• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś tłusty czwartek, a my zaglądamy do cukierni

Marzena Klimowicz-Sikorska
7 lutego 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Zobacz na własne oczy jak powstają pączki przed Tłustym Czwartkiem.


W tłusty czwartek możemy zapomnieć o diecie i zdrowym odżywianiu się, bo dla wielu to jedyny dzień w roku, kiedy można do woli (i bez wyrzutów sumienia) jeść pączki i faworki - ostatni raz przed Wielkim Postem. Tym razem z kamerą wybraliśmy się do jednej z najstarszych cukierni w Trójmieście, żeby przyjrzeć się jak pączek zaczyna swoje krótkie "życie".



Jak spalasz "pączkowe" kalorie w tłusty czwartek?

Cukiernia Kaliszczak mieści się w Gdańsku przy ul. Długiej 74 zobacz na mapie Gdańska od lat 70., choć w tym samym miejscu od 1954 r. funkcjonowała pod nazwą "Starówka" inna ciastkarnia. Wszystko się zmieniło, kiedy cukiernię przejął Zbigniew Kaliszczak, założyciel i do dziś współwłaściciel cukierni firmowanej swoim nazwiskiem.

Sprawdź, gdzie kupisz pączki najbliżej swojego domu.

- To były piękne czasy - wspomina Zbigniew Kaliszczak. - Dziennie sprzedawaliśmy po 3 tys. pączków. Dziś kilka tysięcy sprzedajemy tylko w tłusty czwartek, w każdy inny dzień schodzi po ok. 300 sztuk.

Wszystko przez zmieniające się gusta kulinarne mieszkańców Trójmiasta i dbanie o dietę. Mimo to w tłusty czwartek, we wszystkich niemal cukierniach, pączki sprzedają się świetnie. - W tym roku przygotowujemy 12 tys. pączków i 80 kg faworków - mówi Robert Antonowicz z cukierni Baccate w Gdańsku przy ul. Wilków Morskich 12 zobacz na mapie Gdańska. - Choć w swojej ofercie mamy pączki z nadzieniem czekoladowym, adwokatem czy toffi, najlepiej sprzedają się te z dżemem różanym.

Jak sam dodaje, pączki z cukierni Baccate wyrabiane są według tradycyjnej receptury. - To znaczy, że nie żałujemy jaj czy tłuszczu, dzięki czemu nasze pączki są świeże jeszcze przez trzy dni, choć stosujemy tylko naturalne składniki - dodaje Antonowicz.

W cukierni Rydelek przy ul. Tadeusza Kościuszki 11 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie, którą prowadzi trzecie już pokolenie cukierników, pączki wyrabiane są według przepisu przechowywanego w rodzinie od ponad 60 lat.

- Myślę, że sekret naszych pączków zawdzięczamy recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie. W naszych wyrobach nie ma żadnych polepszaczy i od sześciu dekad są takie same - mówi Karol Szatybełko, właściciel cukierni Rydelek. - W tym roku na tłusty czwartek szykujemy ponad 10 tys. pączków i blisko 150 kg faworków.

I choć cukiernia ma w ofercie paczki m.in. z ajerkoniakiem, i tak, co nie trudno zgadnąć, największym powodzeniem cieszą się te z nadzieniem różanym.

Żeby sprawdzić jak rzeczywiście wyrabia się pączki na masową skalę, zaczęliśmy pracę razem z cukiernikami, którzy o godz. 7 rano zabierali się za wypieki. Podpatrywaliśmy jak pączek zaczyna swoje krótkie "życie" - od ciepłego mleka, jaj, mąki i drożdży, po "garowanie" (czyli wyrośnięcie w specjalnym piecu), smażenie w tłuszczu o temperaturze 190 stopni Celsjusza, nadziewanie dżemem truskawkowym lub marmoladą różaną i lukrowanie. A na wierzch obowiązkowo posypka z kandyzowanej skórki pomarańczy.

W czwartek pączkami będą się też dzielić gdańscy urzędnicy. - Według staropolskiego przesądu jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. I właśnie dlatego w tłusty czwartek gdańszczanie, którzy odwiedzą Urząd Miejski w Gdańsku, Biuro Rady Miasta Gdańska oraz ZOM nr 1 i 4 będą częstowani tradycyjnymi pączkami z różanym nadzieniem - mówi Emilia Salach z biura prasowego Urzędu Miasta Gdańska. - Łącznie dla klientów urzędu mamy 1500 pączków.

Oceń trójmiejskie cukiernie w serwisie oceniaj.trojmiasto.pl

Słodki poczęstunek dla klientów magistratu rozdawany będzie od godz. 8:30 w hallu Urzędu przy Nowych Ogrodach 8/12 zobacz na mapie Gdańska oraz od ok. godz. 9:00 w: Biurze Rady Miasta Gdańska przy ul. Wały Jagiellońskie 1 zobacz na mapie Gdańska, Zespole Obsługi Mieszkańców nr 4 przy ul. Wilanowska 2 zobacz na mapie Gdańska, Zespole Obsługi Mieszkańców nr 1 przy ul. Partyzantów 74 zobacz na mapie Gdańska.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest jednym z niewielu dni, kiedy można sobie kulinarnie pofolgować.

A wy ile dziś zjecie pączków i faworków?

Film archiwalny

A może zdecydujecie się na pączki domowego wypieku?

Miejsca

Opinie (354) 10 zablokowanych

  • (1)

    Cukiernia MUSZELKA. Dzisiaj przepyszne, gorące pączki. Polecam!

    • 4 0

    • Ja dziś "zjem" inną "muszelke" ;)ę

      • 3 1

  • czemu akurat dzisiaj takie świeże te pączki w cukierniach (2)

    a jak idę do pracy na 9.00 tez kupuję w inne dni, to takie "gumiaste"......

    • 6 0

    • bo to POlsza. Wszystko się tu kręci na zasadzie ''żeby tylko, aby''. (1)

      nigdy nie może być od początku normalnie. Nawet by zjeść gó wnianego pączka i by smakował tak jak trzeba to trzeba czekać na to cały rok.

      • 2 2

      • To emigruj. Chyba,że nawet tego nie umiesz.

        • 0 3

  • Koszt produkcji 1 pączka to ok 50 groszy (10)

    Teraz sobie odpowiedzcie ile powinien kosztowac pączek, zwłaszcza dziś gdy wiadomo że wszystko zejdzie na pniu i nie trzeba doliczać strat wynikających z niesprzedania produktu.

    • 5 3

    • (2)

      dolicz sobie opłaty za prąd,utrzymanie lokalu, czynsz, personel któremu trzeba wypłacić pensje i składki z nich, swój zus, podatek dochodowy i mnóstwo innych rzeczy które wychodzą przy praniu. Jeden dzień nie uratuje żadnej cukierni.

      • 4 4

      • słuchaj blondi komu te bzdury wypisujesz !paczek kosztuje max 20-30 groszy! (1)

        w ciastko tortowe kosztuje niecałe 2 złote!! jest okazja frajerów naciagac na paczki po 3 złote to sie z niej korzysta kto jest frajerem to kupuje ale ja w cukierniach widziałem pustki za to w biedronce czy lidlu tłumy oni sprzedaja pączki po 70groszy i jeszce natym zarabiaja! a pączki są wysmienite bo sam prubowałem cała rodzina i wszyscy sasiedzi!!

        • 3 4

        • a sąsiadki też?

          • 2 0

    • 50 groszy?!!

      Biorac pod uwage, ze paczki w cukierniach skladaja sie z wody, proszku do pieczenia, maki i pol lyzeczki najtanszego dzemu, mysle, ze koszt jednego nie przekracza 20 groszy ...

      • 2 5

    • Bzdura, wiem ile to kosztuje (5)

      często piekę i w domu i na wesela, itp.
      pączek upiekę za 10 groszy i to pyszny

      koszty wypłat, podatków, transportu, itp.marża, - i dlatego pączki są po 2 zł......

      ale nie piszcie głupot o koszcie samego ciastka

      • 5 2

      • dokladnie jest TAK JAK PISZESZ!!! (1)

        chodzi tylko oto by naiwniaków dydymac z kasy

        • 2 2

        • To nie żryj pączków,będziesz mieć portfel grubszy,a kałdun chudszy...

          • 3 0

      • gospodyni ty w zyciu paczków nie robiles/as (1)

        1 kg maki 2,50- lubella 550 do ciast drożdżowych
        400ml mleka- 1,50
        8 jaj 1,60
        2 paczki drozdzy albo swieze 2zl
        cukier ok20-30 gr
        masło- 0,50 gr 3-5 łyżek
        olej- 3l 14,99- biedra

        do tego lukier i nadzienie- doliczac mi sie nie chce
        w zaokragleniu 20-25 zł

        wychodzi ok 20-30 paczków

        • 4 0

        • ceny wziete z rachunku z biedry ktory trzymam w reku- ewentualne pomylki wynikaja z obliczen ktore trwaly 30 sekund. pomimo tego nie zamienilbym tradycji robienia u mnie paczkow w domu na cukierniane, ale szlag mnie trafia jak czytam zgrywajacych wszechwiedzę jak powyzej- obudz sie chłopie- takie ceny to byly jak jaja kosztowaly 10 gr. 15 lat temu. idz i sprawdz ceny w sklepach...

          • 3 0

      • 100 paczkow za 10 zł- sloik dzemu kosztuje 4... brak słów...

        • 2 2

  • Jem pączka średnio raz w tygodniu od jakiegoś czas, więc już trochę mi się przejadły... Dziś zjem góra 2 pączki, nie będę się obżerać.

    • 5 0

  • pychotka

    Dzisiaj kupiłam pączki w małej cukierni na starym ryneczku w Gdańsku Oliwie pychotka

    • 2 2

  • tydzien temu kupilem paczki u Szydlowskiego - po zjedzeniu,cale popoludnie bola mnie zoladek i palilo w gardle!

    żadne kropelki żołądkowe nie pomagały. katusze! nie wiem, co za świństwo dodają do swoich wyrobów, ale wiem jedno- nigdy więcej słodyczy od Szydłowskiego!

    • 9 1

  • Paczki z biedronki itp... Mniam mniam

    Najczęściej jadłem pączki z auchan i real'a. Ale dzisiaj babcia zrobiła w domu takie prawdziwe pączki, na naturalnych drożdżach. Smakują doskonale, a obawiałem się że będą opływać tłuszczem. Miałem też dziś okazję zjeść pączka z biedronki, i zastanawiam sie co trzeba dodać do ciasta żeby wyszły takie mięciusieńkie, niemal jak ptasie mleczko?

    • 4 2

  • Pączki

    Pączki najsmaczniejsze jakie dzisiaj jadłam to kupione w Piekarni-cukierni" Precel" przy ul Kartuskiej pączki z Kaszub przesmaczne zresztą jak wszystko w tym lokalu.

    • 3 1

  • Mmmmmm. . . . jak apetycznie wyglądają :-) (2)

    Choć jestem na diecie to jednego pączuszka sobie nie odmówię chociażby dlatego aby gościło u mnie szczęście i zdrowie przez cały rok oooo! :-)

    • 1 0

    • Przesądy nikomu nie pomogą (1)

      • 1 0

      • Ale również...

        raczej nikomu nie zaszkodzą.

        • 2 0

  • skm politechnika

    najlepsze pączki są przy skmce politechnika. jeszcze ciepłe i te z kokosem mm

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane