- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (88 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 4 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Złociste i chrupiące. Skąd dobre frytki w Trójmieście?
Z ziemniaków, z batatów, a nawet z marchewki czy selera. Jako dodatek do innej potrawy lub jako osobne danie. Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Gdzie w Trójmieście można zamówić najsmaczniejsze? Podpowiadamy nasze typy i jak zawsze czekamy na wasze polecenia.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Czytaj też: Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy
Zjeść je można w domu, zrobione samemu, ale to także małe co nieco bardzo chętnie jedzone "na mieście" lub podczas imprez. Są niedrogie, dlatego to także flagowe przekąski wielu sieci restauracji typu fast-food. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić - ze względu na długie smażenie w głębokim tłuszczu frytki nie należą do najzdrowszych dań. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych, dlatego ich nadmierne spożywanie nie jest wskazane. Dobrą, choć mniej znaną alternatywą na ich podanie, jest pieczenie w piekarniku. W ten sposób często przyrządza się frytki nie tylko z ziemniaków, ale także z batatów, marchewek, selera czy cukinii.
Frytki pochodzą z Belgii. Kilka wieków temu mieszkańcy jednego z tamtejszych regionów chętnie zjadali małe rybki wyławiane z rzeki i smażone na rozgrzanym oleju. Kiedy brakowało ryb w okresie zimowym i ciężko było wyłowić je spod grubego lodu, zamiast nich zaczęto smażyć ziemniaki pokrojone w paski (wielkością zbliżoną do wielkości rybek). Danie szybko zyskało popularność i już w 1857 r. powstał tam pierwszy bar serwujący frytki. Niedługo po tym frytki należały już do codziennego jadłospisu Belgów.
Po wybuchu I wojny światowej angielscy żołnierze zasmakowali frytek i ochrzcili je mylnie nazwą "french fries" sugerującą jakoby wynalazcami frytek byli Francuzi. Natomiast do Stanów Zjednoczonych danie przywędrowało po wojnie, jednak dopiero w latach dwudziestych minionego stulecia stało się tam bardzo popularne - głównie za sprawą szybko powstających barów fast-foodów oraz możliwości zjadania ich bez użycia sztućców.
Zobacz także: Okiem dietetyka: wszystko, co musisz wiedzieć o soli
Jeśli poszukujemy w Trójmieście frytek zbliżonych do tradycyjnego kształtu i smaku, warto spróbować frytek Belgijki, które można spotkać między innymi w przemieszczającym się barobusie, na zlotach food-trucków czy w gdańskiej Galerii Chełm. Sprzedawane są tam grubo krojone ziemniaki specjalnej odmiany, dwukrotnie smażone, serwowane w papierowych rożkach z sosami własnej produkcji i z majonezem z Belgii.
Nie zawiodą się także ci, którzy zamówią frytki w Surfburgerze. Tam również zamówić można ziemniaki krojone na nieco większe kawałki, z autorskimi sosami, które będą doskonałym dopełnieniem dla burgera. Dania można zamawiać z dowozem.
Podobnie jest w Radiostacji. Zanim pandemia zamknęła wszystkich w domach, w Radiostacji można było nieraz zobaczyć imprezowiczów, którzy zamawiali tam frytki, by się pokrzepić w trakcie zabawy. Nie trzeba jednak czekać do zniesienia obostrzeń, aby spróbować specjału z tej kuchni, ponieważ możliwe jest złożenie zamówienia telefonicznie i online. Smakowitych smażonych ziemniaków spróbować można w Franco Hot Dogs. W ofercie tego lokalu znajdują się przede wszystkim hot dogi w wielu odsłonach, ale są tam także i godne polecenia frytki.
W Gdyni spróbować można wspominanych wcześniej frytek z warzyw innych niż ziemniaki. Mora Bistro serwuje frytki z marchewki i batatów, ale są także również klasyczne ziemniaczane. Jest też opcja "naładowane fryty", czyli z wieloma dodatkami. Na przykład "Bacon Cheesy", czyli frytki z cheddarem, boczkiem, sosem ranch i szczypiorkiem, "Lemon Herbsy" z masłem ziołowo-cytrynowym, pietruszką i sosem czosnkowym czy "Azjany" z sosem czosnkowym, sosem spicy mayo, sosem hoisin, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i limonką. Natomiast frytek w iście amerykańskim stylu można posmakować w Billy's American Restaurant. Tam są one dodatkiem do dań z mięsem: steków, żeberek oraz burgerów.
Fryty na różne sposoby zjemy w wielu innych trójmiejskich lokalach, m.in. w Seventh Heaven, Śródmieściu, Śliwce w Kompot, Woosabi czy Browarze Vrest.
Może cię zainteresować: Co jemy, gdy mamy zły nastrój?
Frytki to niewątpliwie jedna z najprostszych, niedrogich i smacznych przekąsek. Zawsze pozostaje także opcja przyrządzenia ich samemu w domu. Polecamy poniższy przepis. Smacznego!
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego oregano do smaku.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na słupki, a następnie włożyć do dużej miski. Oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blasze (można wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia, aby ziemniaki nie przywarły), zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny (czas pieczenia zależy wielkości kawałków). W trakcie pieczenia przemieszać.
Miejsca
Opinie (125) 10 zablokowanych
-
2020-11-30 10:00
Niesamowite... (2)
Kupować pyry z oleju za taką kasę... TO już lepiej frytkownicę sobie sprawić, aczkolwiek najlepszy jest garnek albo głęboka patelnia.
Koszt wykonania frytek w domu to 5zł za kilogram. (i to liczę z nadwyżką, co by nikt nie powiedział, że za mało...).
Ale... jeśli frytki to McDonalds...- 4 1
-
2020-11-30 11:20
McD? Cienkie, tłuste, do kitu.
- 1 1
-
2020-11-30 11:58
To już grubo pojechałeś
We frytkach z McD jest tyle samo soli co ziemniaka. Ohydne.
- 0 1
-
2020-11-30 10:50
Hot bear Gdańsk, najlepsze jakie jadłem w Gdańsku!
- 0 0
-
2020-11-30 11:09
Frytki są skodliwe
frytki sa szkodliwe,tak dotychczas informowały nas różne portale odradzając nam takich posiłków.rozumiem że najnowsze badania dostarczyły nowych dowodów .Smażone kartofle tez mi coś.
- 1 2
-
2020-11-30 12:18
Czy Frytura tylko na dolewkę?
Bo na ogół Olej ubywa przez wyparowanie niż jest zlewany i wymieniany na nowy.
Rakotworcze jedzenie.- 0 0
-
2020-11-30 13:14
Nostalgia
Najcudowniejsze frytki były kiedyś w pawilonie przy tunelu naprzeciw LOT. Małe okienko i mieli domowe fryty w papierowych stożkach. A sól w dziurkowanym gwoździem słoiku po ketchupie. Specjalnie się tam jeździło na podwójna porcje
- 10 0
-
2020-11-30 15:29
Kiedyś Nocuś w Gdyni serwował dobre frytki z miski
- 2 1
-
2020-11-30 18:49
Najlepsze frytki to schabowy z ziemniakami
- 4 1
-
2020-12-03 21:28
Frytki
To frytki które maja ca 5-6 lat i są przesypywane z opakowań zbiorczych/worków/ w dowolne mniejsze nowe opakowania prze m/in Polaków w Belgii i Holandii. I jada do Polski, Ukrainy Rumunii itd. smacznego.
- 0 0
-
2020-12-04 13:43
w Morze jadłam najlepsze frytki
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.