• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co Polacy jedzą w pracy?

Joanna Wszeborowska
16 listopada 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Polacy o jedzeniu zaczynają myśleć dopiero w momencie, gdy już są głodni. Dlatego dla
 ¼ ankietowanych, którzy zamawiają jedzenie, kluczowa jest szybkość dostawy. Najbardziej niecierpliwe są w tym względzie młode kobiety. Przeważająca większość Polaków je dwa posiłki w pracy, co trzeci tylko jeden. Im wyższe stanowisko, tym liczba ta jest mniejsza. Polacy o jedzeniu zaczynają myśleć dopiero w momencie, gdy już są głodni. Dlatego dla
 ¼ ankietowanych, którzy zamawiają jedzenie, kluczowa jest szybkość dostawy. Najbardziej niecierpliwe są w tym względzie młode kobiety. Przeważająca większość Polaków je dwa posiłki w pracy, co trzeci tylko jeden. Im wyższe stanowisko, tym liczba ta jest mniejsza.

Jak wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini, prawie co trzeci pracujący Polak chce się odżywiać zdrowo. W równym stopniu zwracają na to uwagę kobiety, jak i mężczyźni. Jednak szczegółowa analiza wyników badań pokazuje, że nasze chęci nie pokrywają się z realiami. Wielu z Polaków blisko pół doby spędza w pracy, a ich nawyki żywieniowe daleko odbiegają od zbilansowanej diety.



W pracy nie jemy, bo preferujemy posiłek po wyjściu z firmy wieczorem. Tak mówi prawie 40 proc. badanych, chociaż respondenci deklarują, że chcieliby się odżywiać regularnie. W ciągu dnia pracy co piąta osoba twierdzi, że nie odczuwa głodu, ale bywamy głodni, czego powodem jest brak czasu (dla co czwartego respondenta, najczęściej są to osoby między 30 a 45 rokiem życia), a radzimy sobie z tym pijąc kawę (26 proc.), pijąc wodę (21,8 proc.), bądź paląc papierosy.

Co najczęściej jadasz w pracy?

Zamawianie jedzenia do miejsca pracy deklaruje jedynie 3,7 proc. respondentów. Także zdrowe odżywianie pozostaje bardziej w sferze chęci niż praktyki, ponieważ jedna trzecia Polaków i Polek - mieszkańców dużych miast - je tylko raz w ciągu całego dnia pracy i są to zwykle kanapki (39,7 proc.), bądź owoce przynoszone z domu (14,9 proc.). Ciekawostką może być fakt, że kanapki są najmniej popularne wśród osób o najniższych zarobkach, poniżej 1 tys. zł i wśród osób o najwyższych zarobkach, powyżej 4 tys. zł.

Mniej zdrowe, kaloryczne posiłki do "przegryzania", a także "fast foody", nie są wybierane zbyt często. Drożdżówkę czy słodką bułkę jada 5,5 proc., słodycze 3,2 proc., a "szybkie jedzenie" jedynie 1,6 proc. badanych.

- Brak czasu na jedzenie jest tylko wymówką. Wprawdzie w Polsce, w odróżnieniu od innych krajów europejskich, nie ma tradycji spożywania posiłków w pracy, ale wszystko zależy od naszej samoorganizacji. Na odwiedzanie portali społecznościowych lub plotkarskich podczas pracy znajdujemy czas. Dlatego na jedzenie tym bardziej powinniśmy - stwierdza dr Tomasz Sobierajski, socjlog z Uniwersytetu Warszawskiego.

Mitem jest też twierdzenie, że pracodawcy sprzeciwiają się jedzeniu w pracy. Zdecydowana większość badanych - prawie dwie trzecie - ocenia, że przełożeni pozytywnie odnoszą się do faktu jedzenia w biurze. Prawidłowe odżywianie się jest szczególnie istotne właśnie w pracy. Według WHO racjonalne żywienie podnosi wydajność pracownika aż o 20 proc.

Jak Polacy chcieliby się odżywiać w pracy? Jak Polacy chcieliby się odżywiać w pracy?
- Żywiąc się niezdrowo i nieregularnie w trakcie naszego aktywnego dnia, pracujemy również na naszą otyłość, inne choroby dietozależne, a także obniżamy odporność. Kawa nie wpłynie pozytywnie na naszą koncentrację, jeśli będzie zamiennikiem posiłku - mówi inż. Małgorzata Paprocka-Chylewska, dietetyk LightBox.

Najwięcej badanych wydaje na jedzenie w czasie pracy do 15 zł (65,7 proc.). Dlatego spośród zamawiających posiłki do biura dla 20 proc. ankietowanych znaczenie ma niska cena, zaraz po kryterium szybkości dostawy (dla 24,5 proc.).

Im wyższe stanowisko, tym liczba posiłków zjedzonych w pracy się zmniejsza, czyli im ktoś bardziej zapracowany, tym mniej je. Ale także wraz z wiekiem i wzrostem zarobków bardziej skupiamy się na smaku niż na właściwym sposobie odżywiania, czyli na tym, aby jedzenie było zdrowe.

Fakt, że jemy podczas pracy niewiele, wynika z nawyków, które ukształtowały się w ciągu kilkunastu lat po zmianie ustroju. Mamy mniej czasu i więcej pracy. Jednocześnie zależy nam na zdrowym odżywianiu w czasie spędzanym w pracy, co deklaruje prawie 30 proc. ankietowanych.

Opracowała

Opinie (77) 4 zablokowane

  • jedzą parówy i pasztetową (1)

    j.w

    • 3 0

    • pasztetowa jest zdrowa bo zrobiona z najlepszej części mięsa czyli z podrobów w konkretnie z wątróbki

      przynajmniej w teorii :)

      • 0 0

  • Przypaloną pizze z TONI w Sopocie.

    • 5 0

  • pracownicy w Polsce jadają kanapki kolegów...

    a potem popijają kawą ze słoika jednej koleżanki, a mleczko do kawy podbierają innej psiapsiułce...

    • 4 0

  • Śniadanie w pracy to jakiś komunistyczny wymysł - dobry robol to głodny robol a jak jest jeszcze zadłużony to ,to jest idealny robol - dobrze zmotywowany .

    • 2 4

  • jestem tzw robo copem

    w pracy muszę jeść gdyż spalam tysiące kalorii dziennie. mój zagraniczny dobrodziej wciela w życie słowa adolfa hitlera: polacy są stworzeni tylko do jednego, do cięzkiej pracy fizycznej. tak powiadał adi i tak też płynie moje życie. w pracy jem głównie chleb ze smalcem, od święta z paszczetową i zapijam to kawą zbożową. papierosów nie palę bo za drogie. czasami ktoś da popalić pojarkę to sobie postrzela człowiek troszkę...

    • 2 0

  • Kanapki

    Do mnie do roboty przyjezdza "Pan Kanapka" nie wiem skad go wytrzasneli, ale przywozi naprawde pyszne kanapki, na ogol na razowym pieczywie, z duza iloscia warzyw i innych dodatkow. Wy tez macie Pana Kanapke ? ;)

    • 0 0

  • sushi z taxi :)

    Ja mam sushi-taxi:) Dowożą rewelacyjne sushi, ale na razie tylko w Poznaniu

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Pracodawcy w Trójmieście

Forum

Najczęściej czytane