• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy na trójmiejskich plażach opłaca się handlować?

Patryk Szczerba
12 sierpnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Prowadzenie biznesu na plaży jest ryzykowne, ponieważ utarg zależy od pogody. Podczas tych wakacji na zyski jednak nikt nie narzeka. Prowadzenie biznesu na plaży jest ryzykowne, ponieważ utarg zależy od pogody. Podczas tych wakacji na zyski jednak nikt nie narzeka.

O tym, kto, gdzie i czym będzie handlował latem na plaży, decydują przetargi i konkursy organizowane przez Miejskie Ośrodki Sportu i Rekreacji administrujące plażami w Trójmieście. W tym sezonie turystycznym liczba punktów zmniejszyła się zwłaszcza w Gdańsku, gdzie ubyło przede wszystkim barów z alkoholem.



Czy podczas odpoczynku na plaży, zdarza ci się kupować napoje, jedzenie bądź korzystać z innych usług?

W okresie słonecznych i ciepłych wakacji większość turystów spędza czas na trójmiejskich plażach. Wielu nie ma ochoty, by zaopatrywać się wcześniej w pożywienie oraz napoje, licząc na to, że pragnienie i głód uda się zaspokoić w niewielkiej odległości od rozłożonego ręcznika. Okazuje się, że nie zawsze jest to takie proste.

Zobacz też: Przegląd barów plażowych w Trójmieście

Gdańsk

W Gdańsku, w trakcie sezonu letniego, działa na miejskiej plaży pięć punktów z gastronomią, gdzie można kupić alkohol. W zeszłym roku było ich jedenaście, jednak z powodu nowych przepisów część dzierżawców zrezygnowała z handlu na piasku.

- W tym roku pojawił się wymóg Urzędu Morskiego, zgodnie z którym lokale gastronomiczne na plaży powinny być wyposażone w przyłącza wodno-kanalizacyjne. Nie w każdej lokalizacji można je wykonać bez ponoszenia znacznych kosztów. Wydaje się, że pięć punktów to optymalna liczba. Pamiętajmy, że ofertę uzupełniają również lokale znajdujące się przy plaży - zaznacza Grzegorz Pawelec z Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Gdańsku.

Wszyscy handlujący na plaży stanęli do przetargu i podpisali umowę dzierżawy na pięć lat, wpłacając kaucję w wysokości 40,5 tys. zł. Koszt dzierżawy w przypadku punktów gastronomicznych waha się od 7 do 50 tys. zł netto za sezon.

Ci, którzy w tym roku musieli zrezygnować z otwarcia punktu gastronomicznego na plaży mają sporo zastrzeżeń do sposobu, w jaki ich potraktowano.

- W naszym lokalu prowadziliśmy sprzedaż alkoholu, która teraz nie byłaby możliwa. Z tego czerpaliśmy głównie zyski. Wynika to ze zmiany kwalifikacji punktów z gastronomicznych na handlowe bez możliwości sprzedaży alkoholu oraz zagadkowej niebotycznej podwyżki kwoty wadium za przystąpienie do przetargu. Miasto nie chce współfinansować potrzebnych inwestycji, takich jak odpowiednie przyłącza wodne, a nas samych, jako przedsiębiorców po prostu na nią nie stać. - przyznaje Jan Rybicki, współtwórca baru Aloha, który znajdował się na gdańskiej plaży przy ul. Jelitkowskiej przez pięć lat.

Urzędnicy tłumaczą, że kwota kaucji to zabezpieczenie, które jest potrzebne ze względu na częste niewywiązywanie się dzierżawców ze swoich zobowiązań i ma odstraszyć potencjalnych nieuczciwych przedsiębiorców.

Oprócz punktów gastronomicznych na plażach w Gdańsku można wypożyczyć w czterech miejscach leżaki, natomiast w trzech skorzystać z rekreacji w ramach sportów wodnych. Ceny dzierżawy w przypadku takich punktów oscylują wokół 1 tys. zł netto.

Sopot

Na plaży sopockiej znajduje się szesnaście punktów gastronomicznych oraz siedem zlokalizowanych na wydmach. We wszystkich lokalach można sprzedawać alkohol.

- Dodatkowo funkcjonuje dziewięć boisk do siatkówki plażowej. Przy wejściu na plażę nr 15 działa tor skimboardowy oraz znajduje się plac zabaw dla dzieci. Taki sam znajduje się przy wejściu nr 24. Oprócz tego działają szkółki windsurfingowe oraz wypożyczalnie sprzętu plażowego. Mają dużo do zaoferowania dla dzieci - wyjaśnia Marcin Wargin z Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

Kaucja za prowadzenie stoisk gastronomicznych wynosi ok. 500 zł, natomiast czynsz zależy od miejsca prowadzenia, rodzaju działalności oraz czasu dzierżawy. Stawki wahają się od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych za sezon. W tym celu ogłaszane są specjalne przetargi lub uchwała rady miasta. W wielu wypadkach do stawki za dzierżawę dochodzą dodatkowe koszta, takie jak sprzątanie plaży lub utrzymanie ratowników.

Gdynia

W Gdyni na plaży w centrum ogłoszono przetarg jedynie na prowadzenie działalności o charakterze rekreacyjno-sportowym. W tym wypadku kaucja waha się od 300 do 720 zł. Miasto przyjęło strategię, by plaża w śródmieściu była wolna od sezonowych barów i restauracji.

- Traktujemy ją jako strefę prestiżu i w związku z tym nie ma tam sezonowych punktów gastronomicznych, chyba że przy okazji organizowanych na plaży imprez. W niedużej odległości są jednak trzy lokale całoroczne, gdzie można zarówno zjeść, jak i napić się alkoholu. To naszym zdaniem wystarcza - wyjaśnia Marek Łucyk, dyrektor Gdyńskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

Można jednak wypożyczyć leżaki lub kosze. Tutaj koszt sezonowej dzierżawy w miesiącach maj-sierpień wynosi ok. 2,5 tys. zł. Co ciekawe, na handel w innych miejscach Gdyni nie było chętnych.

- Jesteśmy skłonni udostępnić miejsce na handel w Redłowie, Orłowie, czy na Babich Dołach. Jednak zainteresowania wśród przedsiębiorców nie ma. Gdy się pojawi, zorganizujemy odpowiedni przetarg - deklaruje Łucyk.

W Gdyni można za to pograć na ośmiu boiskach w siatkówkę. Chociaż wypożyczyć specjalnych linii nie sposób, to jednak na plaży po turniejach organizowanych w ciągu dnia przez Gdyński Ośrodek Sportu i Rekreacji zostają słupki, na których można powiesić siatkę.

Miejsca

Opinie (69) 1 zablokowana

  • Marka która zamknęła Gdański browar króluje

    na plaży , na plaży tylko handel obnośny i bez alkoholu, knajpy bary poza plaża

    • 0 0

  • Śmiech na sali

    W czterech miejscach można wypożyczyć leżaki na rozciagłości plaży kilkunastu kilometrów. To jest śmieszne.

    • 0 0

  • place handlowe nad morzem Kołobrzeg 7 km

    Mam jeszcze wolne miejsca na sezon 2014 - pas handlowy przy głównym wejściu nad morze! 7 km do Kołobrzegu! Najlepsze miejsce w Sianozętach 20 m do morza, droga uczęszczana przez kazdego turystę!

    Powierzchnie nad morzem pod handel gastronomie na rok 2014 Ustronie Morskie/Sianożęty, glówne wejście na plażę 20 m od plaży , teren sprawdzony jedyny punkt w Sianożętach o takim dużym natężeniu turystów. Wielkość dzierżawionej powierzchni dowolna - do ustalenia 15m2 lub wielokrotność, ceny elastyczne. Bardzo dobra lokalizacja glowna droga, przy samym deptaku (stanowiska handlowe tworzą pasaż wzdłuż chodnika). Na terenie nieruchomości istnieje zaplecze sanitarne, miejsca parkingowe. Możliwość podłączenia mediów takich jak prąd lub woda. 698695988

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane