• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ciasteczka z... bakterią

mak
21 listopada 2008 (artykuł sprzed 15 lat) 
Nawet zimą trzeba uważać na ciastka z kremem, galaretką czy owocami. Przechowywane w złych warunkach mogą zawierać niespodziankę - groźne dla zdrowia bakterie. Nawet zimą trzeba uważać na ciastka z kremem, galaretką czy owocami. Przechowywane w złych warunkach mogą zawierać niespodziankę - groźne dla zdrowia bakterie.

Ciasteczko z kremem? Łakomczuchu, nawet ty powinieneś za nie podziękować. W ponad połowie ciastek z trójmiejskich sklepów znaleziono groźne dla zdrowia bakterie - bacillus cereus.



Często kupujesz gotowe wypieki?

Ciastka, słodycze i inne słodkości nie zawsze są przechowywane i wystawiane na sprzedaż w odpowiednich warunkach. Zaniepokojeni tym naukowcy postanowili bliżej przyjrzeć się temu zjawisku. Pod lupę badaczek z Katedry Towaroznawstwa i Ładunkoznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni - prof. dr hab. Izabeli Steinki i adiunkt dr inż. Jadwigi Stankiewicz - trafiło 40 próbek z różnych punktów handlowych i cukierni w Trójmieście.

Czego szukały w nich badaczki? Przede wszystkim bakterii bacillus cereus. - Salmonellę znają wszyscy, ale o tej bakterii słyszał mało kto - tłumaczy dr Jadwiga Stankiewicz.

Bacillus cereus rozwija się m.in. w mięsie, mleku i ryżu. Znaleźć ją także można w warzywach i rybach. Trudno ich się pozbyć, bo produkują ciepłooporne przetrwalniki, które w sprzyjających warunkach "odżywają" i zaczynają się namnażać. Bakterie te znajdują się najczęściej w deserach, ugotowanym i źle przechowywanym ryżu, bitej śmietanie, galaretkach i budyniach.

Wyniki badaczek przeszły (niestety!) ich oczekiwania. - Bacillus cereus znalazłyśmy w połowie badanych próbek i to w ilościach znacznie przekraczających normy- mówi Jadwiga Stankiewicz. - Co ciekawe, nie było większych różnic między produktami wytwarzanymi na miejscu, a tymi, które do trójmiejskich punktów handlowych były dowożone.

Czym grozi bliskie spotkanie z tymi bakteriami? Zjedzenie w dużych ilościach produktów zanieczyszczonych tymi mikrobami może powodować objawy zbliżone do tych, jakie wywołują bakterie salmonelli, a więc wymioty, biegunki, złe samopoczucie. Zatrucie może nawet skończyć się szpitalem.

- Niebezpieczne jest więc jedzenie ciastek z nieznanego źródła, w dużych ilościach. Istotna rolę odgrywa tu też nasza odporność - na atak bakterii bardziej jesteśmy narażeni np. po kuracji antybiotykowej - mówi Jadwiga Stankiewicz.

Skąd bakterie biorą się w ciastkach? Duży wpływ ma na to temperatura. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przechowywanie.

-Co ciekawe, także w zimie, można zarazić się bakteriami, które znajdują się nie tylko w wypiekach, ale też w np. ugotowanym i źle przygotowanym ryżu, zwłaszcza takim z dodatkiem bitej śmietany, musu, a także w deserach z dodatkiem owoców, kremów, galaretki. Na bacillus cereus możemy natrafić także w punktach gastronomicznych- przestrzega badaczka.

Świąteczny makowiec, czy urodzinowy tort warto więc kupić u zaufanego sprzedawcy.
mak

Opinie (81) ponad 20 zablokowanych

  • badaczka

    Pani profesor i Pani doktor, napewno najbardziej zaskoczone sa okresleniem - badaczka.

    • 0 0

  • a kumpel mi mówił, że

    pracował chwilę w pewnej cukierni w której dzień na produkcji zaczynało sie od walnięcia czymś w blat co by sie robale rozbiegły. Pracował tam cały dzień i miał dosyć. A co do kontroli sanitarnej to się założę że nie odbywała się w rzeczonym miejscu ino tylko gdzieś w jakimś przyjemniejszym pewnie.

    • 0 0

  • ble ble ble

    dużo pieprzenia o niczym ,podajcie adresy sklepów gdzie wykryto te bakterie a nie bijcie pian o waleniu konia pod wiatr

    • 0 0

  • a adresy tych cukierni?

    po co takie badania - na pewno nie dla klientów

    • 0 0

  • widok starych ciast,reanimowanych co wieczor w sklepach i sprzedawanych nastepnego dnia jako swieze jest porazajacy! (1)

    To dosc czeste praktyki odswiezania ciast czy wedlin i przestpelowywania dat przydatnosci do spozycia.Cierpia na tym ludzie,ktory po zjedzeniu takich produktow zpadaja na kilkudniowe niedyspozycje zoladkowo jelitowe.

    • 0 0

    • nie kupować z samego rana !!!

      zostawić innym :)
      Proste?
      Chyba że jesteś uzależniony od słodkosci,
      jak niektóre żule z pod monopolowych, ltórzyi już z samego rana czekają :P

      • 0 0

  • bakteria to nic

    Kiedys znalam typa co pracował w cukierni Ta-Ba czy jakos tak we wrzeszczu a co tam robił z z wypiekami to tragedia. Plucie, smarkanie a nawet s****..e to normalka. Nie polecam tego co robił bo to świadczy tylko o jego głupocie ale jest to w pewnym sensie nauczka. Najlepiej samemu cos upiec przynajmniej się wie co się je.

    • 0 0

  • (3)

    Z rodzicami prowadzimy cukiernie od wielu lat i jak do tej pory nie było żadnego zatrucia - nigdy. Sama jem nasze wyroby i to w dużych ilościach bo jestem łakomczuchem. całe szczęście, nie widać po mnie tego obżarstwa :)

    (:)

    • 0 0

    • chciałbym Cię poznać :P (2)

      Chciałbym byś została moją żoną
      ;] ;D

      • 0 0

      • (1)

        rewelacyjne oświadczyny :D
        niestety mam już męża - tylko trochę mi się nie udał
        pozdr

        • 0 0

        • to może masz córke lub siostre? ;]

          • 0 0

  • no prosze taki glodny ze sie oswiadczyl w ciemno:)) (2)

    Kochaniutki jako ziec bedziesz chodzil spac o 24 jak skonczysz sprzatac cukiernie,a wstawac bedziesz o 5 zeby upiec ciasta.
    Corka cukiernika moze byc koszmarnie brzydka lub glupia,bo samych zalet nie musi miec przeciez.Naprawde chcesz tak ryzykowac za te kilka ciastek?:)

    • 0 0

    • Pewnie że tak !!! ;-]

      • 0 0

    • a tu kolego się mylisz - nie jestem mis Polonia ale to tych brzydkich się nie zaliczam a do głupich tym bardziej

      • 0 0

  • (4)

    :Bacillus cereus rozwija się m.in. w mięsie, mleku i ryżu. Znaleźć ją także można w warzywach i rybach. "

    Do jedzenia zostają pomarańcze.

    • 0 0

    • w pomarańczach mogą być tarantule i pasikoniki ;P (3)

      • 0 0

      • przynajmniej je widać :-)

        • 0 0

      • i pasi owce ;D

        • 0 0

      • czasem pasikrówki :)

        • 0 0

  • eeee chyba mandarynki i ziemniaki (1)

    • 0 0

    • ziemniaki to skrobie (podejrzane)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane