• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia będzie wręczać gościom śledzie

Patsz
15 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Gdyńskiego śledzia nie będzie można kupić. Ma być ekskluzywnym prezentem. Gdyńskiego śledzia nie będzie można kupić. Ma być ekskluzywnym prezentem.

Na określenie "śledzie" część mieszkańców Gdyni się obraża, inni wzruszają ramionami, a wielu jest z tego powodu dumnych. Przedstawiciele miasta takich skojarzeń - jak zapewniają - też się nie wstydzą, a dowodem jest wykorzystanie ryby jako smakowitego upominku od Gdyni.



Upominek w postaci śledzia to dobry pomysł?

Po raz pierwszy słoik ze "Śledziem po gdyńsku" został zaprezentowany tuż przed 90. rocznicą nadania praw miejskich Gdyni. Towarzyszy mu specjalna etykieta, podkreślająca gdyński charakter.

Potrawa zapakowana w drewnianą skrzynkę, stylizowaną na skrzynię frachtową, co jeszcze bardziej ma podkreślać związek gadżetu z morzem i Gdynią.

- Takie skrzynie, przed upowszechnieniem się kontenerów, służyły do przewozu ładunków drogą morską. Całość ma nawiązywać i kształtem, i treścią do morskiego klimatu Gdyni. Smakowity gadżet będzie wręczany gościom gdyńskiego samorządu - opowiada Małgorzata Omachel-Kwidzińska z zespołu prasowego Urzędu Miasta Gdyni.
Jak zapewnia, śledzie są łowione z poszanowaniem wszelkich norm środowiskowych, metodą haczykową. Okres przydatności do spożycia każdej zamawianej partii wynosi jedynie 3 tygodnie, więc na pamiątkę będzie można zostawić jedynie skrzynkę i słoik.

Niestety, nie ma planów wprowadzenia produktu do sprzedaży dla mieszkańców i turystów. Ma on pozostać wyjątkowym prezentem dla przyjeżdżających do miasta oficjeli. Reszcie pozostaje obejść się smakiem lub spróbować wariacji kulinarnych związanych z tą najbardziej popularną bałtycką rybą.

Zorientowani w kulinariach z pewnością pamiętają, że śledź kulinarnie króluje w mieście od jesieni. To wtedy wybrano po raz kolejny "Gdyński Przysmak", którym za ciekawe podejście do ryby zamkniętej w słoiku oraz oryginalne połączenie smaków, m.in. chilli, kolendry i imbiru, został "Śledź w letniej zalewie". Autorem przepisu jest Przemek Roman, który po raz trzeci triumfował w kulinarnej konkurencji organizowanej przez miasto.
Patsz

Opinie (133) ponad 10 zablokowanych

  • ŚLEDŹ Po Gdyńsku - chyba zle napisali na etykiecie - wstyd

    • 1 3

  • Jak zapewnia, śledzie są łowione z poszanowaniem wszelkich norm środowiskowych, metodą haczykową. Okres przydatności do spożycia każdej zamawianej partii wynosi jedynie 3 tygodnie, więc na pamiątkę będzie można zostawić jedynie skrzynkę i słoik.
    Żarty jakieś
    metoda haczykowa ? To UM zatrudnia wędkarzy? dobrze że nie ręką wychylając się za burtę
    Trwałość 3 tygodnie ?

    • 4 3

  • Reszcie pozostaje obejść się smakiem

    to niech choć podają przepis albo opiszą co jest w środku

    • 2 0

  • Zapuszkować urzędników za lotnisko. Miliony wyrzucone w błoto i wyrzucane w dalszym ciągu!!!

    • 3 6

  • Cos mi tu smierdzi sledziem...

    • 4 7

  • Gdynia (3)

    Jestem śleniem i kaszubą i jestem z tego dumny! Czego się wstydzić? Wstydził bym się jak bym był z Gdańska. .. (nie jestem kibicem)

    • 11 13

    • i poziom ynteligencji posta rodem z kaszub...

      • 2 2

    • (1)

      Śledź nie ryba, Kaszub nie człowiek. To wie kaźdy w Polsce.

      • 0 2

      • chyba tylko ty wkręcasz sobie takie filmy

        reszta Polski jest zupełnie odmiennego zdania.

        • 1 0

  • Jakim kuźwa goscia ??? A kto to jest gość ??

    • 3 2

  • Buahahahahahahahah

    • 1 6

  • super pomysł!

    Do śledzia niech dorzucą jeszcze 2 kg mułu :)

    • 5 6

  • Chcę taką skrzynkę!!!! :) śledzia gdyńskiego też chętnie :)

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane