- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (432 opinie)
- 2 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (127 opinii)
- 3 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (168 opinii)
- 4 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (57 opinii)
- 5 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (271 opinii)
- 6 Piłeś? Nie włamuj się do auta (56 opinii)
Piwna rewolucja w Trójmieście - jak się w niej odnaleźć?
Przeróżne style, mnogość smaków i aromatów, a nowych cały czas przybywa. Jak odnaleźć się podczas piwnej rewolucji w Trójmieście zapytaliśmy trzech ekspertów. Wojciech Szlosowski doradza w sprawie browarów rzemieślniczych, Michał Saks poleca piwa z browarów restauracyjnych, a Dominik Stankiewicz radzi, jakie piwa wybrać ze sklepowych półek.
Dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż piwa koncernowe
Jest on zbliżony w profilu smakowym do piw produkcji koncernowej, ale kiedy warzony jest z dobrych składników i przy zachowaniu ważnych reguł, można poczuć dużą różnicę w smaku.
W Trójmieście mogę polecić pilsa z Brovarni Gdańsk . Warto również wybrać się do Browaru Stary Maneż w Garnizonie na German Pale Ale, czyli piwo jasne górnej fermentacji, z nowofalowymi odmianami niemieckiego chmielu.
Wojciech Szlosowski: Osoby, które rozpoczynają przygodę z piwami z browarów rzemieślniczych powinny zdawać sobie sprawę z kilku rzeczy. Browary tego typu raczej nie produkują pilsów czy lagerów, choć zdarzają się odstępstwa od tego. W związku z tym, że skala produkcji jest mniejsza, stawiają na piwa bardziej wymagające, o złożonych smakach. Dzięki temu mają szansę, aby zaistnieć i pozostać na rynku.
Aby wprowadzić początkujących w piwny świat i zarazić pasją do nowofalowych piw, bardzo często polecałem piwo Pacific z browaru Artezan. To dość delikatne piwo, chmielone specyficznymi rodzajami chmieli, z aromatem cytrusów i z goryczką. Piwo nowofalowe, ale na tyle przystępne, że wykorzystywałem je do wprowadzania w świat piw, które chmielone są nowozelandzkimi, australijskimi czy amerykańskimi chmielami dającymi zapach oraz aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
To właśnie style dające takie aromaty zapoczątkowały piwną rewolucję i są najbardziej popularnymi na rynku (m.in. IPA, APA, AIPA) Kolejną pozycją dobrą na początek były na przykład Dwa Smoki z Pracowni Piwa, piwo w stylu American Wheat.
Dominik Stankiewicz: Sytuacja jest trochę podobna do tej z przełomu wieku, gdy zaczynałem swoją piwną przygodę i wszystko inne niż eurolagery było rarytasem. Po znakomite piwa z Ciechana: Miodowe, Wyborne, Rycerza z Gościszewa, tudzież kolejne pomysły Sławka Pahlke z Browaru Amber ustawiały się kolejki. Tak jest i dzisiaj, wszyscy chcą czegoś innego, lepszego, czegoś, co ma smak i aromat, a nie tylko doznania alkoholowe.
Na początku drogi piwnym odkrywcom polecam ofertę browarów regionalnych takich jak na przykład: Ciechan, Kormoran, Fortuna, Racibórz. Browary te warzą swoje piwa z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie doświadczenie poparte medalami na licznych konkursach. Dodatkowym atutem może być lokalny patriotyzm, gdzie prym wiodą piwa z Browaru Amber i Browaru Gościszewo.
Dla tych, którzy znają już smak wielu piw, ale próbują dalej
Michał Saks: Polecam śledzić profile browarów restauracyjnych w mediach społecznościowych. To dobra metoda polowania na piwa sezonowe. W Brovarni warzone jest na przykład ciekawe piwo dyniowe. Z szerokiego piwnego portfolio słynie Barbados, czyli Browar Lubrow , a Browar Piwna znany jest z piw specjalnych. Z kolei w Gdyni warto odwiedzić Browar Port Gdynia .
Przeczytaj również: Testy browarów restauracyjnych w Trójmieście
Wojciech Szlosowski: Obecnie na polskim rynku mamy już całkiem sporo browarów kontraktowych, parę rzemieślniczych i trudno by je tu wszystkie wymieniać. Proponują one bardzo szeroki wachlarz swoich produktów, często w bardzo dobrej jakości. Warto jednak wspomnieć o prekursorach piwnej rewolucji w Polsce. To Browar Pinta i AleBrowar (oba kontraktowe, choć już niedługo, gdyż obie marki zapowiedziały otwarcie własnych browarów). Mają szeroką paletę produktów o bardzo dobrej jakości, z której każdy pasjonat piwa wybierze coś dla siebie.
Ci, którzy w swoim życiu niejedno już piwo posmakowali, ale chcą dalej eksperymentować, mają w Trójmieście spory wybór. Od piw słodkawych, przez słonawe, gorzkie, bardziej palone czy też kwaśne. Można w piwach przebierać i próbować.
Dominik Stankiewicz: Tutaj do głosu dochodzą zagraniczne chmiele, zwłaszcza amerykańskie, oraz różne dodatki dodawane coraz śmielej do piwa przez browary rzemieślnicze. Idealnym przykładem nowofalowego piwowarstwa jest Browar Pinta, który zapoczątkował piwną rewolucję w Polsce piwem Atak Chmielu. Ich kolejne piwa pozwolą przejść przez wszystkie piwne style w piwowarstwie, a nawet poeksperymentować.
Piwo Pinta Imperator Bałtycki zostało w ubiegłym roku ogłoszone najlepszym Porterem Bałtyckim na świecie (wg RateBeer). Lokalnie: AleBrowar, który warzy swoje piwa w Gościszewie, Browar Spółdzielczy z Pucka oraz kontraktowe browary - Baba Jaga i Hopkins .
Dla doświadczonych piwoszy, którzy pragną nietypowych doznań smakowych
Michał Saks: Piwa z browarów restauracyjnych skierowane są przede wszystkim do dwóch pierwszych grup. Dlatego osoby wtajemniczone, spragnione bardzo silnych smakowych wrażeń, powinny moim zdaniem szukać ich już gdzie indziej.
Na przykład w lokalach, które mogą sobie pozwolić na ściągnięcie wyjątkowej beczki specjalnie dla pasjonatów czy na piwnych festiwalach. Choć są też wyjątki od reguły. Na przykład piwo Cherry Lady z Browaru Miejskiego Sopot , fermentowane w stylu belgijskich kwaśnych piw z dodatkiem wiśni.
Dominik Stankiewicz: Tej grupie klientów polecam piwa cięższe, mocniejsze typu RIS, Barley Wine, często leżakowane przez wiele tygodni w beczkach po whisky, brandy czy winie.
Dodatkowo piwa sezonowe warzone tylko w danym okresie, jak na przykład piwa z dodatkiem dyni czy niemieckie wędzone piwa z Schlenkerli - Urbock, Eiche czy Fastenbier, czy po wrześniowych zbiorach chmielu, piwa chmielone świeżą szyszką. Oczywiście piwa jubileuszowe - jak Porter Cieszyński na 170-lecie browaru, czy piwa kolekcjonerskie, a także wyjątkowe Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.
Wojciech Szlosowski: Poszukując coraz to nowych smaków doświadczone osoby trafiają do lokali, które nie tylko proponują ofertę krajową, ale również sięgają po kultowe, zagraniczne "krafty" takie jak De Molen z Holandii, Mikkeller z Danii czy Nogne z Norwegii. Do takich miejsc należy z pewnością gdańska Pułapka czy Lawendowa 8 . Niebawem szykuje się też niemała gratka dla wszystkich miłośników nowych piwnych wrażeń.
Powstający koło dworca w Gdańsku browar PG4 uwarzy piwo jopejskie na podstawie odzyskanych receptur. Niegdyś gdańska specjalność może stać się prawdziwym hitem nie tylko w regionie i Polsce, ale również w Europie i na świecie.
Na piwnym szlaku prawdziwych pasjonatów na pewno nie może zabraknąć wizyty na piwnych festiwalach, gdzie większość browarów przywozi to, co ma najlepszego i zaskakuje nowościami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. Festiwale tego typu odbywają się już w wielu miejscach w Polsce, ale warto tu wymienić chociażby Warszawski Festiwal Piwa, Beer Geek Madness, czy nasz regionalny festiwal Hevelka.
Jednak tym, którzy cały czas świadomie poszukują, radziłbym nie ograniczać się do tego, co można kupić. Warto również smakować piw, które wychodzą spod rąk domowych piwowarów. Nie można ich nabyć, bo domowi piwowarzy nie sprzedają. Próbować można za to podczas pokazów warzenia czy też np. w czasie Piwowar Battle - bitew piwnych.
Smakowanie piwa od domowych piwowarów to przedostatni etap, ponieważ część osób zafascynowana piwami rzemieślniczymi łapie bakcyla i sama zaczyna warzyć piwo. W tym momencie sami decydują o smaku napoju, jakich chmieli czy dodatków użyją. Granicą jest tu już wyłącznie wyobraźnia.
Miejsca
Opinie (283) 3 zablokowane
-
2016-10-16 09:07
Wojtku, nie przesadzaj ze skromnością:) (2)
Degustatornia też sporo zrobiła w kierunku poszerzenia gustów piwoszy, rozumiem, że nie wypada wspominać o miejscu, gdzie jest się menedżerem ale takie są fakty :)
- 1 4
-
2016-10-16 09:41
do Znajomego
Wojtek od dawna nie jest menadżerem w Degustatorni, więc słaby z ciebie znajomy i źle poinformowany.
- 3 0
-
2016-10-16 10:03
Aby poszerzyc gusta piwoszy warto wyjechac do Czech. Pyszne piwka za 1,7-3-5zł. Bez chemii i syfu z chin.
- 2 3
-
2016-10-16 09:55
(4)
Polecam sklep na krakowskim Kazimierzu. Na polce ok 350-380 rodzajow piw :)
- 5 3
-
2016-10-16 09:56
W Smaku na Przymorzu dawno przekroczyli 500 :) (3)
- 9 0
-
2016-10-16 10:12
wow :D
- 2 0
-
2016-10-16 19:17
A gdzie ten sklep ? (1)
- 1 0
-
2016-10-16 22:07
ul. Czerwony Dwór 17 A
- 2 0
-
2016-10-16 09:57
Browar Miejski Sopot. (1)
a to w Sopocie robia piwo?
- 3 0
-
2016-10-16 11:48
Browar restauracyjny
- 3 0
-
2016-10-16 11:00
Piwo
Kiedyś to było piwo Żywiec,Leżajsk,Okocim wysoka jakość a teraz to już nie to samo,ciekawe dlaczego,co z innej wody robione...Polecam piwo pszenne pycha,dobre na upały.
- 3 2
-
2016-10-16 12:01
tyskie niepasteryzowane (1)
nie wiem dokładnie jak je produkują-ale smak daje radę
- 4 8
-
2016-10-17 11:32
"niepasteryzowane" :) :) :) a data ważności do 3mcy , albo dłużej :)
piwo niepasteryzowane to max 3 dni
- 2 1
-
2016-10-16 15:36
Smiać mi i się chce ,bo na niczym się nie znacie tylko na piwie
wasze ciągle nabuzowane życie musi być bardzo smutne., współczuję wam
- 2 4
-
2016-10-16 16:45
(2)
wcale nie pić
- 8 1
-
2016-10-16 17:53
Jeżeli musisz wypić chociaż jedno piwo ale codziennie to już masz (1)
problem.
- 3 1
-
2016-11-30 17:31
100% ludzi pijących wode tez umiera
- 0 0
-
2016-10-16 17:53
Kaszebsko Koruna (2)
A browar kościerzyna ?
- 4 1
-
2016-10-16 17:53
tak ,kaszuby to alkoholiki jak cholera
- 3 0
-
2016-10-16 17:55
pisz po polsku ,bo mieszkasz w Polsce
- 3 0
-
2016-10-16 18:24
Ciekawe piwosze jak wygląda wasza
wątroba ,bo pewnie już czarna
- 2 5
-
2016-10-16 19:55
aromatyzowany shit jeśli ktoś to lubi jego sprawa, ale nie nazywajmy tego piwem
przydałby się Reinheitsgebot
- 0 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.