• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Branża "gastro" jedzie na oparach. Ponad 300 zawieszonych działalności

Szymon Zięba
1 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
"Lokal nieczynny do odwołania" - taka treść na drzwiach lokali coraz częściej widoczna jest w miejskiej przestrzeni. Właściciele restauracji zawieszają działalność. "Lokal nieczynny do odwołania" - taka treść na drzwiach lokali coraz częściej widoczna jest w miejskiej przestrzeni. Właściciele restauracji zawieszają działalność.

Branża gastronomiczna w Trójmieście jeszcze się trzyma, choć wielu przedsiębiorców "jedzie na oparach". W "koronawirusowym" 2020 roku, funkcjonowanie zawiesiło 321 barów i restauracji, czyli o ponad 100 więcej niż w 2019 roku. Na szczęście nie wzrosła drastycznie liczba punktów zamkniętych na stałe - zamiast likwidować biznes, właściciele wolą poczekać na lepszy czas.



Jedzenie na telefon/wynos w Trójmieście


Czy bary i restauracje powinny zostać otwarte?

Obostrzenia wprowadzone przez pandemię koronawirusa, mocno uderzyły w branżę gastronomiczną. Zamknięte pozostają bary, a restauracje mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos.

Trudna sytuacja biznesów opartych na serwowaniu jedzenia i napojów poprawiła się latem zeszłego roku, kiedy zniesiono większość koronawirusowych zakazów. Kolejny lockdown, wprowadzony jesienią, który trwa do chwili obecnej, mocno nadwyrężył i tak kiepską kondycję restauratorów i właścicieli pubów.

Mimo to - jak wynika ze statystyk przekazanych nam przez trójmiejskie magistraty - w zeszłym roku liczba działalności z "branży gastro" nie zmniejszyła się drastycznie. Przedsiębiorcy w trudnej sytuacji decydowali się raczej na zawieszenie prowadzonej działalności, niż całkowite wykreślenie jej z ewidencji, co de facto oznacza "zamknięcie drzwi" dla klientów na stałe. Może to świadczyć o tym, że w dobie pandemii koronawirusa przedsiębiorcy wolą pozostać na znanym sobie "zawodowym gruncie" niż szukać nowych branż.

Główny Urząd Statystyczny poinformował nas także, że w latach 2018-2020 na terenie Trójmiasta nie odnotowano przedstawicieli branży gastronomicznej, którzy ogłosili upadłość.

Ponad 100 zawieszonych działalności w Gdyni



Nie oznacza to jednak, że gastronomicy mają się dobrze. Wielu z nich wskazuje, że każdy kolejny dzień lockdownu to kolejny gwóźdź do trumny ich działalności. Niektórzy - w akcie desperacji - decydują się na całkowite otworzenie się dla klientów, mimo widma konsekwencji prawnych.

- Pieniądze z różnych tarcz już dawno się skończyły. Sprzedaję jedzenie na wynos, ale mój główny dochód pochodził od klientów, którzy wpadali do baru na piwo, coś do jedzenia i np. by obejrzeć mecz. Poważnie rozważam dołączenie do akcji "otwieraMY". Najbliższe dni w zamknięciu to dla mnie być albo nie być - mówi Krzysiek, właściciel niewielkiego pubu w Gdyni.
I choć w mieście, w którym nasz rozmówca prowadzi swój biznes "statystyka" nie wygląda najgorzej, należy pamiętać, że każda zawieszona czy zamknięta działalność, oznacza olbrzymie problemy nie tylko dla ich właścicieli, ale również zatrudnianych przez nich osób. Zauważają to także władze Gdyni.

- Mimo pandemii w Gdyni widać wyraźny spadek liczby likwidowanych podmiotów zajmujących się stacjonarną gastronomią i sprzedażą napojów. W 2018 roku wykreślonych z ewidencji zostało 106 takich firm, w 2019 roku - 89, w 2020 - 67. Jednak, żeby mieć pełniejszy obraz sytuacji, trzeba też wziąć pod uwagę liczbę działalności zawieszonych, która w ubiegłym roku była wysoka - w 2018 roku zwiesiły działalność 53 podmioty, w 2019 roku - 67, w 2020 - 107 - wylicza Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki. I dodaje: - Jeśli chodzi o umowy najmu na prowadzenie tego typu działalności w lokalu miejskim, w ubiegłym roku umowy nie wypowiedziała nam żadna firma, a z 76 lokali gastronomicznych znajdującym się na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni działalność zakończyła jedna, ale w zamian pojawiły się trzy nowe. W liczbach sytuacja nie wygląda źle. Mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że Falochron spełnił swoje zadanie, natomiast zdajemy sobie sprawę, że im dłużej trwa kwarantanna, tym trudniej jest utrzymać swoje biznesy.

Prawie 200 zawieszonych biznesów "gastro" w Gdańsku



Również i w Gdańsku zwiększyła się liczba zawieszanych działalności z branży gastro. Podczas gdy w 2018 roku mowa była o 105 przypadkach, a w 2019 roku o 134, w 2020 roku było ich już 196. Podobnie jak w przypadku Gdyni, spadła natomiast liczba punktów zamykanych na stałe. Na wsparcie restauratorów zdecydowało się także miasto.

- Wsparciem dla branży gastronomicznej był m.in. Gdański Szlak Kulinarny funkcjonujący w okresie świątecznym. Koszt wynajmu kiosku gastronomicznego wynosił 3611 zł. W ramach miejskiego wsparcia branży gastronomicznej część kosztów (1611zł) pokrywało miasto. Miasto wysłało ofertę udziału w Gdańskim Szlaku Kulinarnym do lokalnych restauratorów. Zorganizowało również spotkanie z gastronomami - mówi Jędrzej Sieliwończyk z gdańskiego magistratu.
Dodaje, że wiosną ubiegłego roku, kiedy nastąpił pierwszy lockdown związany z pandemią, władze miasta postanowiły wesprzeć restauratorów poprzez obniżenie stawek za zajęcie pasa drogowego na potrzeby wystawienia ogródka gastronomicznego.

Zobacz także: Trójmiasto zwalnia gastronomię z części opłat za sprzedaż alkoholu

- Od 1 maja 2020 opłaty zostały obniżone o 60 proc. W tym zakresie miasto wsparło restauratorów na kwotę 1 881 224 złotych. Od stycznia 2021 roku ma też zacząć działać Elektroniczny System Składania Wniosków o Uzgodnienie Ogródków, tak by właściciele restauracji łatwiej i szybciej mogli wystąpić o zgodę na zajęcie pasa, aby urządzić tam ogródek restauracyjny - tłumaczy Sieliwończyk.

18 "zawieszeń" barów i restauracji w Sopocie



Podobna tendencja w biznesie gastronomicznym panuje również w Sopocie, choć ze statystyk wynika, że najbardziej burzliwy dla branży był rok... 2018.

Restauratorzy i właściciele pubów zawiesili w 2020 roku 18 działalności, 9 zlikwidowali. Rok wcześniej zawieszono 14 biznesów, zlikwidowano za to aż 18. W 2018 roku 7 razy decydowano się na zawieszenie działalności i aż 31 razy na likwidację.

W "pandemicznym" 2020 roku również i w Sopocie wprowadzono pakiet pomocowy dla sopockich przedsiębiorców.

- Już wiosną, kiedy z powodu COVID-19 zamknięte zostały między innymi punkty gastronomiczne, miasto ruszyło na pomoc przedsiębiorcom. Powstał wtedy miejski pakiet wsparcia przedsiębiorców, dzięki któremu mogli oni skorzystać z szeregu zniżek. Zwolniliśmy też restauratorów z opłat czynszowych w lokalach wynajmowanych od miasta. W sezonie letnim umożliwiliśmy powiększenie ogródków gastronomicznych w przestrzeni miejskiej i na plaży o 100 proc., za symboliczną złotówkę za cały dodatkowy metraż. Ci, którzy z różnych powodów z tej opcji nie skorzystali, mogli zorganizować przestrzeń gastronomiczną na wybranych terenach zielonych w Sopocie - przypomina Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydent Sopotu.
Podkreśla, że celem było umożliwienie bezpiecznego świadczenia usług dla obu stron - dla restauratorów oraz mieszkańców i turystów.

- Jesienią, po ponownej decyzji o zamknięciu restauracji i kawiarni, miasto uruchomiło kolejny pakiet wsparcia przedsiębiorców. Ruszyła również druga odsłona akcji promującej lokale sprzedające posiłki na wynos oraz z dowozem. Ponadto, w sytuacji gdy z powodu COVID-19 - na przykład w Domu Pomocy Społecznej - nie mogła funkcjonować kuchnia, posiłki dla pensjonariuszy dostarczane były w formie cateringu zamawianego w sopockich restauracjach. Teraz proponujemy zwolnienie sopockich przedsiębiorców z części opłat za koncesję na sprzedaż alkoholu. Projekt został przedłożony Radzie Miasta i będzie procedowany na najbliższej sesji, na początku lutego - podsumowuje wiceprezydent Sopotu.

Nowe biznesy walczą o pomoc



O sytuację w branży zapytaliśmy także w Polskiej Izbie Gospodarczej Restauratórów i Hotelarzy.

- Właściciele restauracji i barów czekają na lepsze czasy - stąd decyzja o zawieszeniu, a nie likwidacji działalności. To dobra wiadomość. W dużo gorszej sytuacji są jednak punkty gastronomiczne, które otworzyły się na wiosnę 2020 roku. Ich bowiem nie obejmuje tarcza antykryzysowa. Walczymy o to, by również i oni otrzymali jakąś pomoc - mówi Piotr Dzik, prezes Izby.
Jak jednak dodaje, w sytuacji przedłużającego się lockdownu, branża może nie wytrzymać w 2021 roku.

- Sił starczyło na te poprzednie miesiące. Jeżeli nawet za kilka miesięcy, w tym roku, zapadnie decyzja o otwarciu barów czy restauracji, straty i tak mogą okazać się zbyt duże.

Będzie pozew zbiorowy przeciwko państwu?



Na koniec warto wspomnieć, że Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej rozpoczęła proces przygotowywania pozwu zbiorowego gastronomów przeciwko Skarbowi Państwa.


"Jeśli i twoja firma odnotowała spadek obrotów w stosunku do poprzednich lat z powodu ograniczenia działalności gastronomicznej zarówno na wiosnę, jak i na jesień 2020 r. i poniosłeś szkodę w wyniku działań Rządu RP i Sejmu RP, zgłoś swój akces do Pozwu zbiorowego. Jeżeli twoja firma uruchomiła nowy lokal w okresie od 01.11.2019 r. i nie może wykazać spadku obrotów wymaganych w Ustawie albo nie ma możliwości porównania spadku obrotów rok do roku, bo uruchomiła swoją działalność rok temu albo później i nie obejmuje jej pomoc z Tarczy Branżowej 6.0, zgłoś swój akces do pozwu zbiorowego" - można przeczytać na oficjalnej witrynie Izby.
Na razie nie wiadomo, jak wielu gastronomów zdecyduje się na wystąpienie na drogę sądową.

Kluby, które zdecydowały się na otwarcie, odwiedził sanepid.

Opinie (608) ponad 20 zablokowanych

  • Czy ludzie nagle przestali przez rok jeść?A moze nauczyli sie gotowac wszyscy? Przestali korzystac z pseudo barów !

    Teraz zaczęła się liczyć jakość jedzenia na wynos i właśnie ci zyskali !! Pandemia oddzieliła ziarno od plew!!

    • 19 4

  • Niestety (1)

    Niestety ale żydzi nas wykończą

    • 10 6

    • Rzydzi to teraz każdy alfons gastronomiczny,

      który myśli, że się nachapie przez rok!
      Zatrudniając na "czarno".

      • 2 2

  • My od tygodnia otwarci. Zapraszamy

    Klientów coraz więcej. Mimo, że większość ludzi już chyba umarła z powodu śmiertelnego wirusa.

    • 6 8

  • Co powinno się wprowadzić w życie...?

    Wejście do danej restauracji na swoją prośbę i tyle, tyle

    • 5 2

  • Zamykają?

    Znaczy, że będą otwierać.

    Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwanca

    • 7 0

  • No to Galeria Metropolia ma dzisiaj przechlapane. (2)

    Przed pandemią całe piętro przerobili na bary i rozrywkę likwidując sklepy. Teraz to wszystko stoi puste. Ciekawe, ile.po pandemii się znowu otworzy? Lubiłem tam czasem wpaść na coś bardzo, bardzo ostrego.

    • 2 4

    • martwi cie to jakos? (1)

      wedlug mnie powinien tam byc browar to by byla praca.

      • 7 0

      • Nie ronię łez z tego powodu.

        A nawet więcej. Rozwinąłem własny kunszt kulinarny. Mądrzy, uczciwi i z talentem kulinarnym przetrwają.

        • 1 3

  • Czepiacie się zupy za 16 zł (8)

    A jak w Gdańsku farbowanie włosów kosztuje od 400 do 600 zł z farbą za 20 zł to już jest ok

    Jak dentysta bierze 600 zł za plombę jest ok

    Jak elektryk bierze 150 zł za podłączenie płyty indukcyjnej jest ok

    Jak kardiolog bierze 280 zł za 10 minutową konsultację i zmierzenie ciśnienia takim samym aparatem jak mam w domu jest ok

    Stąd moje pytanie: ile wy bierzecie za swoją pracę?

    • 21 10

    • ceny kosmiczne (2)

      praktycznie nie korzystam z tych usług. jak umre, to umre, konsultacja 15 minut nie uczyni mnie niesmiertelnym i nie przedluzy zycia. ludzie mysla, ze jak zainwestują ciężką kasę w zdrowie, to zachowają zdrowie i życie, stad takie absurdalne ceny. a i tak wszysycy umrą, ewntualnie niektórzy chwilę później (patrz kulczyk). cena zupy 16 zł, jest akurat uzasadniona, biorac pod uwage najem lokalu i koszty zusów itp wszytskich pracowników.

      • 4 4

      • No właśnie

        Ale gastro od dawna jest chłopcem do bicia

        • 4 5

      • no fajnie, tylko kogo stać aby jadać tam codziennie? Mało kogo stać aby codziennie się stołować w takim miejscu. Ludzie jak już to robią, to sporadycznie, albo przy okazji.

        • 4 2

    • ja 210 od godziny

      • 0 0

    • Polecam poszukać alternatywnych usługodawców, bo patrząc na te ceny, to widać, że robią cię w wała :)

      • 5 4

    • Porównujesz lekarze medycyny do kucharki z ukrainy? (1)

      Większość tych co gotuje nawet wcześniej nie potrafiła gotować .

      • 5 6

      • No ale kucharka zarabia miesięcznie tyle co lekarz dziennie

        To w czym masz problem? Chcesz zupę po 4 zł to ta kucharka ma pracować miesięcznie za tyle co lekarz zarabia w godzinę?

        • 6 0

    • 150 zł / godzinę

      • 1 0

  • ceny z kosmosy a jedzeni dno

    zamykać i do roboty

    • 14 4

  • Tłuste lata źle wpłynęły na morale restauratorów (1)

    Ja z każdym rokiem zmniejszalem liczbę odwiedzanych restauracja ...dlaczego? Ano powód jest prosty. Ceny rosną a jakość dań wręcz przeciwnie. Kilka restauracji mimo wszystko trzymało poziom i za to im dziękuję. Do zobaczenia wkrótce.

    • 20 3

    • otóż to

      Powstało sporo lokali zrobionych na jedno kopyto, czyli hipsterskie duże żarówki, loftowy design i naprawdę przeciętny makaron za 35 zł, lokale nastawione na Dżesikii z warszawki podczas weekendowego wypadu. Moje 2 ulubione 3miejskie knajpy, czyli Lee's Chinese oraz Tai Jolo mają się świetnie i raczej dzielnie znoszą obostrzenia. Ale to są kanjpy do których ludzie jadą przez całe 3city wziąć jedzenie w pudełko. Ile knajp z ulicy Długiej lub z Monciaka ma taką rzeszę fanów?

      • 8 1

  • pis jest gorszy niz pandemia, gdyby im zalezalo na wygaszeniu wirusa to nie wzniecali by teraz protestow zakazem aborcji zdeformowanych plodow

    • 2 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane