• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś tłusty czwartek, a my zaglądamy do cukierni

Marzena Klimowicz-Sikorska
7 lutego 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Zobacz na własne oczy jak powstają pączki przed Tłustym Czwartkiem.


W tłusty czwartek możemy zapomnieć o diecie i zdrowym odżywianiu się, bo dla wielu to jedyny dzień w roku, kiedy można do woli (i bez wyrzutów sumienia) jeść pączki i faworki - ostatni raz przed Wielkim Postem. Tym razem z kamerą wybraliśmy się do jednej z najstarszych cukierni w Trójmieście, żeby przyjrzeć się jak pączek zaczyna swoje krótkie "życie".



Jak spalasz "pączkowe" kalorie w tłusty czwartek?

Cukiernia Kaliszczak mieści się w Gdańsku przy ul. Długiej 74 zobacz na mapie Gdańska od lat 70., choć w tym samym miejscu od 1954 r. funkcjonowała pod nazwą "Starówka" inna ciastkarnia. Wszystko się zmieniło, kiedy cukiernię przejął Zbigniew Kaliszczak, założyciel i do dziś współwłaściciel cukierni firmowanej swoim nazwiskiem.

Sprawdź, gdzie kupisz pączki najbliżej swojego domu.

- To były piękne czasy - wspomina Zbigniew Kaliszczak. - Dziennie sprzedawaliśmy po 3 tys. pączków. Dziś kilka tysięcy sprzedajemy tylko w tłusty czwartek, w każdy inny dzień schodzi po ok. 300 sztuk.

Wszystko przez zmieniające się gusta kulinarne mieszkańców Trójmiasta i dbanie o dietę. Mimo to w tłusty czwartek, we wszystkich niemal cukierniach, pączki sprzedają się świetnie. - W tym roku przygotowujemy 12 tys. pączków i 80 kg faworków - mówi Robert Antonowicz z cukierni Baccate w Gdańsku przy ul. Wilków Morskich 12 zobacz na mapie Gdańska. - Choć w swojej ofercie mamy pączki z nadzieniem czekoladowym, adwokatem czy toffi, najlepiej sprzedają się te z dżemem różanym.

Jak sam dodaje, pączki z cukierni Baccate wyrabiane są według tradycyjnej receptury. - To znaczy, że nie żałujemy jaj czy tłuszczu, dzięki czemu nasze pączki są świeże jeszcze przez trzy dni, choć stosujemy tylko naturalne składniki - dodaje Antonowicz.

W cukierni Rydelek przy ul. Tadeusza Kościuszki 11 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie, którą prowadzi trzecie już pokolenie cukierników, pączki wyrabiane są według przepisu przechowywanego w rodzinie od ponad 60 lat.

- Myślę, że sekret naszych pączków zawdzięczamy recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie. W naszych wyrobach nie ma żadnych polepszaczy i od sześciu dekad są takie same - mówi Karol Szatybełko, właściciel cukierni Rydelek. - W tym roku na tłusty czwartek szykujemy ponad 10 tys. pączków i blisko 150 kg faworków.

I choć cukiernia ma w ofercie paczki m.in. z ajerkoniakiem, i tak, co nie trudno zgadnąć, największym powodzeniem cieszą się te z nadzieniem różanym.

Żeby sprawdzić jak rzeczywiście wyrabia się pączki na masową skalę, zaczęliśmy pracę razem z cukiernikami, którzy o godz. 7 rano zabierali się za wypieki. Podpatrywaliśmy jak pączek zaczyna swoje krótkie "życie" - od ciepłego mleka, jaj, mąki i drożdży, po "garowanie" (czyli wyrośnięcie w specjalnym piecu), smażenie w tłuszczu o temperaturze 190 stopni Celsjusza, nadziewanie dżemem truskawkowym lub marmoladą różaną i lukrowanie. A na wierzch obowiązkowo posypka z kandyzowanej skórki pomarańczy.

W czwartek pączkami będą się też dzielić gdańscy urzędnicy. - Według staropolskiego przesądu jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. I właśnie dlatego w tłusty czwartek gdańszczanie, którzy odwiedzą Urząd Miejski w Gdańsku, Biuro Rady Miasta Gdańska oraz ZOM nr 1 i 4 będą częstowani tradycyjnymi pączkami z różanym nadzieniem - mówi Emilia Salach z biura prasowego Urzędu Miasta Gdańska. - Łącznie dla klientów urzędu mamy 1500 pączków.

Oceń trójmiejskie cukiernie w serwisie oceniaj.trojmiasto.pl

Słodki poczęstunek dla klientów magistratu rozdawany będzie od godz. 8:30 w hallu Urzędu przy Nowych Ogrodach 8/12 zobacz na mapie Gdańska oraz od ok. godz. 9:00 w: Biurze Rady Miasta Gdańska przy ul. Wały Jagiellońskie 1 zobacz na mapie Gdańska, Zespole Obsługi Mieszkańców nr 4 przy ul. Wilanowska 2 zobacz na mapie Gdańska, Zespole Obsługi Mieszkańców nr 1 przy ul. Partyzantów 74 zobacz na mapie Gdańska.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest jednym z niewielu dni, kiedy można sobie kulinarnie pofolgować.

A wy ile dziś zjecie pączków i faworków?

Film archiwalny

A może zdecydujecie się na pączki domowego wypieku?

Miejsca

Opinie (354) 10 zablokowanych

  • Budyniowi to przynieśli........

    • 4 0

  • Najlepsze pączki (2)

    są u Mielnika na ul.Opolskiej na Przymorzu

    • 2 6

    • ta akurat dziadostwo za 3 zł !!!

      liczysz ze ktos bedzie tak głupi ze sie da nabrac na nasze miasto są zdjecia Pączków cukierni i ceny!

      • 0 3

    • purcle

      Nieprawda,że najlepsze pączki tylko tu. Owszem ale oszukane i drogie.

      • 0 1

  • pączki od Szydłowskiego (2)

    kupiłem dzisiaj i wszytkie bez nadzienia. Oszustwo w biały dzień.

    • 15 0

    • Proponuję,żebyś zwrócił te pączki (1)

      • 6 0

      • Szydłowskiemu?

        • 1 0

  • Z jakiej piekarni przywożą pączki do Lidla? (1)

    • 2 1

    • ode mnie z chaty w Berlinie.

      • 1 1

  • dla biedronki produkuje paczki znana firma która w pączkach sie specjalizuje (1)

    stokson!!! i jak widac maja wtym spore sukcesy dlatego mnie to niedziwi ze te paczki są bardzo smaczne .
    aszą specjalizacją jest produkcja pączków. Produkt nasz jest wytwarzany na bazie tradycyjnego ciasta, a nowoczesne urządzenia dokonują dalszej obróbki, aż do gotowego wyrobu. Nieodzownym czynnikiem mającym wpływ na jakość wyrobu jest wyspecjalizowana, doświadczona załoga, która od wielu lat powieksza swoje doświadczenie w produkcji pączków. W związku ze ścisłą specjalizacją kładziemy najwyższy nacisk na jakość naszych produktów.
    Na początku 2004 roku uruchomiliśmy nowy zakład produkcyjny spełniający warunki określone przez certyfikat HACCAP oraz dostosowany do wszelkich wymagań Unii Europejskiej. Zakład ten został wyposażony w nowoczesne urządzenia produkcyjne. Zastosowaliśmy nowe rozwiązania logistyczne. Posiadamy stały nadzór kontroli jakości pod kątem badań wyrobu końcowego jak również surowców używanych do produkcji.

    • 1 8

    • A czemu one smakuja inaczej niż tradycyjne pączki robione w domu?

      • 3 0

  • Pśczki

    Panie Mielnik szkoda,że pączki z "nadzieniem różanym" sprzedaje się za tą samą kwotę bez jakiegokolwiek nadzienia. I tu nabija się klienta w butelkę.

    • 5 1

  • w przyszłym roku chcom poprzeladać'- tusty szwartek ma być w śrpode popielcowom ,,wielki piontek ma wskoczyć w miejsce lanego (1)

    sodomnia i gomornia !!! ale to wszystko ma swoje zady i walety !.

    • 2 3

    • walentynki w Trzech króli,a Sylwester w Boże ciało
      okey?

      • 1 0

  • w Biopiekarni mają dobre pączusie

    • 0 3

  • nie odnalazlam sie w ankiecie

    zamierzam zjesc 5 paczkow i nie zamierzam ani cwiczyc ani spacerowac tylko polezeć i potrawić

    • 4 1

  • czytając wpisy

    odniosłem wrażenie że biedronka postawiła na nowoczesny PR. Po jakości mniemam że kasjerki dostały dodatkowe zadanie w przerwach między noszeniem worów z ziemniakami.

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane