- 1 Będzie pył, nie będzie premii? (173 opinie)
- 2 Znamy przyczynę wypadku na Wielkopolskiej (325 opinii)
- 3 Okradała drogerie, zmieniając peruki (42 opinie)
- 4 Podwyżka cen wody i ścieków w Gdyni (214 opinii)
- 5 Chciał być uczciwy, ale z naturą nie wygrasz (79 opinii)
- 6 Podwodne progi w Orłowie uchronią klif? (72 opinie)
Gdzie na "pyszną rybkę" w Trójmieście?
Zobacz, gdzie wybraliśmy się na "rybkę z widokiem na morze".
Gdzie w Trójmieście zjeść dobrą rybę? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, którzy wpadną do nas "na rybkę"? Zrobiliśmy mały przegląd trójmiejskich rybnych restauracji na plaży. Wybraliśmy trzy najbardziej znane miejsca w trzech miastach: Wielki Błękit w Gdańsku, Bar Przystań w Sopocie i Tawernę Orłowską w Gdyni.
Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym. Restauracja jest wręcz idealna na romantyczną kolację. W weekendy lepiej zrobić telefoniczną rezerwację. Po obfitym posiłku warto zostać w Tawernie dłużej i delektować się z ukochaną osobą widokami. Do tego butelka wina i mule w winie, a wieczór minie nam błogo i przyjemnie.
W Gdyni nie można zapomnieć też o kutrze GDY-50, który jest zacumowany przy Akwarium Gdyńskim. To jedyny bar, w którym, zjadając pyszną rybę, pobujasz się jednocześnie na morskiej na fali.
Kolejną restauracją, którą odwiedziliśmy, był Bar Przystań w Sopocie. To wręcz rybne centrum Trójmiasta. Już samo zamawianie i oczekiwanie na rybę jest tutaj nietypowe. Gdy już wybierzemy potrawę, dostaniemy "pager", z którym możemy udać się do swojego stolika. Gadżet zacznie wibrować i świecić, gdy ryba będzie gotowa. To dodatkowa frajda dla dzieci. Specjalnością baru jest pieczenie ryb metodą beztłuszczową. Tu też kupują ryby od lokalnych rybaków.
My spróbowaliśmy flądry i dorsza i była to kulinarna rozkosz. Pyszne, świeże i podane na porcelanie. Nic dziwnego, że w Przystani zawsze jest sporo osób. Ilość klientów, przewijających się przez Bar, może być jednak minusem dla lubiących kameralną atmosferę. Zawsze możemy się jednak przenieść na górny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską i sopocki kurort.
Naszą wyprawę zakończyliśmy w Gdańsku. Na molo w Brzeźnie jest kultowy Wielki Błękit. Tutaj, oprócz szant i dyskoteki dorosłego człowieka, są także pyszne rybki. W menu znajdziemy ryby pieczone i smażone. Lokal może nie zachwyca wystrojem, ale to zjeść przyjeżdżają tam ludzie z całego Trójmiasta. I dostają to, co najlepsze.
Opinie (476) ponad 10 zablokowanych
-
2010-07-26 18:27
pomineliście.... (1)
ostatnio jadłem grilowany filet łososia bałtyckiego nazwa zabawna bo Kill Grill koło jachtów w gdyni polecam, jak juz bedziecie w okolicach skweru to to jak nie tam to znajdziecie sporo innych ciekawych miejsc
- 0 2
-
2010-07-26 22:31
szczerze Ci powiem
łosoś norweski jest dużo bardziej smaczny
kupuję go w makro, tam powinno być najtaniej, skosztuj- 0 1
-
2010-07-26 18:34
Barracuda Gdynia
Wielki wybór ryb w restauracji, ale za "normalne pieniądze". Dla oszczędnych, zarówno czasu jak i pieniędzy, polecam Bar przy Barracudzie, pyszny halibut i dorsz! Ryby co prawda mrożone, ale na prawdę smaczne. Smażone na fryturze - nie na oleju. Polecam!
- 0 5
-
2010-07-26 18:38
(1)
smazone na fryturze bo olej trzeba codziennie zmieniac a fryture nie
- 0 0
-
2010-07-26 22:59
pracuje w jednej ze smażalni w Gdyni i nie wyobrażam sobie nie zmieniać frytury na patelni! mąka się pali wiec przy nawet średnim ruchu, patelnia zmieniana jest ze 3-4 razy wiec nie wiesz co pleciesz kolego!
- 0 0
-
2010-07-26 18:43
I znowu te narzekanie
Ze niedobre,ze drogo ze artykul sponsorowany.Ceny niby wyzsze niz na zachodzie,to gdzie wy ludzie na zachodzie jadacie,chyba kebaby od Turka w Berlinie.
- 1 5
-
2010-07-26 18:45
Tawerna Ołowianka
polecam, fladra po gdansku!!!
- 1 4
-
2010-07-26 19:06
KARMAZYN POLECAM
- 1 1
-
2010-07-26 19:25
cena ryby
to zenadfa dla gastronomikow i miasta
- 3 0
-
2010-07-26 19:26
Zapomnieliście o karmazynie
Ja jestem smakoszem ryb polecam dwa lokale Przystań oraz karmazyn szkoda tylko że ceny dosyć wysokie. Przystań rybacka w Borowie też dobrze ale nie ma tego klimatu co nad morzem
- 1 2
-
2010-07-26 19:27
hehe ale to jest znak czasów...
w innym artykule o kolejnej plajcie stoczni przebakują i jest jakies 50 komentów. O zdechłej rybie sprzedanej w cenie złota...sami "fachowcy" pewnie od przypalonej herbaty i jajecznicy się wypowiadają ..
- 2 2
-
2010-07-26 19:28
miernota
cena nadrabia swoja brudna kuchnie smierdzaca na odlweglosc ulicy wstyd dla restauratorow
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.