• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Operacje na otyłość

O.K.
13 listopada 2003 (artykuł sprzed 20 lat) 
Nowatorskie operacje u dwóch osób nadmiernie otyłych przeprowadził w gdańskim Akademickim Centrum Klinicznym prof. Mosze Dudai z Izraela. Prof. Dudai prezentował już swoją metodę w Gdańsku na zjeździe Towarzystwa Chirurgów Polskich w połowie września.

- Metoda ta polega na założeniu na żołądek specjalnej opaski (tzw. banding) i w ciągu minionych ponad dziesięciu lat została wypróbowana już u ponad czterech tysięcy osób - wyjaśniał wówczas "Głosowi" prof. Dudai. To właśnie on przeprowadził pierwszy tego typu zabieg na świecie. Stało się to w Jerozolimie w roku 1990. Dzięki tej metodzie aż ok. dziewięćdziesięciu procent operowanych stracilo ok. 1/3 swojej wagi już w pierwszym okresie po zabiegu.

Tym razem prof. Mosze Dudai operował dwie pacjetki z nadwagą w granicach kilkudziesięciu kilogramów. Jedna z pacjentek miała 31 lat, 120 kilogramów wagi i indeks nadwagi 46, druga 30 lat ważyła 112 kilogramów i miała indeks nadwagi 41.

Operacje rozpoczęły się w poniedziałek, 10 listopada o godz. 11, każda z nich trwała średnio po półtorej godziny. Wraz z prof. Mosze Dudaiem operowali trzej specjaliści z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej AMG: dr Tomasz Stefaniak, dr Wojciech Makarewicz i będący w przededniu obrony pracy doktorskiej Łukasz Kaska.

- Przyczynami chorobliwej otyłości u tych osób jest przede wszystkim taki tryb życia, który do tej nadwagi prowadzi - wyjaśnił "Głosowi" prof. Zbigniew Gruca, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Endokrynologicznej AMG. - Pacjent po nowoczesnej operacji laparoskowej wychodzi do domu średnio po 24 godzinach. Podczas gdy po klasycznym zabiegu zmniejszania żołądka leżał w szpitalu od 5 do 7 dni.

Prof. Mosze Dudai kolejny raz przyjedzie do Gdańska w kwietniu 2004 na IX Zjazd Europejskiego Towarzystwa Wideochirurgii, którego to towarzystwa jest prezesem.
Głos WybrzeżaO.K.

Opinie (121)

  • a ja lubie kiszke parzoną, parzoną w wołowym flaku a nie skórze po kurczaku
    hej

    • 0 0

  • pitny miodek być mniam , mniam.

    • 0 0

  • mam z tego wielką frajde
    co wyjde to zaraz zajde

    • 0 0

  • rzucic wam haslo

    a wy jak psy pawlowa slinicie sie do pas.

    To ja wam rzucam konserwy:
    dla dam - wiskas
    dla panow - pedigee

    SMASZNECHO

    • 0 0

  • nikt do człowieka nie zagada
    nikt mu nie powie już, jak żyć??
    nie ma duszy bratniej i bliskiej
    tylko by chcieli żryć i pić

    • 0 0

  • ja wiem
    najlepiej to udław sie człowieku własnym szczęściem, tak??
    tą szyneczka wędzoną na brzozowym drewienku albo polędwiczką sopocką w smaku tak boska ??
    nic wam nie powiem o domowym paszteciku bo to jest dyskusja o tyciu hehehehe piciu piciu

    • 0 0

  • na wszelki wypadek stanowczo się sprzeciwiam ludożerstwu :)

    • 0 0

  • Polecam wszystkim z nad waaaga japonski preparat "vasp".
    Produkcja oparta jest na plynie-wydzielinie larw szerszeni.
    Larwy wzamian za pozywienie, daja doroslym szerszeniem ow plyn, by wrocily i to jak najszybciej. i robia to rzeczywisci!
    Srodek ten stosuja azjatyccy sportowcy, powoduje on wieksza przemiane materii, bez uzaleznienia, ponoc!

    • 0 0

  • fuj!

    • 0 0

  • JAZDA JAZDA JAZDA BIAŁA GWIAZDA!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane