- 1 Rowerzyści: nie dzwońcie na pieszych (271 opinii)
- 2 Dostał 5 mandatów naraz (71 opinii)
- 3 Były senator PiS trafił do więzienia (329 opinii)
- 4 Dworzec PKS w Gdańsku: co dalej? (208 opinii)
- 5 Winda, która wygląda jak kapliczka (52 opinie)
- 6 Kontrola CBA w Urzędzie Miasta Gdyni (243 opinie)
Lokalne jedzenie też może być atrakcją
Na Pomorzu jest 40 miejsc opatrzonych znakiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Do końca sierpnia można zgłaszać kolejne.
Po okresie zachwytu tanimi sieciówkami serwującymi "szybkie" jedzenie, oraz fascynacji kuchnią innych kultur gastronomicznych, przyszedł czas na refleksję. Coraz większa liczba konsumentów zwraca uwagę na to, co je. Powracają do tego, co regionalne, lokalne, jeszcze niedawno uważane za proste i nudne.
- Z roku na rok rośnie liczba klientów poszukujących tradycyjnego, kaszubskiego jedzenia - przyznaje Kazimiera Zajączkowska, właścicielka Tawerny Mestwin w Gdańsku. - Zaglądają do nas osoby z całej Polski, spragnione lokalnych dań.
O tradycyjnych pomorskich specjałach przeczytasz w naszym cyklu Tradycyjne smaki Pomorza
Mestwin jest jednym z obiektów, którym udało się uzyskać znak "Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie", dołączając w ten sposób do europejskiej listy miejsc, w których stawia się na tradycję i lokalność składników.
Pomysł na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrodził się w 1995 r. w Szwecji. Założeniem było promowanie produktów i potraw regionalnych. Województwo pomorskie przystąpiło do programu w 2008 roku, jako drugie w Polsce.
Czy wiesz że: w Trójmieście jest ponad 100 restauracji i jadłodajni, które deklarują, że serwują kuchnię polską.
Certyfikaty przyznaje marszałek województwa pomorskiego. Do tej pory znak "Dziedzictwo Kulinarne" uzyskały 40 podmioty, co daje dobry wynik, porównywalny z jednymi z liderów: województwami świętokrzyskim i wielkopolskim.
Największą grupę firm z certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego stanowią gospodarstwa agroturystyczne, nie brakuje też obiektów gastronomicznych, w tym dwóch trójmiejskich: wspomnianej wcześniej Tawerny Mestwin i Restauracji Gdańskiej.
- W Polsce logo certyfikatu nie jest jeszcze do końca rozpoznawalne przez konsumentów. W pozostałych europejskich państwach jest inaczej, o czym świadczy fakt, że nasi zagraniczni goście zwracają uwagę na charakterystyczny znaczek na szybie - przyznaje Radosław Szmalc, menedżer Restauracji Gdańskiej - Podczas Euro odwiedziło nas wielu klientów z Hiszpanii, Francji, Niemiec. Bardzo chętnie próbują tradycyjnych potraw z naszej specjalnej "Folkowej karty".
Na liście znalazła się też jedna z tradycyjnych, trójmiejskich piekarni - "Graczyk".
- Staram się kontynuować tradycję po ojcu, dlatego produkuję chleb bez żadnych dodatków. Spożywamy na co dzień tyle chemii w żywności, że nie ma sensu jej dokładać jeszcze w pieczywie - tłumaczy Grażyna Graczyk, właścicielka piekarni. - Niedowiarkom pokazuję certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego, który przyznawany jest obiektom stawiającym na naturalne produkty.
Termin zgłoszeń: do końca sierpnia 2012. Wnioski nadesłane później będą rozpatrywane w przyszłym roku.
Więcej informacji i formularze wniosków: na stronie Urzędu Marszałkowskiego.
Aktualną listę obiektów z certyfikatem "Kulinarne Dziedzictwo - Pomorskie" można znaleźć pod tym adresem.
Miejsca
Opinie (108) 5 zablokowanych
-
2012-07-17 20:14
Tawerna Mestwin
stołowałam sie tam przez pewien czas i muszę przyznać, że cokolwiek wybrałam, było przepyszne... i tanie. najbardziej smakowały mi śledziki z ziemniaczkami oraz racuchy z jabłkiem. polecam gorąco każdą potrawę, którą zaserwują u przemiłej Pani Zajączkowskiej.
- 0 1
-
2012-07-17 20:41
Ja lubię żarcie polskie
ostanio odkryłam knajpę "Mulk"-rewelacja! Ekstra jedzonko, tabaka, kapela i miła obsługa. Chodzam do "Zagrody" ale polecam tez "Santorini" :). No i fantastyczny "Bar Słoneczny" z jego niepowtarzalna atmosferą! A zdecydowanie odradzam sopocki "La korniszon" włosy w daniu + niemiła "pani restauratorka".
- 0 2
-
2012-07-17 20:56
Proszę nie zaniżać poziomu artykułu - restauracja gdańska ma tylko ładne niektóre meble.
- 4 0
-
2012-07-17 22:12
znowu kaszubi
znowu kaszubi .jak czytam te bzdury ze ludzie szukaja kaszubskiej kuchni to smiech na sali. no jakos nie slyszalem .a regionalne kuchnie polecam polska
- 2 0
-
2012-07-17 22:17
jadlem raz w zyciu Kaszanke zrobiona na Kociewiu prywatnie i czegos tak pysznego nie jadlem nigdy wiecej
W zasadzie kazda potrawa zrobiona z sercem i z dobrych produktow bedzie smakowala.
Ewcia zrobila kiedys zupe pomidorowa,i pamietam ze byla pyszna...
i Ewcia i zupa :)- 1 1
-
2012-07-18 08:21
Wyobrażam sobie ile kłaków musi być w daniach serwowanych przez to tłuste babskoz tym rozczochranym łbem w TV...
Gesler Show !...Fuj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czapkie na głowe to chociaż z gazety by sobie zrobiła !
- 3 1
-
2012-07-18 09:20
Pomarańcze?
Na zdjęciu plastry pomarańczy to też specjał kuchni regionalnej?
- 2 0
-
2012-07-18 11:48
a obiadek taki min 100zł...
...a i tak kiełbasa nie rózni sie od hotdoga z ikei
- 0 0
-
2012-07-18 13:04
kto wie gdzie jest lokalna ,regionalna restauracja z kuchnią żydowską ? (1)
no bo co jak co - ale żeby wśród swojaków nie było swojskiej kuchni ?...
- 1 0
-
2012-07-18 15:38
nie ma swojskiej kuchni, bo "swojacy" najsmaczniej najedzą się w domu - to wie każdy!
- 0 0
-
2012-10-16 16:47
Re: Lokalne jedzenie też może być atrakcją
Koneserzy świetnych smaków i dobrej jakości produktów spożywczych znajdą dużo dobrego w Polsce. Przedsiębiorcy wzięli niedawno udział w targach spożywczych w Wietnamie. Kto jest ciekawy, niech poczyta http://polskawschodnia.eu/2012/10/polska-wschodnia-z-misja-w-wietnamie/
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.