- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (452 opinie)
- 2 Szybko odzyskali skradzione auto (41 opinii)
- 3 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (164 opinie)
- 4 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (192 opinie)
- 5 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (279 opinii)
- 6 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (63 opinie)
Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku
Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.
Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.
Jak zmienia się dawna przychodnia
Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku
Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.
- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.
Dwanaście tanków piwa
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.
Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.
Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście
Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji
- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.
Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.
Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.
Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty mają być gotowe jesienią.
Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.
- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.
Opinie (169) 4 zablokowane
-
2015-12-19 06:56
Niemcy powoli wracają do Gdańska
I to dobrze bo najpierw Rosjanie zburzyli to piękne miasto a Polacy zdewastowali urbanistycznie.
- 4 1
-
2015-12-19 07:48
Jak renowacja zabytkowego - tak podkresle to - starego auta :D
Jeszcze niech ktos wyremontuje stara siedzibe TVP + dworek w Sopocie - dawny gruzliczy.
- 0 0
-
2015-12-19 07:56
Piwowar z niemiec a
kucharz z francji + chcialbym aby szefem tego interesu byl brytyjczyk, ktory przeprowadzil sie do Polski. Wiadomo, ze polakowi nic sie nie oplaca, obcokrajowcowi oplaca ;)
- 1 2
-
2015-12-19 08:59
pieknieje
niech turyści widzą piękniejące Trójmiasto trochę dekoracji typu mała architektura ławeczki trochę zieleni donice z kolorowymi kwiatami parking obok dworca pod ziemię a tam mały skwer większe przystanki dla oczekujących podróżnych i Centrum będzie ciekawą Wizytówką Gdańska Włodarze Miasta Plus Dla WAS - Wszystkiego Najlepszego
- 3 0
-
2015-12-19 11:07
Nowa meta lemingów.
blisko magistratu.
- 1 2
-
2015-12-20 08:02
Versus czas na budowę na Podwalu Przedmiejskim!!!
- 0 0
-
2015-12-21 05:40
Przepiękne budynki
- 0 0
-
2015-12-23 07:44
Widzicie
to przedwojenne zdjęcie z przepięknymi kamienicami? Multikino i piętrowy garaż przy Rajskiej powinny zostać wyburzone, a kamienice odbudowane, bo to aż wstyd to co jest teraz w najbardziej reprezentacyjnym miejscu, ale wątpię czy tego doczekamy. I proszę nie pisać, że wtedy nie było tylu samochodów, bo dziś parkingi można zrobić podziemne. Gdzie jest tamten Gdańsk? Architektura Wolnego Miasta? Fragmentami na Biskupiej Górce, Placu Wałowym, Dolnym Mieście, Angielskiej Grobli, Nowym Porcie, Oruni i w kilku punktach Starego Wrzeszcza i Starej Oliwy. Oby i tego nie zabrakło, jeżeli rewitalizacja będzie przebiegać w takim tempie, jak dotąd.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.