- 1 Do 5 tys. zł dotacji na rower elektryczny (225 opinii)
- 2 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (765 opinii)
- 3 Hałas stoczniowych imprezowni nieco zelżał (121 opinii)
- 4 Kultowa "Górka" i widok na morze (122 opinie)
- 5 Pamiątka z wakacji jak wyrzut sumienia (55 opinii)
- 6 Rekordzista dostał 5 mandatów (86 opinii)
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/20/300x0/20366__kr.webp)
70-dekagramowego bochenka może dojść do 2 złotych. Zboże na przednówku drożeje. Aby zapobiec zbyt drastycznym ruchom cen powołano Agencję Rynku Rolnego. Jej zadaniem jest sprzedawanie skupionego jesienią zboża po to, by ceny nie szły w górę.
- Jeśli mimo działań agencji cena zboża rośnie, to znaczy że braknie go w zapasach państwowych albo agencja nie chce sprzedawać. Jedno i drugie może świadczyć o złej pracy agencji. Nadużyciem natomiast byłoby winienie za wzrost ceny rolników. Udział pieniędzy, które dostaje producent za zboże, w cenie mąki jest niewielki. Ruchy cen mają charakter raczej spekulacyjny. Dlatego ceny rosną razem z ceną zboża, ale kiedy cena zboża spada, one stoją w miejscu - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
Z zarzutami wobec Agencji Rynku Rolnego nie zgadza się Maciej Staszewski z biura rzecznika prasowego agencji.
- Na przednówku zwykle zboża jest mniej. Aby zapobiec podwyżkom jego cen agencja 2 razy w tygodniu sprzedaje po 150 tysięcy ton pszenicy. Zboża z zapasów państwowych nie powinno zabraknąć, a nawet gdyby tak się stało, w każdej chwili możemy uruchomić interwencyjny import. Wydaje się, że na zaniepokojenie rynku wpłynęła sytuacja w województwie zachodniopomorskim, gdzie przedsiębiorca podpisał z agencją umowę na przechowywanie zboża, a później sprzedał je na własny rachunek. W związku z tym prezes agencji zarządził doraźne kontrole u innych podmiotów magazynujących zboże. To zaniepokojenie na rynku może za-
owocować przejściowym wzrostem cen, ale cena 2 zł za bochenek chleba jest zupełnie nieprawdopodobna - powiedział "Głosowi" M. Staszewski.
Opinie (65)
-
2003-05-20 07:42
Nie po to "rolnicy" wysypywali zboże z wagonów
żeby chlebek taniał. Walka wreszcie przyniosła skutki.
Świnie nażarte się cieszą, właściciele świń się cieszą bo mają 20 gr. więcej na kg. żywca, przy zwyżce kosztów wytwożenia 50gr. , Stodoły i spichleże puste też radość.
A że oni również zapłacą więcej za chleb to nic. Znowu okazja do nastepnej walki.- 0 0
-
2003-05-20 07:43
Gdzie dobry chleb w 3miescie?
Mieszkam w Trojmiescie juz kilka lat. Przez ten czas wynajmujac mieszkania "zaliczylem" kilka dzielnic Gdanska i Gdyni i nigdzie nie spotkalem sie z NORMALNYM CHLEBEM. Podejrzewam ze czasc z was nie wie co to oznacza. Normalny chleb jest robiony na zakwasie co sie wiaze z dluzszym dojrzewaniem ciasta (szczegolow nie znam) a co za tym idzie produkcja na skale przemyslowa (miejska) jest zbyt dlugotrwala i nieoplacalna. To co sprzedaja w Gdansku nie ma za duzo wspolnego z chlebem. Przykro mi to mowic - ale tak jest prawda.
- 0 0
-
2003-05-20 07:53
dobry chleb
Zgadzam się z przedmówcą (doby chleb). Mogę tylko wskazać chleb żytni "trójkątny" u Pellowskiego. Reszta to tragedia.
Jak jestem w swoich stronach (olsztyńskie) to nie mogę się nacieszyć smakiem zykłego - czasami jeszcze ciepłego chleba, który wieczorem albo na drugi dzień rano nie traci swoich walorów.
Naprawdę jestem zdumiony że brak porządnych piekarni w Trójmieście, a np. w miasteczkach 30 tys. konmkurują ze sobą 4 piekarnie z wyśmienitym chlebem.- 0 0
-
2003-05-20 07:56
Re: Dobry Chleb
Zdecydowanie "Trójkąt" u Pellowskiego. Kupuję tylko ten chlebuś i palce lizać.
- 0 0
-
2003-05-20 08:00
chleb i tak jest za tani
powinien kosztować 4 zł i będzie tyle kosztować jak wejdziemy do UE. Dziś nawet "biedni" emeryci chleba nie szanują i wolą wyrzucić niż jeść chleb wczorajszy. Gdzie te czasy jak na każdej klatce był kosz z napisem "stary chleb" ? A ja czasem specjalnie zostawiam chleb by wyschnął i obtaczam w jajku i smażę..... mniam, pychota :-)
- 0 0
-
2003-05-20 08:06
mówi mój znajomy piekarz:
po co glośno
tak narzekasz.
Kiedyś miał on dwa skladniki
teraz lepsze ma wyniki
no bo :
mąka, +
spulchniacze
uzdatniacze,
konserwanty,
anty 1,
2 anty,
i smakowy,
zapachowy,
oraz też
wilgotnościowy
to,jest chlebek
narodowy- 0 0
-
2003-05-20 08:14
Arturze
ten twardy chlebek to njpierw sie moczy w mleku a potem panierka z jajeczka ,można posolić lub" pocukrować" i z kubeczkiem gorzkiego kakao najlepiej smakuje,
A tak kto chce pojeść smacznego chlebka -na rynku Przymorze co drugi dzien przywożą Litewski Bociu -to jest dopiero chlebek, czarny zdrowy, na miodzie i kminku najlepiej smakuje z samym masełkiem z osełki- 0 0
-
2003-05-20 08:16
jest już prawie jak w unii...
...centralne zarządzanie w rolnictwie jak w epoce kolejnej pięciolatki znowu okazało się do d...
zlikwidowanie ARR tylko by pomogło ale koledzy kolegów straciliby ciepłe posadki
moim zdaniem nie ma się co łudzić - te 2zł za chleb to dopiero przygrywka- 0 0
-
2003-05-20 08:20
NO !!!!!!
- 0 0
-
2003-05-20 08:21
zapach świeżego chleba w rześki poranek...
:)- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.