• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • Stare mięso.

    Koleżanka pracuje w sklepie mięsnym na Przymorzu niedaleko rynku i nieraz mi opowiadała, co tam robią.Świerze mięso sprzedają stałym klientom tych, co Zadobrze nieznajom to im wciskają stare mięso.Jak przychodzi stały klient i się pyta czy to jest świerz to ona odpowiada ze nie i ze jutro będzie dostawa,lub ze to jest z wczoraj.Oczywiście szef tego sklepu wie otym i tak samo wie kobieta, co zastępuje szefa i tam pracuje.Nawet na moim osiedlu znajduje się sklep mięsny gdzie postępują tak samo,więc pewnie w każdym sklepie mięsnym sprzedają stare mięso,choć może zdarza się ze inne się bojom i tak nierobią.

    • 0 0

  • dla tych którzy się nie zorientowali - ktos kto zna moje wyroby właśnie pochwalił tu moją pizze ;)

    sorki miś (bubu? bo i wiek się zgadza i firma...) ale mogło to umknąć postronnym - wole podkreślić

    • 0 0

  • a gdyby tak kierownik sklepu oddał te kilogramu do utylizacji to by już nie pracował. Możeby tak zbdac więcej wyrobów na udział starego lecz zakonserwowanego mięsa co to jeszce nie nie śmierdzi(organoleptycznie nie do stwierdzenia że zepsute).

    • 0 0

  • do grisza

    a czy zalozenia ekonomii biora pod uwaga siedzenie przed tv lub kompem?z tym czasem to nie przesadzaj bo nie jest az tak zle.
    zdrowie a dieta? a o czym mowia lekarze(najrozniejsi)wiecej warzyw,owocow...a co jest podstawa piramidy zywienia? a co jest na najwyzszym czyli ostatnim jej poziomie?
    koszty?jezeli sa duze to jednorazowo na dluuugi czas...
    musze niestety konczyc dyskusje bo mam duzo pracy a dzis piatek...

    • 0 0

  • WĘDLINKI I NIE TYLKO...

    ,,Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada."-OTÓŻ JESTEM KIEROWNIKIEM W SKLEPIE Z WEDLINAMI I MAM NAKAZ SPRZEDAWANIA ,,WSZYSTKIEGO"-BO ZWROTY NIE SĄ PRZYJMOWANE!! DLACZEGO WIĘC P.NOWAK CHCE UKARAĆ PERSONEL SKLEPU!!!!

    • 0 0

  • hyhyhy

    no to wszystko jasne!
    Ciesze sie ze ktos w ogole zareagowal na problem bo zawsze jest milo sie pospierac...
    pozdrawiam
    papapa

    • 0 0

  • spoks misiobubu ale Ty mówisz o sobie, o mnie o innych naszych znajomych - to generalizowanie. spójrz na to z punktu widzenia przeciętnego konsumenta - dla niego wybór jest prosty - albo kosztowne półprodukty, albo kupa czasu na przygotowywaniu (wraca taki do domu po 18, chciałby do kina a musi obiad robić) albo plaster schabu, ziemniaki i jechane (czyli też półprodukty ino tańsze bo mięsne).

    Mało kto zwraca uwagę na zrównoważenie diety - czy to wegetarian czy to mięsożernych, więc piramida żywieniowa jest tak trochę grochem o ścianę. Ci co się do niej stosuja b ędą zdrowsi niezależnie od tego czy mięso jedzą czy nie.

    • 0 0

  • Strata klienta!!!

    Panie nowak, mieszkam na zaspie i regularnie zaopatrywałem się w wędliny w pańskim RZEŹNIKU!!! Po tym artykule dziekuje za współpracę bo juz nigdy nic od pana nie kupię! Namówię wszystkich znajomych ,żeby u pana nie kupowali... Pozdrawiam!

    • 0 0

  • mis

    to tyś wyskoczył z argumentem że jesli ktos je mieso to nie powinien sie wypowiadać w sprawie aborcji
    mozesz przytoczyc swój tok rozumowania dlaczego?
    nikt ci nie broni zjadać co ci się zywnie podoba, mozesz nawet sublimować potrzebne zwiazki bezposrednio z atmosfery aby nie pozbawiac zycia biednych roslinek, ale pouczanie w ten sposób innych co im wolo jeść i czego nie wolo robic to już czyste buractwo
    a na przytoczonych ekspertów - znalazło by się dwa razy więcej takich, którzy pisza ze podstawa zdrowego żywienia jest RÓŻNORODNOŚĆ
    tylko mi sie niechce robic bibliografii

    • 0 0

  • W Oliwie też.........

    W Oliwie tez jest sklep Nowaka i ekspedientki potrafią wciskać tam nieświeży towar. Nigdy tam nie kupuję.
    Ale pewnie to nie wina samego Rzeźnika tylko jego systemu ;)

    P.S.
    Najlepsze są Berlinki (ZM "Morliny") i Serowe (ZM Skiba).

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane