- 1 Zalane ulice po burzy nad Trójmiastem (136 opinii)
- 2 Ponad 20 tys. zł za kurs taksówką (179 opinii)
- 3 Gdynia najszczęśliwsza, ale kto robił raport? (151 opinii)
- 4 W biały dzień kradł rośliny z trawnika (43 opinie)
- 5 121 tys. zł kary dla "Solidarności" za baner (370 opinii)
- 6 Wieczorem zwykłe skrzyżowanie, rano rondo (46 opinii)
Mocno nieświeży problem rzeźnika
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/22/300x0/22322__kr.webp)
O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.
Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.
Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).
- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.
W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.
|
|
Opinie (258)
-
2005-06-03 09:00
wszystkie sklepy "miensne" handlują ścierwem
nikt mi nie powie, że krótko przed zamknięciem ścierwolandi wiszące szynki, kiełbachy, pasztety, salcesony i inne gówna zostaną sprzedane.
np kiełbasa "polska" /nota bene którę lubię/ kosztuje ponad 2 dychy z kilo i wisi, bo nikt ją za tę cenę nie kupi, co się z nią stanie?
zostanie "cudownie odświeżona" następnego dnia ... i będzie wisieć dalej!
ceny ścierwa w RP są zabójcze, ludzie nie kupują, bo nie mają kasy, ale producenci ścierwa robią przekręty i tylko co tam któryś wpada jak nie da łapówy !- 0 0
-
2005-06-03 09:00
do NoBody
Jestem z Tobą, też tam kupowałem ale to już przeszłość
- 0 0
-
2005-06-03 09:02
DZIEŃ BEZ ŚLINIONYCH WORECZKÓW
Do ankiety obok powinni dodać kategorię "masarzy" a w ogóle sformułować pytanie "do kogo NAJMNIEJ" straciłem(łam) zaufanie, bo może dałoby się coś zaznaczyć.
Z niehigienicznym podawaniem krojonej szynki w sklepie walczył już kiedyś Stanisław Tym. Pamiętacie jego skecz z 2-kolorowym woreczkiem. Niby taki sprytny myk i klientowi się wydaje, że ma do czynienia z nietkniętą szyneczką - a tu kontakt z wirusami, bakteriami prosto ze śliny sprzedawczyni. Taki ma odruch żeby oderwać woreczek - musi paluszek poślinić. z tym to my na codzień możemy "zawalczyć"- 0 0
-
2005-06-03 09:10
Bolo
"nikt mi nie powie, że krótko przed zamknięciem ścierwolandi wiszące szynki, kiełbachy, pasztety, salcesony i inne gówna zostaną sprzedane."
A w którym to niby sklepie na świecie sprzedaje się całe mięso w jednym dniu?- 0 0
-
2005-06-03 09:14
Te wiszące to chyba powinno zostać sprzedane a nie wisieć dzień po dniu.
Zastanawiam się, komu podpadł pan nowak, a komu fosfory?- 0 0
-
2005-06-03 09:16
biedni miesozercy
ludzie jedzacy mieso!
kiedy wreszcie zdacie sobie sprawe z tego ze czlowiek ktory "ma na rekach krew" zywej istoty,nie ma zadnych skrupulow aby oszukiwac i narazac wasze zdrowie i waszych bliskich.Druga sprawa ze gre wchodza duze pieniadze a tam gdzie pieniadze to z reguly jest zaklamanie.
A moze warto aby zainteresowac sie alternatywa do diety miesnej?
pozdrawiam- 0 0
-
2005-06-03 09:17
BAREJA
PANIE MIROSŁAWIE BAREJA WPADKA !!! WPADKA TO JEST JAK KTOS NIE ZAUWAZY JEDNEGO CZY DWOCH OPAKOWAN PRZETERMINOWANYCH PAROWEK NP ALE SMAROWANIE MIESA OLEJEM TO JUZ CHYBA DZIALANIE SWIADOME POZA TYM SPRZEDAWCZYNIE BEZ BADAN JA NIE CHCE ZEBY KTOS TAKI PODAWAL MI MIESO BRUDNYMI REKOMA POZA TYM CIEKAWE CZY DALEJ BYS TAK BARDZO BRONIL FIRMY JESLI SAM BYS KUPIO TAKIE PIEKNIE WYGLADAJACE MIESKO I NA DRUGI DZIEN CIERPIAL
- 0 0
-
2005-06-03 09:29
do MIŚ
Zgadzam się z Tobą. I nie rozumiem tego, że ludzie jedzą mięso, nawet po takich aferach z jego jakością. Mięso samo w sobie ma wiele substancji negatywnie wpływających na organizm a jak jeszcze do tego dochodzi działalność takiego pana nowaka to już w ogóle szkoda gadać! Wydaje mi się, że ludzie nie widzą np. schabowego jako czegoś, co kiedyś żyło, bo sami, własnymi rękami nie musieli go zabić. Poza tym wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności i mnogości smaków w diecie bez mięsa. GO VEGE!!! :D Pozdr.
- 0 0
-
2005-06-03 09:33
do pati
:-))
nic dodac, nic ujac
biedna jest nasza cywilizacja ze godzi sie na takie traktowanie zwirzat...
pozdrawiam- 0 0
-
2005-06-03 09:34
swoją drogą to ciekawe z tymi sprzedawczyniami bez ważnych badń a ciekawe czy w ogóle jakieś badania na ten przykład na trypra czy rzęsistka miała w życiu......
moja córa na wakcje chce dorobić i wszędzie gdzie jest styczność z zywnością wymagane są aktualne badania kosztujace w jej przypadku (UCZEŃ CHCĄCY DOROBIĆ!!kurka wodna wy złodzieje wy nieroby wy muły pasiate) 80 PLN!!)
dla przykładu podam, że płaca za godzine inwentaryzacji kosztuje 4 zet/h (W NOCY!!)- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.