• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe inwestycje i nowe piwo z Browaru Amber

Robert Kiewlicz
3 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku. Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku.

Podgdański browar Amber zainwestował ostatnio w nową warzelnię oraz leżakownię. Wszystko po to, aby na rynek wypuścić nowy produkt. Piwo Amber Zimowy trafi do sklepów już pod koniec listopada. Będzie to pierwsze z serii nowych piw sezonowych.



Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku. Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku.
Piwa sezonowe są w naszym kraju nadal mało popularne. Bardziej znane są w takich krajach jak Belgia, Holandia, czy Niemcy. Tam warzy się m.in. piwa marcowe, sierpniowe, a także zimowe.
Podobne już powstaje w Amberze.

- Startujemy z piwem sezonowym Amber Zimowy, które pojawi się w sklepach pod koniec listopada. Będzie to piwo esencjonalne, w smaku i słodowe, o dużej zawartości alkoholu ok. 7,1 proc. - mówi Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Nie będzie w nim żadnych sztucznych aromatów korzennych i goździkowych. Za to na puszce umieściliśmy dwa przykładowe przepisy na grzańca. Tak, aby każdy w domu mógł go sobie przygotować we własnym zakresie.

Polacy znudzili się popularnymi markami typu lager, produkowanymi przez wielkie browary i zasmakowali w piwach, które oferują nowy smak. Dlatego nasz rynek zaroił się nagle od piw pszenicznych, miodowych, owocowych. Mimo to, segment piw sezonowych jest wciąż niezagospodarowany. - To szansa i siła napędowa dla nas oraz innych małych browarów - tłumaczy Skrętny. - W zamyśle mamy całą serię piw sezonowych. Kolejne piwo trafi na półki wiosną, w okolicach kwietnia.

Czym głównie kierujesz się przy wyborze piwa ?

- Piwa sezonowe były u nas warzone od dawien dawna. Kiedyś takie piwa produkował Żywiec czy Browar Szczeciński. Teraz następuje renesans tych piw i bardzo dobrze - twierdzi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, stowarzyszenia miłośników piw - Małe browary nie mogą inaczej konkurować z wielkimi koncernami, które produkują głównie lagera. Jest to piwo płytkie, bez charakteru i w zamyśle ma gasić pragnienie. Nie nadaje się jednak do tego, aby zrobić sobie przyjemność wieczorem. Koszty produkcji takiego piwa przez koncerny są nawet trzykrotnie mniejsze, niż piw produkowanych w browarach regionalnych.

Produkcja nowych gatunków piw w Browarze Amber wiąże się jednak z nowymi inwestycjami. Za środki własne oraz pozyskane z Unii Europejskiej browar rozbudował leżakownię oraz warzelnię. Na początku 2012 roku ruszy kolejny etap modernizacji. - To pozwala nam na bycie bardziej elastycznym i na produkcję małych partii piw okolicznościowych - mówi Marek Skrętny.

Miejsca

Opinie (246) ponad 10 zablokowanych

  • Za dużo alkoholu

    Nie da się zrobić piwa powyżej 6 - 6,2% bez dolewki spirytusu. W procesie fermentacji piwa nigdy nie wytworzy się więcej alkoholu. Jest to poparte badaniami naukowymi, które m.in. sam przeprowadzałem. Prawidłowa zawartość alkoholu to ok. 4,8% - da się jednak wyważyć piwo na poziomie 5,4%. Proponowane piwo to ściema. Na 100% dolewają do tego spirytus, który notabene bardzo łatwo wyczuć w większości polskich piw. Trochę to smutne, bo jak chce się napić spirytu to idę kupić wódę - a tutaj ktoś nas jawnie robi w ciula. Mam nadzieję, że ten pseudo-produkt się nie sprzeda.

    • 2 4

  • a slyszal SZ.P. sliwa np. o piwie typu porter? (4)

    Piwa porter, ciemne, warzone od wiekow gdzie alkohol nawet 9 procent uzyskuje sie w procesie naturalnej fermentacji..Bzdura z tym dolewaniem spirytusu, to jest zakazane poza tym prawnie i kompletnie nieoplacalne dla browarow. Moze te badania byly przeprowadzane wlasnie pod wplywem tego spirystusu?!, bo ja jako technolog zywnosci z wyksztalcenia wiem, ze w piwie bez problemu mozna uzyskac nawet wyzsza zawartosc alkoholu bez dolewania czegokolwiek :)Im wyzszy ekstrakt tym wieksza mozliwa zawartosc alkoholu w piwie :)

    • 4 1

    • (1)

      Po 1 to raczej jest mowa o piwie jasnym, więc nie mówmy o porterach.Po 2 - prawne zakazy dolewania spirytusu, to jakieś ideologie nie poparte faktami. W Polsce ok. 25 % piw ma dolewany spirytus oraz gorycz i kolor uzyskiwana jest z żółci bydlęcej. Po 3 - jestem technologiem chemicznym i po tym co piszesz, sorki, chyba z lepszymi ocenami (zwracam honor i przepraszam jeśli pisałeś tylko o ciemnym piwie)- dla dowodu, podaj mi chociażby jedno piwo ukraińskie, białoruskie i inne z biedniejszych państw, w których z braku maszyn warzy się piwo w naturalny sposób, gdzie procent jest powyżej 7%, może Obolon?;) A może podaj przepis naturalnego warzenia mocnego jasnego piwa

      • 0 1

      • "sliwa" - mylisz się. Żółć bydlęca

        to mit. Nie lubię piw z koncernów, jednak nie stosują one tego dodatku...... .

        • 1 0

    • Trapista - warzone przez mnichow ! (1)

      • 0 0

      • portier? przez mnichów? uuu panie to ostry bawarski klimat z lat 70siatych! yep..

        • 0 0

  • Skad takie dane ze 25% piw ma dolewany spirytus?Ale w sumie jak piszesz, ze dodaje sie zólci bydlecej do piwa to wszystko jasne...Skoro jestes "technologiem chemicznym" to powinienes wiedziec ze takiego skladnika w piwie nie ma, to tylko dziennikarska bzdura puszczona w eter w roku ubieglym. Natomiast jesli chodzi o browar Obolon, to niejeden polski browar moglby im pozazdroscic technologii.A co do wplywu barwy piwa ( jasne czy ciemne) na jego moc to niestety zmartiwe Cie, poniewaz piwa ciemne uzyskuje sie poprzez dodanie odpowiednich slodow barwiacych,palonych lub karmelowych, ktore wplywaja na barwe i smak ale niena litosc boska na moc. W procesie naturalnej fermentacji znaczenie ma ekstrakt brzeczki z tego co pamietam. Jezeli w piwie jest 12 procent ekstarktu naturalnie, to mozna uzyskac 6 procent alkoholu bez problemu, jesli 16 procent ektraktu mozna uzyskac 8% alkoholu.oczywiscie drozdze maja swoje mozliwosci ograniczone, ale do 10% problemu nie ma na pewno.

    • 0 0

  • panie Wojak daj Pan spokoj

    Przestan Pan lansowac te korporacyjne wypociny przy artykule na inny temat, chcesz pan to pij i nie czestuj ta propaganda innych

    • 4 1

  • GDAŃSKIE

    A gdzie Gdanskie?

    • 3 1

  • Gdańskie to niby Złote Lwy , choć tej wody...żywcu oddaj

    • 0 0

  • Rob

    Piwko jest dobre na wszystko ;-) Ale piwko nie szczyn.

    • 2 0

  • wiekszość z was to idioci (3)

    amber pędzi najlepsze piwa w polsce jak ktoś wspominał że gdańskie należy do żywca jest totalnym idiotą bo nie należy został zamknięty a rerecepturę wykupił amber i sprzedaję je pod nazwą złote lwy która kojarzy się odrazy z gdańskiem a ich słynne piwo "żywe" niepasteryzowane i nie filtrowanie to majstersztyk niestety ale by je wypić trzeba raz znaleźć knajpe w której je podają bo w butelkach jest tylko niepast. piwo "żywe" wygrało wiele konkursów w niemczech i we włoszech na targach salone del gusto miało własne stoisko które promowało polskie piwo regionalne i tam dostało przychylność organizacji międzynarodowej "slow food" gdzie logo jest umieszczone na butelce "ślimaczek" a tak pozatym amber jest browarem bardzo rozwijającym się posiada gamme różnorakich piw i gatunków nie jak żywiec i browary książęce gdzie leją te same piwo pod różnymi nazwami dla smakoszy ciemnych piw mocnych polecam grand porter mistrzostwo świata i też jest z browaru amber a ten nowy produkt pewnie spróbuję ale na pewno nie wersji grzanej bo pewnie w tym pomyśle je stworzyli (ale ja nie lubie grzanego piwa to dobre dla kobiet i jeszcze soczku malinowego pewnie im polać hehehe)

    • 3 5

    • większość z ciebie leży obok siebie

      • 3 0

    • Nazywasz innych idiotami, ale ten twój wywód bez żadnej interpunkcji wygląda jak jeden wielki bełkot-analfabeto

      • 4 0

    • a teraz napisz to jeszcze raz po polsku,

      ewentualnie po kaszubsku. Po za tym nagrody na wszelkich targach się nie dostaje, tylko kupuje, zatem ich wartość jest po wuju. Co do piwa, to zgadzam się, że Amber jest ok i robi coraz lepsze piwo, a jeszcze kilkanaście lat temu było najtańszym napojem dla żurków.

      • 0 0

  • Ciekawe

    czy przepis na grzańca na puszcze da się przeczytać bez szkła powiększającego?

    • 2 0

  • Amber się nadaje na jakieś szóste piwo z kolei

    ot tak, żeby się dorżnąći kur... nie piszcie,że zdobyło jakieś nagrody we Włoszech, bo te pajace o piwie nie mają pojęcia bladego

    • 3 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane