• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ciasta, pieczywo, ryby i bakalie pod lupą Inspekcji Handlowej. Złe wyniki kontroli

Ewelina Oleksy
21 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Jakość pieczywa, ciast i ciastek kiepsko wypadła w kontroli Inspekcji Handlowej. Jakość pieczywa, ciast i ciastek kiepsko wypadła w kontroli Inspekcji Handlowej.

Ciasta, pieczywo, ryby i bakalie sprzedawane na wagę wzięła pod lupę Inspekcja Handlowa. Ponad dwie trzecie sprawdzonych produktów zakwestionowano, bo były źle oznakowane, a nierzadko zepsute. W ferworze przedświątecznego, zakupowego szaleństwa warto więc mieć głowę na karku i dokładnie sprawdzać, co wsadzamy do sklepowych koszyków.



Czy zwracasz uwagę na skład kupowanych produktów?

Kontrola prowadzona przez Inspekcję Handlową objęła cały kraj, w tym także Trójmiasto. Sprawdzano jakość ciast i ciastek, ale też pieczywa, ryb czy bakalii, czyli produktów, które znajdą się na wszystkich świątecznych stołach. Kontrola odbyła się w sumie w 164 sklepach - cukierniach, piekarniach, sklepach rybnych, sklepach spożywczych i marketach. Aż w 132 z nich (80,5 proc.) wystąpiły nieprawidłowości.

Jak informuje Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku, podczas kontroli oceniono w sumie 1384 partii produktów. Ponad trzy czwarte z tego to różnego rodzaju ciasta, ciastka i cukierki. Nieprawidłowości dotyczyły ponad 64 proc. skontrolowanych partii, w tym prawie 60 proc. ciastek i ciast, ponad 70 proc. ryb czy ponad trzech czwartych pieczywa. Zastrzeżenia wzbudziło zarówno oznakowanie, jak i jakość produktów.

Ciastka z pleśnią i nieświeże ryby



Na terenie kontrolowanym przez gdańską inspekcję handlową sprawdzono 10 sklepów.

- Nieprawidłowości stwierdzono w aż dziewięciu placówkach. Ogółem skontrolowano 58 partii produktów oferowanych do sprzedaży bez opakowań, z czego zakwestionowano 40 partii, czyli 69 proc. - informuje Waldemar Kołodziejczyk, rzecznik Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały m.in., że ciasta i ciastka sprzedawane w sklepach były gumowate, zawierały strzępki pleśni oraz barwniki w składzie, których nie zadeklarowano na opakowaniu. W słodyczach wykryto inną niż deklarowana zawartość cukru i soli, bakalie miały konserwanty, a ryby nieprzyjemny zapach i rozpadały się po ugotowaniu, co oznacza, że nie były pierwszej świeżości.



Masa zastrzeżeń dotyczyła oznakowania produktów. Najgorzej pod tym względem wypadło pieczywo - blisko 80 proc. sprawdzonego towaru było nieprawidłowo oznakowane. Producenci zatajali fakt, że pieczywo wyprodukowano z ciasta głęboko mrożonego. Przy wielu produktach w ogóle brakowało jakichkolwiek oznaczeń. Wiele nazw na opakowaniu wprowadzało w błąd. Tak jak na przykład "kule rumowe", choć do ich produkcji nie użyto rumu, a jedynie aromat, "markizy cytrynowe", choć w składzie nie było cytryny, tylko aromat, "filet z soli" zamiast "filet z limandy żółtopłetwej". Pojawiły się także przypadki stosowania w oznakowaniu ciast i ciastek określenia "domowe", choć zawierały konserwanty, regulatory kwasowości, emulgatory i barwniki. Co oprócz tego? Kontrola wykazała, że sprzedawcy zawyżali ceny, zdarzało się też, że sprzedają żywność przeterminowaną.

Posypały się mandaty



W efekcie kontroli inspektorzy nałożyli 45 mandatów, a w wyniku wszczętych postępowań administracyjnych ukarano finansowo kilkudziesięciu przedsiębiorców. Gdańska inspekcja wszczęła siedem postępowań administracyjnych, z czego pięć z nich zakończyło się wydaniem decyzji o nałożeniu kar pieniężnych na łączną kwotę 2,5 tys. zł. Został też skierowany jeden wniosek o ukaranie do Sądu Rejonowego.

- Podsumowując przeprowadzone kontrole, należy stwierdzić, że w sektorze środków spożywczych oferowanych bez opakowań istnieje bardzo dużo nieprawidłowości, szczególnie w oznakowaniu tego rodzaju produktów. Potencjalny nabywca tego rodzaju wyrobów bardzo często pozbawiony jest informacji o składzie wyrobów oferowanych luzem, o występujących w nim alergenach oraz o pochodzeniu tych wyrobów. To sygnał wyraźnie wskazujący na potrzebę stałego monitorowania jakości wyrobów oferowanych do sprzedaży luzem, co z pewnością wpłynie na poprawę oznakowania i cech jakościowych tych wyrobów - mówi Waldemar Kołodziejczyk.
Każdy mieszkaniec Trójmiasta, który widzi nieprawidłowości w sklepie, może je zgłosić do Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (456) ponad 10 zablokowanych

  • Sprawcy jak zwykle anonimowi

    • 22 0

  • Łącznie 2.5 tys????? (1)

    To chyba żart byle jaki sprawca wykroczenia dostaje np 1000zl. A tu łącznie z tyłku kontroli 2500zl. To nawet nie pokryło kosztów tych kontroli. Kpina!!!!!

    • 35 0

    • Kpina

      Kpina do poegi entejjjj!

      • 0 0

  • Produkty... (1)

    ... "nie pierwszej świeżości". Przypomniał mi się "Mistrz i Małgorzata". No cóż, opcja od "drugiej świeżości" miewa się dobrze.

    • 10 1

    • niepierwszej łacznie. poczytaj trochę

      • 0 0

  • taaa, 70% czyta etykiety... (5)

    a przede mną i za mną przy kasie w koszykach widzę same świństwa, najtańsze, z okropnym składem.
    czasem wystarczy iść do innego sklepu i za tą samą cenę można kupić dobry produkt.
    poza tym polecam aplikacje, które skanują kody kreskowe produktów i pokazują, czy znajdują się tam składniki szkodliwe, czy też zdrowe.
    jest też taka strona internetowa, która robi porównaniu składów tego samego produktu różnych marek. różnice kolosalne.
    czytajcie składy! nie kupujcie tylko znanych marek. warto się tym zainteresować dla swojego własnego zdrowia.
    bo wszystko zaczyna się od odpowiedniego odżywienia naszego organizmu.
    a taki chleb, ciasto, bakalie można zrobić samemu.
    sama robiłam wczoraj skórkę pomarańczową. pychota! pojutrze zrobię keksa, a w poniedziałem upiekę chleb.
    nie masz czasu? ja też nie mam, pracuję zmianowo. całe święta w pracy. ale mając na godzinę 14, jestem w stanie zrobić ciasto z rana.

    • 25 1

    • z czego robilas skorke pomaranczowa? jak robilas ja? (4)

      • 2 2

      • Robiłam wg tego przepisu, wyszła pyszna (2)

        Składniki do przygotowania jednego słoiczka kandyzowanej skórki:
        skórki z 3 dużych pomarańczy (po pokrojeniu 250 - 300 ml)
        3/4 szklanki cukru
        1/4 szklanki wody
        sok z połowy cytryny

        Jak zrobić najlepszą, kandyzowaną skórkę pomarańczową? Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką, pod bieżącą wodą (idealnie byłoby, gdyby były BIO). Następnie sparzyć (przez ok. minutę)w dużej ilości wrzątku i obrać. Skórki z pomarańczy można obrać obierakiem do warzyw (zdejmiemy wówczas tylko te pomarańczową część), lub tradycyjnie, nacinając skórkę na krzyż, zdjąć podważając. Ostrym nożem odkroić albedo (białą, gorzką część skórek) i skórki pokroić w malutką kosteczkę.
        Skórki zalać niewielką ilością wrzątku i gotować kilka minut. Następnie odcedzić, przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę i gotować na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż skórki staną się miękkie i szkliste, i prawie cały płyn wyparuje. Wtedy dodać sok z cytryny i jeszcze kilka minut gotować.
        Przełożyć do słoiczka, zakręcić, ostudzić i przechowywać w lodówce.

        • 12 0

        • Wolę wcale nie jeść. (1)

          • 0 0

          • Nie leń się !

            • 0 0

      • Z ziemniaków? Z czego się robi skórkę pomarańczową? Myślenie nie boli!

        • 1 0

  • Czy ja się czepiam?

    Kupuję wędliny i ryby pakowane w plastiku, a nie luzem, bo ekspedientki często nie przestrzegają zasad higieny. Najpierw nakladają surowe mięso, a potem bez mycia rąk kroją wędlinę. Ilekroć prosiłam żeby osobno zapakować mi surowe mięso, a osobno resztę wędlin, patrzyły na mnie jak na kosmitkę. Teraz produkuję dodatkowe śmieci i mam wyrzuty sumienia. Tak źle i tak niedobrze.

    • 23 1

  • Duży market na Przymorzu.

    Niewiasta z mięsnego idzie na drób naszykować paczkę dla koleżanki. Później wraca "na mięso". Salmonella to przecież wymysły... Później zwraca uwagę klientom na kierunek kolejki. Tak ona, jak i jej koleżanka "na kasie" śpiewanie zaciąga...

    • 14 3

  • Same dobre towary. sie nie znacie. zdrastwujcie lidl, zdrastwujcie biedronka !

    • 7 2

  • (1)

    Okaże się , że sieciówki tylko trzymają poziom ...
    Smacznego.

    • 2 0

    • za to zapłacili.

      • 0 0

  • Wazne ze woda w morzu jest czysta (1)

    i sie kapac mozna

    • 8 1

    • I pyszne rybki zakonserwowane w czasie wojny

      • 3 1

  • (2)

    A widział ktoś orzechy na wagę w sklepie Carrefour na Schuberta? Tam też była kontrola?

    • 14 1

    • a kto tam kupuje?

      • 1 4

    • Polecam ci pyszne orzechy w warzywniaku na kartuskieaj u światrocha! Palce lizać! Od kilku dni się nimi obżeram!

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane