- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w Trójmieście
Na trójmiejskiej mapie kulinarnej nie brakuje lokali prowadzonych przez znane osoby. Niektórzy zaczynali od pracy w kuchni, a dopiero później zdobywali rozgłos, ale są też tacy, którzy otworzyli restauracje przyciągając klientów swoim znanym już nazwiskiem. Gdzie w Trójmieście znajdują się takie miejsca?
Restauracje w Trójmieście
Restauracja Ritz na ul. Szafarnia w Gdańsku to luksusowy lokal, otwarty w 2014 roku przez zwyciężczynię pierwszej edycji programu MasterChef, Basię Ritz. Menu zmienia się w zależności od sezonu i dostępności produktów, jednak zawsze tworzą je wysublimowane dania. Są to takie propozycje jak nowozelandzka polędwica jagnięca z pak choi, grzybami shimeji i rozmarynem czy dorada, mule, soliród i kiszona cytryna. Właścicielka napisała też dwie książki ("Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku") i prowadziła program "Kuchnia z sercem". Obecnie, w czasie pandemii, restauracja jest zamknięta.
Bółt
"Zdecydowanie najoryginalniejsza pozycja wśród wszystkich Food Halli w Polsce" - tak piszą krytycy o kaszubskim koncepcie kulinarnym otwartym w 2019 roku w Stacji Food Hall w Gdańsku. Bółt to wyjątkowe miejsce serwujące dania kaszubskiej kuchni, a stworzone zostało przez Piotra Ślusarza, który dał się poznać szerszej publiczności przez uczestnictwo w programie "Top Chef" w 2013 roku, dzięki czemu otrzymał staż m.in. w Atelier Amaro. Następnie pracował w gdyńskiej restauracji Open Kitchen. W swojej własnej restauracji serwuje oryginalne dania, takie jak zupa "dziadówka", kaszubskie "ruchanki", placki ziemniaczane, wątrobianka, golonka czy dorsz. Wszystkie dania serwowane są w street-food'owej odsłonie i nowoczesnej formie. Charakteryzują się połączeniami mięso-rybnymi i naturalnością regionalnych produktów.
UMAM
UMAM to cukiernia Krzysztofa Ilnickiego, którego widzowie mogą znać z programu telewizyjnego "Bake Off - Ale Ciacho!" oraz "Słodka afera". Zanim jednak cukiernik trafił do telewizji, działał w Trójmieście, gdzie obecnie znajdują się dwie cukiernie UMAM - przy ulicy Mariana Hemara 1 oraz przy ulicy Grobla 12/14/C1. Spróbować tam można przede wszystkim ciastek, które stały się już szeroko rozpoznawalne. To niezwykle dopracowane w formie słodkości, o precyzyjnych, niespotykanych kształtach, które występują w różnych wariantach smakowych. Znaleźć tam można niesztampowe połączenia, takie jak szarlotka z szarą renetą, wanilią i białą czekoladą czy ciastko wykonane z białej czekolady, porzeczki i wanilii. Warto dodać, że wszystkie ciastka oraz dekoracje do ciast są robione ręcznie. W cukierni zamówić można też pyszną kawę. W sprzedaży są także gadżety (kubki czy torby) z gdańskimi symbolami.
Restauracja Malika
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz stała się rozpoznawalna po udziale w pierwszej edycji telewizyjnego show "Top Chef". Malika wyróżniła się niezależnością i charakterem. Jak mówi w wywiadach, czuje się zarówno Polką, jak i Algierką. Dzieciństwo spędziła w Maghrebie na północy Afryki i tamtejsze smaki ukształtowały jej gust. Nazwa jej autorskiej restauracji w Gdyni pochodzi od jej arabskiego imienia, a spróbować tam można dań inspirowanych smakami Algierii. Malika jest także właścicielką restauracji Machina Eats&Beats, gdzie stworzyła prostą, smaczną, ale jednocześnie ciekawą kartę dań, w której każdy: mały i duży, minimalista i osoba spragniona kulinarnych eksperymentów, znajdzie coś dla siebie. Lokal mieści się przy ul. Chlebnickiej 13/16 w Gdańsku, ale tymczasowo pozostaje zamknięty. Wydała również książkę "Przyprawy", która jest zbiorem zbiór przepisów oraz kompendium wiedzy na temat przypraw z całego świata. Obecnie restauracja Malika urządza się pod nowym adresem - znaleźć ją będzie można na ul. Armii Krajowej 9 w Gdyni.
Guga Sweet&Spicy
Guga Sweet&Spicy znajduje się nad Motławą, niedaleko Muzeum II Wojny Światowej. Zostało otwarte przez Ewę Bernat i dziennikarkę Beatę Sadowską. Na początku pojawiła się część "Sweet", czyli kawiarnia, gdzie można napić się kawy z mlekiem innym niż krowie, są także wegańskie desery. Następnie otwarto część gastronomiczną, czyli "Spicy", gdzie zjeść można specjały kuchni azjatyckiej. Jak mówią właścicielki, podają to, co same lubią zjeść. Są to więc słodkości bez białego cukru i białej mąki, a wszystko podawane jest w ekologicznych opakowaniach. Lokal jest przyjazny dzieciom, można także przychodzić z czworonogami.
Przed nami także otwarcie nowego lokalu Kuby Wojewódzkiego w Gdyni. Pierwotnie miała być to restauracja Niewinni Czarodzieje 3.0, jako współpraca dziennikarza z gdyńskim restauratorem Dawidem Kwidzińskim. Lokal miał powstać w miejscu restauracji Vertigo, działającej do niedawna w Gdyńskim Centrum Filmowym. Dziennikarz wycofał się jednak ze współpracy i ogłosił zakończenie działalności jako wspólnik sieci "Niewinni Czarodzieje". Jednocześnie zapowiedział otwarcie autorskiego konceptu w Gdyni, Warszawie i Krakowie.
Miejsca
Opinie (100) ponad 10 zablokowanych
-
2021-02-02 19:25
Kojarze tylko wojewodzkiego
Ale jakos go nie kojarze pozytywnie w kwestiach kulinarnych. Jest zbyt chudy by mu zaufac w kwestiach knajpy ;-)
- 4 3
-
2021-02-03 00:05
A gdzie Cały Gaweł?
Gaweł to sopocki restaurator i celebryta przecież
- 0 2
-
2021-02-03 02:28
Nieee (1)
Byłam u Basi Ritz 3 razy i więcej nie pójdę. Porcje bardzo małe za wielką kasę.
- 4 0
-
2021-02-04 11:51
dokladnie, tez niestety nie polecam
- 0 0
-
2021-02-03 16:24
Michalczewski miał lokal na Rajskiej
i już go nie ma
- 2 1
-
2021-02-03 19:13
Nie znam nikogo
Pierwszy raz widzę te twarze
- 1 1
-
2021-02-04 11:49
Nikt z tych osob nie ma pojecia o gotowaniu poza Malika
Polecam wszystkim chocby raz pojsc zobaczyc, tam dzieje sie pasja do gotowania, tam sa ludzie naprawdę z wiedza i ochota do pracy
Pysznie, smacznie i z gustem
jak ktos czuje pasje do gotowania nie musi byc w trend miejscach za niebotyczna kase i za tyle samo kasowac klientow, mozna lokal otworzyc w mniejszej miejscowosci, na obrzezach , dzielnicach jak dobrze ktos gotuje , z miloscia, doswiadczeniem to kazdy dotrze i go znajdzie...
przestrzegam przed kierowaniem sie tylko pseudo slawa- 1 0
-
2021-02-05 08:39
bylam w wiekszosci lokali, porazka
nie polecam nikomu,nie dajcie sie skusic bo uciekna wam z portfela pieniadze nie warte tego co na talerzu- 0 0
-
2021-03-03 15:46
Czy pamiętasz ...
Czy ktoś pamięta restauracje Villa Uphagena bo fajnie i smacznie tam karmili i ładne wnętrza były i czar prysł...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.