- 1 Będzie 500+ dla małżeństw ze stażem? (432 opinie)
- 2 Karne kupony za niewłaściwe parkowanie (127 opinii)
- 3 "Bilet miejski" bez zniżek dla seniorów (168 opinii)
- 4 Wznowili drogi remont po pół roku przerwy (57 opinii)
- 5 Tak wybuchł pożar w Nowym Porcie (271 opinii)
- 6 Piłeś? Nie włamuj się do auta (56 opinii)
Piwna rewolucja w Trójmieście - jak się w niej odnaleźć?
Przeróżne style, mnogość smaków i aromatów, a nowych cały czas przybywa. Jak odnaleźć się podczas piwnej rewolucji w Trójmieście zapytaliśmy trzech ekspertów. Wojciech Szlosowski doradza w sprawie browarów rzemieślniczych, Michał Saks poleca piwa z browarów restauracyjnych, a Dominik Stankiewicz radzi, jakie piwa wybrać ze sklepowych półek.
Dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż piwa koncernowe
Jest on zbliżony w profilu smakowym do piw produkcji koncernowej, ale kiedy warzony jest z dobrych składników i przy zachowaniu ważnych reguł, można poczuć dużą różnicę w smaku.
W Trójmieście mogę polecić pilsa z Brovarni Gdańsk . Warto również wybrać się do Browaru Stary Maneż w Garnizonie na German Pale Ale, czyli piwo jasne górnej fermentacji, z nowofalowymi odmianami niemieckiego chmielu.
Wojciech Szlosowski: Osoby, które rozpoczynają przygodę z piwami z browarów rzemieślniczych powinny zdawać sobie sprawę z kilku rzeczy. Browary tego typu raczej nie produkują pilsów czy lagerów, choć zdarzają się odstępstwa od tego. W związku z tym, że skala produkcji jest mniejsza, stawiają na piwa bardziej wymagające, o złożonych smakach. Dzięki temu mają szansę, aby zaistnieć i pozostać na rynku.
Aby wprowadzić początkujących w piwny świat i zarazić pasją do nowofalowych piw, bardzo często polecałem piwo Pacific z browaru Artezan. To dość delikatne piwo, chmielone specyficznymi rodzajami chmieli, z aromatem cytrusów i z goryczką. Piwo nowofalowe, ale na tyle przystępne, że wykorzystywałem je do wprowadzania w świat piw, które chmielone są nowozelandzkimi, australijskimi czy amerykańskimi chmielami dającymi zapach oraz aromat cytrusów i owoców tropikalnych.
To właśnie style dające takie aromaty zapoczątkowały piwną rewolucję i są najbardziej popularnymi na rynku (m.in. IPA, APA, AIPA) Kolejną pozycją dobrą na początek były na przykład Dwa Smoki z Pracowni Piwa, piwo w stylu American Wheat.
Dominik Stankiewicz: Sytuacja jest trochę podobna do tej z przełomu wieku, gdy zaczynałem swoją piwną przygodę i wszystko inne niż eurolagery było rarytasem. Po znakomite piwa z Ciechana: Miodowe, Wyborne, Rycerza z Gościszewa, tudzież kolejne pomysły Sławka Pahlke z Browaru Amber ustawiały się kolejki. Tak jest i dzisiaj, wszyscy chcą czegoś innego, lepszego, czegoś, co ma smak i aromat, a nie tylko doznania alkoholowe.
Na początku drogi piwnym odkrywcom polecam ofertę browarów regionalnych takich jak na przykład: Ciechan, Kormoran, Fortuna, Racibórz. Browary te warzą swoje piwa z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie doświadczenie poparte medalami na licznych konkursach. Dodatkowym atutem może być lokalny patriotyzm, gdzie prym wiodą piwa z Browaru Amber i Browaru Gościszewo.
Dla tych, którzy znają już smak wielu piw, ale próbują dalej
Michał Saks: Polecam śledzić profile browarów restauracyjnych w mediach społecznościowych. To dobra metoda polowania na piwa sezonowe. W Brovarni warzone jest na przykład ciekawe piwo dyniowe. Z szerokiego piwnego portfolio słynie Barbados, czyli Browar Lubrow , a Browar Piwna znany jest z piw specjalnych. Z kolei w Gdyni warto odwiedzić Browar Port Gdynia .
Przeczytaj również: Testy browarów restauracyjnych w Trójmieście
Wojciech Szlosowski: Obecnie na polskim rynku mamy już całkiem sporo browarów kontraktowych, parę rzemieślniczych i trudno by je tu wszystkie wymieniać. Proponują one bardzo szeroki wachlarz swoich produktów, często w bardzo dobrej jakości. Warto jednak wspomnieć o prekursorach piwnej rewolucji w Polsce. To Browar Pinta i AleBrowar (oba kontraktowe, choć już niedługo, gdyż obie marki zapowiedziały otwarcie własnych browarów). Mają szeroką paletę produktów o bardzo dobrej jakości, z której każdy pasjonat piwa wybierze coś dla siebie.
Ci, którzy w swoim życiu niejedno już piwo posmakowali, ale chcą dalej eksperymentować, mają w Trójmieście spory wybór. Od piw słodkawych, przez słonawe, gorzkie, bardziej palone czy też kwaśne. Można w piwach przebierać i próbować.
Dominik Stankiewicz: Tutaj do głosu dochodzą zagraniczne chmiele, zwłaszcza amerykańskie, oraz różne dodatki dodawane coraz śmielej do piwa przez browary rzemieślnicze. Idealnym przykładem nowofalowego piwowarstwa jest Browar Pinta, który zapoczątkował piwną rewolucję w Polsce piwem Atak Chmielu. Ich kolejne piwa pozwolą przejść przez wszystkie piwne style w piwowarstwie, a nawet poeksperymentować.
Piwo Pinta Imperator Bałtycki zostało w ubiegłym roku ogłoszone najlepszym Porterem Bałtyckim na świecie (wg RateBeer). Lokalnie: AleBrowar, który warzy swoje piwa w Gościszewie, Browar Spółdzielczy z Pucka oraz kontraktowe browary - Baba Jaga i Hopkins .
Dla doświadczonych piwoszy, którzy pragną nietypowych doznań smakowych
Michał Saks: Piwa z browarów restauracyjnych skierowane są przede wszystkim do dwóch pierwszych grup. Dlatego osoby wtajemniczone, spragnione bardzo silnych smakowych wrażeń, powinny moim zdaniem szukać ich już gdzie indziej.
Na przykład w lokalach, które mogą sobie pozwolić na ściągnięcie wyjątkowej beczki specjalnie dla pasjonatów czy na piwnych festiwalach. Choć są też wyjątki od reguły. Na przykład piwo Cherry Lady z Browaru Miejskiego Sopot , fermentowane w stylu belgijskich kwaśnych piw z dodatkiem wiśni.
Dominik Stankiewicz: Tej grupie klientów polecam piwa cięższe, mocniejsze typu RIS, Barley Wine, często leżakowane przez wiele tygodni w beczkach po whisky, brandy czy winie.
Dodatkowo piwa sezonowe warzone tylko w danym okresie, jak na przykład piwa z dodatkiem dyni czy niemieckie wędzone piwa z Schlenkerli - Urbock, Eiche czy Fastenbier, czy po wrześniowych zbiorach chmielu, piwa chmielone świeżą szyszką. Oczywiście piwa jubileuszowe - jak Porter Cieszyński na 170-lecie browaru, czy piwa kolekcjonerskie, a także wyjątkowe Utopias z amerykańskiego browaru Samuel Adams.
Wojciech Szlosowski: Poszukując coraz to nowych smaków doświadczone osoby trafiają do lokali, które nie tylko proponują ofertę krajową, ale również sięgają po kultowe, zagraniczne "krafty" takie jak De Molen z Holandii, Mikkeller z Danii czy Nogne z Norwegii. Do takich miejsc należy z pewnością gdańska Pułapka czy Lawendowa 8 . Niebawem szykuje się też niemała gratka dla wszystkich miłośników nowych piwnych wrażeń.
Powstający koło dworca w Gdańsku browar PG4 uwarzy piwo jopejskie na podstawie odzyskanych receptur. Niegdyś gdańska specjalność może stać się prawdziwym hitem nie tylko w regionie i Polsce, ale również w Europie i na świecie.
Na piwnym szlaku prawdziwych pasjonatów na pewno nie może zabraknąć wizyty na piwnych festiwalach, gdzie większość browarów przywozi to, co ma najlepszego i zaskakuje nowościami przygotowywanymi specjalnie na tę okazję. Festiwale tego typu odbywają się już w wielu miejscach w Polsce, ale warto tu wymienić chociażby Warszawski Festiwal Piwa, Beer Geek Madness, czy nasz regionalny festiwal Hevelka.
Jednak tym, którzy cały czas świadomie poszukują, radziłbym nie ograniczać się do tego, co można kupić. Warto również smakować piw, które wychodzą spod rąk domowych piwowarów. Nie można ich nabyć, bo domowi piwowarzy nie sprzedają. Próbować można za to podczas pokazów warzenia czy też np. w czasie Piwowar Battle - bitew piwnych.
Smakowanie piwa od domowych piwowarów to przedostatni etap, ponieważ część osób zafascynowana piwami rzemieślniczymi łapie bakcyla i sama zaczyna warzyć piwo. W tym momencie sami decydują o smaku napoju, jakich chmieli czy dodatków użyją. Granicą jest tu już wyłącznie wyobraźnia.
Miejsca
Opinie (283) 3 zablokowane
-
2016-10-16 20:22
Kiedy jak nie teraz (1)
Pic dobre piwka? Najlepszy czas!!
- 2 1
-
2016-10-16 20:26
Na regionalne najlepszy bo zawsze jakieś nowości wypuszczają
- 2 0
-
2016-10-16 21:25
xyz
wódka lepsza jest, śmietnik nie rosnie i sikać sie nie chce
- 1 3
-
2016-10-16 21:43
wiekszosc piwoszy nie dotarla na ten portal
Wiec ankieta jest o kant d. Wiadomo ze polacy chleja co najtansze dlatego zabka i fresh rozwinely sie na rynku.
- 2 0
-
2016-10-16 21:57
Wstyd (1)
Moze by sie tak rozpisywac na inne tematy, np. czytanie ksiazek a nie picia piwska. Juz nawet mlodziez rozchlana, jak nie ma alkoholu to tematow nie maja.
- 3 5
-
2016-10-16 22:11
Przecież piszą o różnych sprawach, zainteresowaniach, wydarzeniach, czy aferach.
Nie tylko o piwie.
- 2 1
-
2016-10-16 22:52
ten sklep na czerwonym dworze ma duzy wybór ale piwa stoja za lada, wuec nie mozna nic o nich poczytać
To jest duży minus
- 2 0
-
2016-10-17 08:38
Ceny tych piw
Zwalają z nóg bardziej niż alkohol....
- 3 1
-
2016-10-17 09:03
niestety ale z regionalnymi piwami to jakis dramat (1)
chyba wyczuli że jest booom na piwa regionalne i jest tego tyle ze w sklepie idzie sie za głowe złapać.
Jestem otwarty na nowe smaki i zawsze biore kilka innych regionalnych piw. Niestety ale wszystkie to jakiś dramat. Jedyne regionalne dobre piwa piłem w naszych trójmiejskich browarach typu Browar Port, Browar Sopot itd oraz browar w Toruniu.
wszystko co w butelkach na półkach sklepowych to dramat a nie którzy każą sobie za nie płacić nawet 9 zł !!! a piwo gorsze o specjala.- 5 2
-
2016-10-17 10:37
Primo, smak to rzecz gustu.
Nowopiwni niemal wszystkim krytykom zarzucają nieznajomośc rzeczy, problem w tym, że co jakiś czas objawia się moda na coś i wtedy jest rzut na taśmę.
Była moda na znawstwo wód mineralnych, na wino, teraz na piwo a przyjdzie pewnie na coś innego.
Tak więc, nie należy się tym zupełnie przejmować, moda minie stare marki pozostaną, nowe, słabe w smaku i podejściu do klienta, znikną.
Po wtóre cena.
Tu sprawa się komplikuje, choć pewne parametry są stałe.
Podstawowe piwa zwane lagerami czy jasnymi pilsami, na całym świecie dominują i są tworzone z najpopularniejszych słodów jęczmiennych, z najpopularniejszych chmieli itd
Lata doświadczeń sprawiły że produkcja niektórych marek piwa, stworzyła tzw standard, czyli każda warka jest niemalże identyczna.
I tu mamy ból d..y piw tzw rzemieślniczych czy z browarów restauracyjnych, gdzie reżimu tego nie da się utrzymać w ryzach, z najprostszej przyczyny, braki magazynowe, braki laboratoryjne, upadek plantacji czy inne tego typu zdarzenia, ergo, każda warka rózni się jedna od drugiej, czasem minimalnie czasem znacząco. Toz kolei powoduje, że pojawiają się najróżniejsze smaki, zwane piwami limitowanymi a po prawdzie będące zwyczajnie jedną jedyną warką nie do powtórzenia. Dla kogoś kto chciałby czasem ten smak mieć na dłużej tragedia, raz posmakować i koniec!!!
Cena także wynika z mody, bowiem nawet biorąc pod uwagę ceny na niektóre zwłaszcza amerykańskie chmiele czy specjalnie szykowane słody, to nawet ich bardzo wysoka cena, nie daje zupełnie warunków by 1 litr piwa kosztował jak w niektórych przypadkach blisko 30 złotych, przy produkcji najwyżej 10 zł, w tym koszty surowców, spłata kredytu za warzelnię, koszta piwowara itd.
Reasumując, cena ceną i wpływ ma niewątpliwie moda czy nawet coś w rodzaju zmowy piwowarów, natomiast największy dramat tkwi w niepowtarzalności smaku.
Owszem pijam najróżniejsze piwa, chadzam często na "bitwy piwne" czy na Hewelkę ale trend ten raczej nie będzie stanowił dużej trwałości, jak każda moda minie acz pozostawi mimo wszystko wiele osób, które na piwo spoglądać będą inaczej :)- 1 1
-
2016-10-17 10:20
Głupia ankieta
A co jeśli piję tylko polskie piwa z browarów regionalnych i rzemieślniczych?
- 4 0
-
2016-10-18 00:41
Wszyscy trzej jegomoscie pomineli browar Brodacz
Ladnie to tak nie pamietac o kolegach?
- 0 2
-
2016-10-19 17:52
Tylko Special!
I to prosto z butli. Tak lubię i koniec.
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.