- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (452 opinie)
- 2 Szybko odzyskali skradzione auto (40 opinii)
- 3 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (163 opinie)
- 4 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (279 opinii)
- 5 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (191 opinii)
- 6 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (63 opinie)
Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku
Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.
Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.
Jak zmienia się dawna przychodnia
Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku
Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.
- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.
Dwanaście tanków piwa
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.
Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.
Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście
Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji
- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.
Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.
Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.
Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty mają być gotowe jesienią.
Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.
- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.
Opinie (169) 4 zablokowane
-
2015-12-18 08:41
a mi te pędzone piwa nie smakują
i nie chodzę do takich miejsc.
- 2 14
-
2015-12-18 08:46
pięknie wyglądają oba budynki (1)
oby tak dalej piękniał nam Gdańsk
- 22 1
-
2015-12-18 20:00
Szkoda ze to kropla w morzu betonoszkla
- 0 1
-
2015-12-18 08:47
Super Zdjęcia
widać, że ktoś starannie przemyślał renowację budynku. Napewno wpadnę "na browara" i obejrzeć wnętrza. Dobrze, że zaczyna się dbać o takie budynki, lista potrzebujących jest jeszcze długa...
- 25 0
-
2015-12-18 08:51
Pięknie to wszystko wygląda (1)
Gratulacje dla inwestora. Cieszy mnie, że lokalne firmy podejmują takie wyzwania i krok po kroku przybliżają Gdańsk do dawnej świetności.
- 17 0
-
2015-12-18 09:04
Wbrew działaniom władz...
- 1 2
-
2015-12-18 09:02
Niemiec i Francuz
Od niemieckiego piwowara lepszy mógłby być chyba tylko belg z zakonu Trapistów. Francuz przy garach łamiący polskie przepisy. Jest moc!!!
- 0 7
-
2015-12-18 09:15
ten dach jest skomplikowany ????
ten dach jest skomplikowany ????
- 8 9
-
2015-12-18 09:30
Gdansk pieknieje?haha szczegolnie jesli chodzi o drogi osiedlowe, miejskie ,chodniki rozwalajace sie na starowce,szkarady muzealne i poekne Galerie z forum radunia na czele cuda cuda!!!
- 5 12
-
2015-12-18 09:34
Zerwać asfalt, odtworzyć bruk!
- 9 4
-
2015-12-18 09:43
I pomyśleć,że do marca 1945 roku
było w Gdańsku kilkadziesiąt tak pięknych,stylowych budynków !!! Ostało się zaledwie kilka (m.in.Bank obok Bramy Wyżynnej). Teraz serwuje się nam tylko architektoniczny śmietnik typu nowa Gildia ,czy planowane szklane potworki w ciągu ulicy Stągiewnej. Bardzo dobrze się stało,że nowy browar powstanie jak feniks z popiołów. Z pewnością będę tam częstym gościem,natomiast na Wyspie Spichrzów noga moja nigdy nie postanie!
- 23 3
-
2015-12-18 09:48
Poczta i Przychodnia
Gratulacje dla obu inwestorów. Z zapowiedzi wynika, że miejsce wstydu prawdopodobnie stanie się bardzo modnym miejscem spędzania wolnego czasu ze znajomymi...między innymi ze względu na brak marudzących pojedynczych mieszkańców jak i całych wspólnot.
- 14 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.