Okun.
Weekend Kulinarny 2016
Rok temu na imprezie gotowali celebryci. Tym razem wydarzeń towarzyszących nie będzie.
Zaszaleją,bedą żreć ile wlezie bo za półdarmo.Taki co normalnie od czasu do czasu bywa to się nie dopcha.
6 lat
12
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-08 00:35
To są porcje degustacyjne!! Przeczytaj artykuł zanim zaczniesz komentować :/
6 lat
00
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-07 18:30
zagadka
jaka rejestracja zdominuje Gdynię w tych szczęśliwych godzinach?
uu
6 lat
00
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-08 00:17
Kradzież roweru (1)
A co z ukradzionym rowerem wartym 20 tys zł minimum? Poszkodowany nie żyje od 7 lat, więc nie ma kto dochodzić kradzieży.
Co zrobić? Dowody mam ja i najbliższa rodzina. Ale pewnie żaden prokurator nie przyjmie sprawy.
Marek
6 lat
10
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-08 07:54
i to jest temat, a nie tylko kelnerzy i kelnerzy
6 lat
00
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-08 05:29
Było
prawdziwy
6 lat
00
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-09 18:28
Byłam
Byłam, jadłam różne smaczne dania, kolejek nie było, roszczeniowego tłumu też nie. I uczestnicy i obsługa lokali super. Idę też w niedzielę. Bardzo fajna akcja.
6 lat
30
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2017-09-10 21:18
Super!
Spróbowałem kilku restauracji do których jeszcze nie miałem okazji isc!
Wielkie propsy dla Ogniem i Piecem oraz Małej Ukrainy!
W bollywood pyszny dorszyk, w haosie spoko zupa pho!
Mam nadzieje ze za rok dziesiąta edycja bedzie jeszcze lepsza! Szkoda ze nie było w tym roku tych eventow towarzyszących, a mogliście połączyć tez 70 lecie Hal Targowych i dodać jakies pokazy kulinarne... trochę tego brakowało ;)
6 lat
10
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2019-07-12 11:21
W dzisiejszych czasach trudno prowadzić interes. zus, jpk, skarbówka, podatek , a z czego maja żyć właściciele, niektórych tylko pozyczki trzymają przy dzialalności błędne koło. litosci a nie złego słowa potrzebujemy.
adamson
5 lat
00
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2019-07-12 11:23
Chętnie bym sie zamieniła i moi koledzy co mają firmy z tymi co po urzedach siedzą, ich życie jest proste, praca, dom, spacer, urlopik, zabawa, a ci co prowadza firmy musza czasem po 18 godzin robić, i za co , po co żeby zabierano im, już nie te czasy, co lody kręcili, teraz państwo kontroluje. i po łapach !!!!!!!!!!!!!!!!!