• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb wszystkim drogi

M.W.
20 maja 2003 (artykuł sprzed 21 lat) 
Rozpoczynają się podwyżki cen chleba. Według niektórych prognoz cena
70-dekagramowego bochenka może dojść do 2 złotych. Zboże na przednówku drożeje. Aby zapobiec zbyt drastycznym ruchom cen powołano Agencję Rynku Rolnego. Jej zadaniem jest sprzedawanie skupionego jesienią zboża po to, by ceny nie szły w górę.

- Jeśli mimo działań agencji cena zboża rośnie, to znaczy że braknie go w zapasach państwowych albo agencja nie chce sprzedawać. Jedno i drugie może świadczyć o złej pracy agencji. Nadużyciem natomiast byłoby winienie za wzrost ceny rolników. Udział pieniędzy, które dostaje producent za zboże, w cenie mąki jest niewielki. Ruchy cen mają charakter raczej spekulacyjny. Dlatego ceny rosną razem z ceną zboża, ale kiedy cena zboża spada, one stoją w miejscu - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.

Z zarzutami wobec Agencji Rynku Rolnego nie zgadza się Maciej Staszewski z biura rzecznika prasowego agencji.

- Na przednówku zwykle zboża jest mniej. Aby zapobiec podwyżkom jego cen agencja 2 razy w tygodniu sprzedaje po 150 tysięcy ton pszenicy. Zboża z zapasów państwowych nie powinno zabraknąć, a nawet gdyby tak się stało, w każdej chwili możemy uruchomić interwencyjny import. Wydaje się, że na zaniepokojenie rynku wpłynęła sytuacja w województwie zachodniopomorskim, gdzie przedsiębiorca podpisał z agencją umowę na przechowywanie zboża, a później sprzedał je na własny rachunek. W związku z tym prezes agencji zarządził doraźne kontrole u innych podmiotów magazynujących zboże. To zaniepokojenie na rynku może za-
owocować przejściowym wzrostem cen, ale cena 2 zł za bochenek chleba jest zupełnie nieprawdopodobna
- powiedział "Głosowi" M. Staszewski.
Głos WybrzeżaM.W.

Opinie (65)

  • Nie po to "rolnicy" wysypywali zboże z wagonów

    żeby chlebek taniał. Walka wreszcie przyniosła skutki.
    Świnie nażarte się cieszą, właściciele świń się cieszą bo mają 20 gr. więcej na kg. żywca, przy zwyżce kosztów wytwożenia 50gr. , Stodoły i spichleże puste też radość.
    A że oni również zapłacą więcej za chleb to nic. Znowu okazja do nastepnej walki.

    • 0 0

  • Gdzie dobry chleb w 3miescie?

    Mieszkam w Trojmiescie juz kilka lat. Przez ten czas wynajmujac mieszkania "zaliczylem" kilka dzielnic Gdanska i Gdyni i nigdzie nie spotkalem sie z NORMALNYM CHLEBEM. Podejrzewam ze czasc z was nie wie co to oznacza. Normalny chleb jest robiony na zakwasie co sie wiaze z dluzszym dojrzewaniem ciasta (szczegolow nie znam) a co za tym idzie produkcja na skale przemyslowa (miejska) jest zbyt dlugotrwala i nieoplacalna. To co sprzedaja w Gdansku nie ma za duzo wspolnego z chlebem. Przykro mi to mowic - ale tak jest prawda.

    • 0 0

  • dobry chleb

    Zgadzam się z przedmówcą (doby chleb). Mogę tylko wskazać chleb żytni "trójkątny" u Pellowskiego. Reszta to tragedia.
    Jak jestem w swoich stronach (olsztyńskie) to nie mogę się nacieszyć smakiem zykłego - czasami jeszcze ciepłego chleba, który wieczorem albo na drugi dzień rano nie traci swoich walorów.
    Naprawdę jestem zdumiony że brak porządnych piekarni w Trójmieście, a np. w miasteczkach 30 tys. konmkurują ze sobą 4 piekarnie z wyśmienitym chlebem.

    • 0 0

  • Re: Dobry Chleb

    Zdecydowanie "Trójkąt" u Pellowskiego. Kupuję tylko ten chlebuś i palce lizać.

    • 0 0

  • chleb i tak jest za tani

    powinien kosztować 4 zł i będzie tyle kosztować jak wejdziemy do UE. Dziś nawet "biedni" emeryci chleba nie szanują i wolą wyrzucić niż jeść chleb wczorajszy. Gdzie te czasy jak na każdej klatce był kosz z napisem "stary chleb" ? A ja czasem specjalnie zostawiam chleb by wyschnął i obtaczam w jajku i smażę..... mniam, pychota :-)

    • 0 0

  • mówi mój znajomy piekarz:
    po co glośno
    tak narzekasz.
    Kiedyś miał on dwa skladniki
    teraz lepsze ma wyniki
    no bo :

    mąka, +
    spulchniacze
    uzdatniacze,
    konserwanty,
    anty 1,
    2 anty,
    i smakowy,
    zapachowy,
    oraz też
    wilgotnościowy

    to,jest chlebek
    narodowy

    • 0 0

  • Arturze

    ten twardy chlebek to njpierw sie moczy w mleku a potem panierka z jajeczka ,można posolić lub" pocukrować" i z kubeczkiem gorzkiego kakao najlepiej smakuje,

    A tak kto chce pojeść smacznego chlebka -na rynku Przymorze co drugi dzien przywożą Litewski Bociu -to jest dopiero chlebek, czarny zdrowy, na miodzie i kminku najlepiej smakuje z samym masełkiem z osełki

    • 0 0

  • jest już prawie jak w unii...

    ...centralne zarządzanie w rolnictwie jak w epoce kolejnej pięciolatki znowu okazało się do d...
    zlikwidowanie ARR tylko by pomogło ale koledzy kolegów straciliby ciepłe posadki
    moim zdaniem nie ma się co łudzić - te 2zł za chleb to dopiero przygrywka

    • 0 0

  • NO !!!!!!

    • 0 0

  • zapach świeżego chleba w rześki poranek...
    :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane