- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (110 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (60 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (306 opinii)
Wegetariański grill: 7 pomysłów na dania bez mięsa
30 kwietnia 2024, godz. 15:00
Grillowanie bywa żartobliwie nazywane narodowym sportem Polaków. Nie da się ukryć, że nasz naród wyjątkowo upodobał sobie tę formę spędzania wolnego czasu. Tuż przed majówką sklepy kuszą promocjami na węgiel, karkówkę czy kiełbasę. A co, jeśli przyjdzie nam gościć na grillu kogoś, kto nie je mięsa? Przygotowaliśmy kilka wegetariańskich propozycji.
- 1. Sery
- 2. Szaszłyki warzywne
- 3. Tofu
- 4. Szparagi
- 5. Wegetariańskie zamienniki mięsa
- 6. Faszerowane warzywa i grzyby
- 7. Boczniaki
1. Sery
Grillowane sery to świetna alternatywa dla mięsa. Część z nich, dzięki obróbce termicznej, zyskuje wyjątkową teksturę i aromat. Jakie sery sprawdzą się na ruszcie? Jednym z lepszych wyborów będzie halloumi, czyli cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Dostaniemy go w większości marketów i dyskontów. Wystarczy pokroić go w grube plastry i piec na ruszcie do uzyskania złotego koloru.
Grill na balkonie. Czy można robić grilla na balkonie?
Popularnym wyborem na grilla jest też camembert, który po podgrzaniu zyskuje niezwykłą kremowość. Przed pieczeniem należy owinąć go folią aluminiową. Świetnie smakuje w towarzystwie żurawiny. Ciekawą propozycją jest też grillowany ser feta. Możemy zawinąć go w folię razem z oliwą, ziołami, oliwkami czy pomidorkami, a następnie piec, aż stanie się miękki.
2. Szaszłyki warzywne
Warzywne szaszłyki to zmodyfikowana wersja klasycznych szaszłyków. Na patyczki do szaszłyków możemy nadziać paprykę, cebulę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, cukinię, bakłażana czy marchewkę. Kawałki warzyw możemy przełożyć tofu (najlepiej sprawdzi się wędzone) lub tempehem. Przed pieczeniem warzywa warto posmarować olejem lub oliwą i posypać ulubionymi ziołami.
3. Tofu
Tofu to jeden z najpopularniejszych zastępników mięsa. Przygotowując je na grilla możemy sięgnąć po gotowe, marynowane kostki. W sklepach znajdziemy m.in. tofu w marynacie sweet chilli, śródziemnomorskiej, azjatyckiej czy gyros. Możemy też sami skusić się na wykonanie marynaty - wystarczy olej, wędzona papryka, sos sojowy, chilli i odrobina czosnku. Na grillu świetnie sprawdzi się także tofu wędzone.
4. Szparagi
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął, aż szkoda byłoby go nie wykorzystać. Szparagi nie potrzebują wiele - wystarczy skropić je oliwą, posolić i wrzucić na ruszt. Możemy też doprawić je płatkami chilli i skórką z cytryny.
5. Wegetariańskie zamienniki mięsa
Wegetariańskie zamienniki mięsa to wygodna opcja dla tych, którzy nie czują się pewnie w kuchni. W sklepach możemy dostać wegetariańskie lub wegańskie kiełbaski, białe kiełbaski, burgery, a nawet kaszankę. Wykonane są na bazie białka sojowego lub grochowego, warzyw strączkowych lub grzybów. Zazwyczaj ich smak dobrze imituje ich mięsne odpowiedniki.
6. Faszerowane warzywa i grzyby
Faszerowane warzywa to kolejna smakowita, wegetariańska propozycja na grilla. Wydrążyć możemy m.in. cukinię, bakłażana czy paprykę. Jako farsz sprawdzą się: ryż, kasza, komosa ryżowa, kuskus, pieczarki, oliwa z oliwek, czosnek, zioła, pomidory, orzechy i pozostały miąższ. Smakowitym pomysłem na grillową przekąskę są grillowane kapelusze pieczarek (najlepiej portobello) nadziewane serem mozzarella i przyprawami (sól, pieprz, bazylia, oregano).
Roślinożerca i mięsożerca zadowolony. Wege w "zwykłych" knajpach
7. Boczniaki
Boczniaki to grzyby, które w kuchni roślinnej często występują jako zamienniki mięsa. Wystarczy 2-3 godziny przed grillem wrzucić je do marynaty, a następnie wyłożyć na gorący ruszt. Jako marynata świetnie sprawdzi się wędzona papryka w połączeniu z olejem, sosem sojowym, chilli, czosnkiem i czymś słodkim (miód, syrop klonowy lub cukier). Inny pomysł to połączenie musztardy, czosnku, oliwy i miodu. Możemy też skorzystać z gotowego sosu barbecue. Tak przygotowane boczniaki grillujemy po 5 minut z każdej strony.
wro