• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największe osiedle w centrum miasta. Tak zmienią się dawne zakłady mięsne

Michał Brancewicz
28 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (365)
  • Vastint planuje wybudować na terenie zakładów mięsnych 22 budynki w kilku etapach.
  • Budowa pierwszych budynków ma wystartować w 2025 r. Inwestor na razie nie zdradza, które z nich powstaną jako pierwsze.

22 budynki z 700 mieszkaniami mają powstać na terenie dawnych zakładów mięsnych za Ołowianką. Budowa pierwszego etapu wielkiego osiedla w kwartale wyznaczonym przez ulice: Długa i Angielska Grobla, Na Stępce i DziewanowskiegoMapka rozpocznie się najwcześniej w 2025 r.



Podoba ci się pomysł na zabudowę dawnych zakładów mięsnych?

Inwestor zaprezentował właśnie swoją wizję zabudowy terenu o powierzchni ok. 65 tys. m kw.

- Aktualnie jesteśmy na etapie uzgadniania szczegółów projektu budowlanego z różnymi podmiotami - mówi Ewa Łydkowska, rzecznik firmy Vastint.
W ramach Riverview II powstać mają 22 budynki mieszkalne z 700 lokalami, a do tego punkty usługowe i obiekty kulturalne. Zabytkowe budynki dawnych zakładów mięsnych zostaną zrewitalizowane i harmonijnie wkomponowane w nowoczesną architekturę.

Mieszkania dla rodzin, a nie na wynajem



  • Osiedle Riverview II powstanie na terenie o powierzchni ok. 65 tys. m kw.
  • Zabudowa na terenie dawnych zakładów mięsnych stworzy zupełnie nową część miasta.
  • Riverview II nawiązuje nazwą do wybudowanego kilka lat temu osiedla Riverview tego samego inwestora.
Nazwa nawiązuje do pierwszej części osiedla, które zostało wybudowane w sąsiednim kwartaleMapka. I podobnie jak tam, większość mieszkań ma być przeznaczona nie na wynajem, ale dla rodzin, które podejmą decyzje o zamieszkaniu w centrum.

Ze względu na skalę przedsięwzięcia prace zostaną podzielone na kilka etapów. Na ten moment inwestor nie zdradza jednak, które budynki powstaną w pierwszej kolejności oraz ile ich będzie.

Budowa pierwszego etapu potrwa 2-3 lata



Znany jest za to przybliżony termin realizacji.

- Zakładamy, że ostatecznie pozwolenie na budowę uda się nam uzyskać pod koniec 2024 r., czas budowy pierwszego etapu to okres około 2-3 lat, zatem pierwsze mieszkania mogą trafić do sprzedaży w 2027 r. - zapowiada Ewa Łydkowska.


Historia rzeźni miejskiej



Budynki rzeźni przy Angielskiej Grobli. Widok w kierunku Motławy. Budynki rzeźni przy Angielskiej Grobli. Widok w kierunku Motławy.
Rzeźnia miejska przy ul. Angielska Grobla powstała pod koniec XIX wieku na terenie służącym wcześniej bednarzom jako plac do składowania drewna. Zakład został otwarty 1 XI 1894 r. Na jego terenie powstało kilkadziesiąt budynków, których układ był starannie przemyślany.

W ciągu doby zakład był w stanie przetworzyć mięso 400 sztuk bydła grubego, 1200 drobnego i do 1000 świń.

W okresie międzywojennym zamrożony drób i bekon transportowano statkami do Anglii i Ameryki.

W czasie II wojny światowej zakład pracował głównie na potrzeby Kriegsmarine (Marynarki Wojennej).

Powojenną produkcję wznowiono już w lipcu 1945 r.

W 1983 r. zespół Gdańskich Zakładów Mięsnych wpisano do rejestru zabytków. Wówczas był jeszcze zachowany komplet 20 budynków, do których dołączono dwa wypalone spichlerze dawnego Wojskowego Urzędu Prowiantowego nad Motławą.

Źle przeprowadzona w 1989 r. prywatyzacja położyła kres istnieniu zakładu. 30 września 1993 r. Gdańskie Zakłady Mięsne ogłosiły upadłość.

Opuszczone budynki zaczęły znikać jeden po drugim, w czym pomagały anonimowo wzniecane pożary. W 2022 r. zachowały się tylko zrujnowane budynki frontowe i kilka dawnych obiektów w głębi terenu.

Opinie (365) ponad 20 zablokowanych

  • Guzdraja sie z tym jak muchy w smole.przypomne ze juz z 5 lat temu robili jskues roboty budowlano-ziemne.i od tego czasu zero

    Postepu-zalosne!

    • 2 2

  • Zła energia

    • 3 3

  • w końcu ten teren będzie zagospodarowany (1)

    wcześniej miejsce po dawnej jednostce wojskowej przy Słowackiego, obecnie tam gdzie kiedyś była stocznia i ubojnia mięsa w samym centrum Gdańska. Teraz jeszcze tylko coś przydałoby się zrobić z Orunią - tam też jest mnóstwo areału do zmiany. Deweloperzy niech się przyjrzą w tamtym kierunku, bo potencjał aż błaga o wykorzystanie go w 100%.

    • 33 22

    • Zgadzać się,. Orunia ma niesamowity potencjał. Niestety Polacy nie mają uznania dla pikowanej architektury. Mają też przestarzałe myślenie, pozostałość po czasach komunizmu. Zobacz, ile czasu zajęło im w końcu rozpoczęcie aktualizacji najlepszych obszarów miasta, które zaniedbali.

      • 4 2

  • "Źle przeprowadzona prywatyzacja w 1989 roku połozyła kres istnieniu zakladu."

    Tak jak wielu innym "sprywatyzowanym" zakładom...

    • 7 2

  • Wszystko pięknie. Najważniejsze aby te ścieżki rowerowe na wizualizacjach zostały wykonane i podłączone do ogólnomiejskiej sieci. Bo jak na razie z tym jest kiepsko.

    • 2 1

  • Czemu to wszystko tak wolno idzie ?

    • 1 2

  • Jeżeli zachowają styl pierwsze części to szczerze im gratuluję i dopinguję tą inwestycję. Natomiast malkontenci co to narzekają, że zniszczono budynki starych zakładów mięsnych niech powiedzą czy kiedykolwiek tam byli gdy one jeszcze funkcjonowały?

    • 4 4

  • Wygląda to jak koszary wojskowe

    • 4 0

  • (1)

    A obok stara patologia na sąsiednich ulicach. Dzięki.

    • 2 5

    • patologia to pijani i zaćpani z airBnB?

      • 2 0

  • Jedno proste pytanie: (1)

    Po co?

    • 1 2

    • noo właśnie - po co?
      lepiej poleżeć i obejrzeć mecz z piwem w ręku. nie?

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane