• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lokalne jedzenie też może być atrakcją

Justyna Potorska
17 lipca 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki

Na Pomorzu jest 40 miejsc opatrzonych znakiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Do końca sierpnia można zgłaszać kolejne.



Po okresie zachwytu tanimi sieciówkami serwującymi "szybkie" jedzenie, oraz fascynacji kuchnią innych kultur gastronomicznych, przyszedł czas na refleksję. Coraz większa liczba konsumentów zwraca uwagę na to, co je. Powracają do tego, co regionalne, lokalne, jeszcze niedawno uważane za proste i nudne.

- Z roku na rok rośnie liczba klientów poszukujących tradycyjnego, kaszubskiego jedzenia - przyznaje Kazimiera Zajączkowska, właścicielka Tawerny Mestwin w Gdańsku. - Zaglądają do nas osoby z całej Polski, spragnione lokalnych dań.

O tradycyjnych pomorskich specjałach przeczytasz
w naszym cyklu Tradycyjne smaki Pomorza

Mestwin jest jednym z obiektów, którym udało się uzyskać znak "Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie", dołączając w ten sposób do europejskiej listy miejsc, w których stawia się na tradycję i lokalność składników.

Pomysł na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrodził się w 1995 r. w Szwecji. Założeniem było promowanie produktów i potraw regionalnych. Województwo pomorskie przystąpiło do programu w 2008 roku, jako drugie w Polsce.

Czy wiesz że: w Trójmieście jest ponad 100 restauracji i jadłodajni, które deklarują, że serwują kuchnię polską.

Certyfikaty przyznaje marszałek województwa pomorskiego. Do tej pory znak "Dziedzictwo Kulinarne" uzyskały 40 podmioty, co daje dobry wynik, porównywalny z jednymi z liderów: województwami świętokrzyskim i wielkopolskim.

Jakie potrawy najbardziej lubisz?

- Żeby otrzymać certyfikat, trzeba wykazać ścisły związek wyrobu z regionem. Musi pochodzić z półproduktów wytwarzanych lokalnie, na Pomorzu - wyjaśnia Ludmiła Jezierska z Urzędu Marszałkowskiego. - Na listę mogą zostać wpisane restauracje, punkty gastronomiczne i hotelarskie, gospodarstwa agroturystyczne, rolnicze, firmy produkujące żywność i zajmujące się jej sprzedażą. Każdy podmiot otrzymuje specjalne nalepki, które można umieścić w widocznych miejscach: witrynie sklepu, na wejściu do restauracji. Co jakiś czas przeprowadzane są kontrole jakości.

Największą grupę firm z certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego stanowią gospodarstwa agroturystyczne, nie brakuje też obiektów gastronomicznych, w tym dwóch trójmiejskich: wspomnianej wcześniej Tawerny Mestwin i Restauracji Gdańskiej.

- W Polsce logo certyfikatu nie jest jeszcze do końca rozpoznawalne przez konsumentów. W pozostałych europejskich państwach jest inaczej, o czym świadczy fakt, że nasi zagraniczni goście zwracają uwagę na charakterystyczny znaczek na szybie - przyznaje Radosław Szmalc, menedżer Restauracji Gdańskiej - Podczas Euro odwiedziło nas wielu klientów z Hiszpanii, Francji, Niemiec. Bardzo chętnie próbują tradycyjnych potraw z naszej specjalnej "Folkowej karty".

Na liście znalazła się też jedna z tradycyjnych, trójmiejskich piekarni - "Graczyk".

- Staram się kontynuować tradycję po ojcu, dlatego produkuję chleb bez żadnych dodatków. Spożywamy na co dzień tyle chemii w żywności, że nie ma sensu jej dokładać jeszcze w pieczywie - tłumaczy Grażyna Graczyk, właścicielka piekarni. - Niedowiarkom pokazuję certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego, który przyznawany jest obiektom stawiającym na naturalne produkty.

O uzyskanie certyfikatu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" można się starać w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego. Wypełniony wniosek składa się osobiście w kancelarii ogólnej przy ul. Okopowej 21/27 lub wysyła listownie na adres: Departament Środowiska i Rolnictwa/ Referat Rolnictwa, Ochrony Gruntów i Przyrody, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk, dopisując na kopercie "Sieć Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie".

Termin zgłoszeń: do końca sierpnia 2012. Wnioski nadesłane później będą rozpatrywane w przyszłym roku.

Więcej informacji i formularze wniosków: na stronie Urzędu Marszałkowskiego.

Aktualną listę obiektów z certyfikatem "Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie" można znaleźć pod tym adresem.

Miejsca

Opinie (108) 5 zablokowanych

  • FAJNE JAJCA SĄ W ROZMOWACH ZE SPRZEDAWCAMI :))))))))

    Pytam sie ''' Jaki panstwo maja ryż ?? ,,,,, patrzy sprzedawca na polke i mowi ,,, " Mamy tylko Polski ryż bo u nas sa typowo Polskie produkty '' :))) ,,, Ryż Polski z pod wołomina :)) i Polskie kakao z Krakowa :)) i tradycyjna kuchnia Polska w kfc :). Czy jest napoj pomaranczowy ? nie ! ale mamy orange :)))))) i do tego typowa Polska wysmienita vodka parkowa :))0 ,, a to wszystko przeciez z tradycyjne Polskiej biedroneczki ,,, a moze z Portugalskiego żuka :))).

    • 10 1

  • Śledz falujący po gdyńsku to lokalny rarytas z naszej wiecznie uśmiechniętej Gdyni,spróbujcie a nie pożałujecie (1)

    • 2 1

    • ale podobno falujący śledź został zastrzeżony prze jakąś bussines woman

      • 1 0

  • kartofle bryzgane - slyszalem, ze to kaszubski specjał ;) (1)

    • 6 0

    • bryzgane to są pobliskie krzaki po skosztowaniu takich specjałów :)

      • 4 0

  • Glodny sytego nie zrozumie

    to do tych klocacych sie, ze lepiej kupic produkty w biedronce (?!) i zrobic sobie samemu. Rownie dobrze moglibyscie klocic sie w 2 roznych jezykach. Ta dyskusja to jakis absurd. Odnosze wrazenie, ze dla Polski B powinny byc stworzone oddzielne, utrzymane w szarej tonacji portale. Mozliwosc przycisniecia tylko lapki w dol itp.

    • 8 0

  • Kaszubski specjał - ale sprzed wojny

    To gęsina. Piersi gęsie długo wędzone w zimnym dymie oraz "Flum" - smalec gęsi ze zmielonymi podrobami i majerankiem.

    • 7 1

  • śledzie solone z beczki pieczone w pergaminie

    Z potraw które ja maiłem możliwość próbować i delektować się to jeszcze pamiętam:
    - śledzie solone z beczki pieczone w pergaminie;
    - chleb ze smalcem, solą i ogórkiem małosolnym (lub kiszonym);
    - sałatka śledziowa z pulkami (ziemniaki w mundurkach);
    - wędzone węgorze;
    - zrazy z kaszą gryczaną
    I pewnie wiele innych jak się tak dobrze zastanowić, ale aż z tęsknoty głodny si człowiek robi :)
    Pozdrawiam i polecam.

    • 7 0

  • Ne jo ! (4)

    a dze je kartofel plinc ze sadłym mlykam ,albo taci fejn pomuchel z patelni ze sztampowanymy kartoflamy ?

    • 11 0

    • jakbym babkę moją słyszała. jak kobita nie umie gotować, tak takie "proste" potrawy wychodzą jej ekstra

      • 1 0

    • już wiem skąd pochodzi słowo fejm od kaszubskiego fejn ;-))))\

      • 1 0

    • No i sledz z pulkami w srode popielcowa

      • 0 0

    • w tawernie Mestwin można zjeśc kartofle zasmażane z maślanką
      plince
      zraz z kaszą
      śledzie z pulkami

      • 0 0

  • E ! słechajta no kaszuby !

    po co wama te wszetke shuszi, frutti di mare i wiele inszych gupotuf ?-a nie lepi to zjesc grochowa albo taci fejn kartofle ze smażono kaszankom z boczkem i cybulą ?. jo!

    • 9 0

  • lokalne jedzenie własnie pokazali w TVN zywnosc przechowywana bez lodówki

    wszystko na starym oleju robione itp!! reportaż o naszych nadmorskich "kurortach"
    Poszukajcie na ich stronie "Rybka nad morzem? Weź to trochę zmywakiem"
    teraz najpierw jak nie będę widział kiedy był ostatnio sanepid na kotroli to nie kupuje!!

    • 2 0

  • Krypto reklama

    Polecam "Checz u Kaszebe" w Chmienie!!! Super jedzenie, kuchnia regionalna czyli Kaszubska, super atmosfera, piękna okolica, miła obsługa, naprawdę atrakcyjne ceny! Polecam!!!

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane