• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Podpalenie przyczyną pożaru gdyńskiej restauracji

Ewa Palińska
23 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (351)

Zobacz nagranie z monitoringu restauracji pokazujące, jak podpalacz podbiega pod okno kuchni oraz moment wybuchu, jaki nastąpił po wrzuceniu przez niego koktajlu Mołotowa.

Nagranie monitoringu nie pozostawia złudzeń - przyczyną pożaru restauracji Casa Cubeddu w Gdyni było podpalenie. - Ktoś po prostu wrzucił przez okno do kuchni koktajl Mołotowa - komentuje Angelika Wierszyło-Cubeddu, właścicielka restauracji. Budynek jest obecnie w stanie katastrofalnym, ale powstał pomysł, aby na czas remontu wynająć inny lokal i tam kontynuować działalność.



Restauracja Casa Cubeddu Ristorante da Domenico to miejsce, w którym wcześniej znajdowała się restauracja MariaszekMapka Uroczyste otwarcie odbyło się 4 marca 2018 r. i od tego czasu miejsce to cieszyło się niesłabnącą popularnością wśród koneserów kuchni włoskiej.

Z ogniem walczyło w kluczowym momencie 10 zastępów strażaków.

Koktajl Mołotowa przyczyną pożaru?



W nocy z 21 na 22 czerwca spłonął dach i część restauracji. Na miejscu z ogniem, który pojawił się po godz. 2, walczyło 11 zastępów strażaków z całego Trójmiasta.

Spłonął dach i część gdyńskiej restauracji Spłonął dach i część gdyńskiej restauracji

Czy ubezpieczyłe(a)ś swój dom/mieszkanie od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Zdaniem właścicielki restauracji, analiza zapisu monitoringu nie pozostawia złudzeń.

- Na nagraniu wyraźnie widać, że to podpalenie - komentuje Angelika Wierszyło-Cubeddu, właścicielka restauracji. - Ktoś po prostu wrzucił przez okno do kuchni koktajl Mołotowa. Nie jesteśmy w stanie rozpoznać twarzy tego człowieka, ale najprawdopodobniej była to osoba młoda. Nagranie przekazaliśmy policji i czekamy co przyniesie śledztwo. Podobno mają zostać też zabezpieczone nagrania z miejskiego monitoringu, więc może wówczas uda się rozpoznać sprawcę.


Pożar zauważyli policjanci podczas rutynowego patrolu



Nad ustaleniem okoliczności zdarzenia pracuje policja.

- Wczoraj przed godz. 02:30 policjanci z Redłowa podczas patrolu rejonu służbowego zauważyli, że pali się restauracja przy ul. Spółdzielczej - informuje podkom. Jolanta Grunert, rzecznik KMP Gdynia. - Mundurowi od razu poinformowali dyżurnego komisariatu i zabezpieczyli miejsce zdarzenia do przyjazdu straży pożarnej. Na miejscu pracowali funkcjonariusze, w tym przewodnik z psem służbowym oraz technik kryminalistyki. Policjanci ustalają szczegóły tej sprawy i pod nadzorem prokuratury wyjaśniają wszystkie okoliczności, również to, czy mogło dojść do podpalenia.


Co dalej z restauracją i jej pracownikami?



W chwili pożaru przygotowania do sezonu były dopięte na ostatni guzik.

- Budynek jest w katastrofalnym stanie - komentuje właścicielka restauracji. - Jesteśmy w kontakcie z ubezpieczalnią, ma przyjechać rzeczoznawca, żeby oszacować straty. Szczerze powiedziawszy, nie wygląda to zbyt ciekawie. Lokal dopiero co wyremontowaliśmy, dzień wcześniej mieliśmy odbiór sanepidu, zrobiliśmy remont wentylacji, nowy taras, podłogi. Wszystko było pięknie przygotowane na sezon i nikt się nie spodziewał takiego obrotu sprawy.
Z uwagi na poważne skutki pożaru nie ma możliwości wznowienia działalności w zniszczonym lokalu. Rozważana jest jednak alternatywa.

- Powstał pomysł, żeby wynająć jakiś lokal na ten czas, w którym nasza restauracja będzie odbudowywana - mówi Angelika Wierszyło-Cubeddu. - Mamy wspaniały zespół, ekipa jest bardzo zgrana. Trzeba zawalczyć o to, żebyśmy mogli dalej pracować razem.
Sympatycy restauracji za pośrednictwem portalu zrzutka.pl zorganizowali zbiórkę pieniędzy na odbudowę lokalu.

Miejsca

Opinie (351) ponad 50 zablokowanych

  • Nie było czujnika, alarmu, tylko ktoś zauważył pożar (2)

    • 5 0

    • (1)

      Wyobraź sobie czujnik dymu w restauracji. Co chwile się coś przypala

      • 0 0

      • Zwłaszcza w nocy.

        • 0 0

  • Jakim cudem moze sie spalic cały lokal od jednej butelki z benzyna To niejest tak jak na filmie ze zapalka pali wszystko. (4)

    I jeszcze jedno obecna technika jest na tak wysokim poziomie ze zakladajac dobry czujnik dymu mozesz ustawic go z powiadomieniem na numer telefonu a monitoring jak masz mozesz reagowac natychmiast .Na zachodzie restauracje na poziomie maja systemy przeciw pożarowe . U nas knajpy nazywa sie restauracjami których dziela lata świetlne !!

    • 5 7

    • (2)

      Ale całe szczęście na trójmiasto.pl mamy krocie ekspertów od każdej możliwej rzeczy, którzy chętnie i za darmo udzielą fachowej porady. A jak nie porady, to chociaż krytyki.

      • 2 3

      • A ty za to mozesz tylko głupota i bezradnoscia sie pochwalic

        A wiedza sie od ciebie odbija jak od sciany

        • 1 1

      • Co się tak gotujesz? Ludzie fakty piszą, tu jest wielu specjalistów, a ograniczone zaufanie to podstawa.

        • 0 0

    • Też mi się dziwne wydaje, że w tych czasach nie mieliby mieć systemu zdalnego podglądu kamer z domu i alarmów wykrywających ruch (choćby w postaci dymu czy ognia). I jeszcze to otwarte okno.

      • 0 0

  • To zmienia postać rzeczy i dziwne spekujacje

    Wyrazy współczucia oby szybko złapali sprawcę i szybko wypłacili odszkodowanie.

    • 3 2

  • Buduje dom bo nie mam gdzie mieszkać z rodziną (6)

    Mam zgraną ekipę brakuje nam środków na dokończenie budowy. Może również sympatycy lokalu i portalu dorzucą parę groszy i zorganizują zrzutkę dla mnie.

    • 17 5

    • Głupoty piszesz (5)

      A CZY Twój do da mi tyle przyjemności co ta restauracja? Ty gotujesz czy Twoja żona? Restauracje podpalił zwykły bandzior a Ty złe skalkulowałeś lub jesteś nieudacznikiem i za mało zarabiasz. może to Ty podpaliłeś z frustracji, ze inni potrafią a Tobie nie wychodzi?

      • 0 8

      • No jedzenie tam nie powalało z nóg. (1)

        A i obsługa była paskudna.

        • 2 3

        • Dokładnie. Średnia ocena na trójmieście w granicach 3. I co się dziwić - w byle bistro gdzie jest i 10x taniej bywa przyjemniej i smaczniej. Nie rozumiem tych zachwytów, to chyba jedna osoba to wszystko wypisuje.

          • 1 0

      • (2)

        Żałosny z ciebie człowiek jeżeli taka buda dostarcza ci przyjemności. I z czego jeszcze czerpiesz przyjemność w życiu?

        • 0 1

        • (1)

          Masz dokładnie *zero* kompetencji, żeby oceniać to, co komuś innemu sprawia przyjemność.

          • 1 1

          • Masz dokładnie *zero* kompetencji, żeby mnie oceniać. A ja ciebie oceniam przez pryzmat tego co tu bzdurzysz, no jak można o byle knajpie pisać, że to twój dom dostarczający ci wiele przyjemności. Śmiech na sali.

            • 0 1

  • Złapać bandziora i oddać komu trzeba do obróbki (1)

    ...a właścicielom bardzo współczuję i życzę szybkiego powrotu do normalności bo to pracowici ludzie i świetna kuchnia Dominico (zarówno Tesoro jak i Casa).

    • 3 1

    • Zapomniałeś napisać, że właściciele to bardzo uczciwi ludzie z ogromnym szacunkiem dla swoich pracowników

      • 2 0

  • Działanie konkurencji albo bandziorom ze złotymi zębami za ochronę nie chcieli dać.

    • 1 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Podpalenie możliwą przyczyną pożaru restauracji w Gdyni

    Ziom odjechał

    • 5 0

  • Przecież ludzie od razu pisali ze podpalenie ja tam nie wierze w przypadki zwłaszcza w Polsce kraju cwaniaków a ubezpieczenie będzie duże pewnie ciekawe co wyniknie bo ubezpieczyciel bez śledztwa tak łatwo nie wypłaci pewnie

    • 2 2

  • A efekty widać (1)

    Niestety nie jestem zaskoczony. Każdy, kto pracował w Casa Cubeddu, bardzo dobrze zna to środowisko. Jakość pracowników stale spada, pogarszając się z roku na rok. Najlepsi i najmądrzejsi pracownicy odchodzą tak szybko, jak to możliwe. Pozostają tylko zdesperowani i ci, którzy nie mają alternatywy. A efekty widać

    • 7 8

    • I gdzie idą Ci najmoadzrzejsim? Z doświadczenia wiem, ze najmądrzejszym się zostaje jak już się odejdzie. I fajnym tez. W pierwszej kolejności proponuje szanować prace i ja dobrze wykonywać. Dobrze przepracowane 2 dni, nie oznaczają ze się jest prymusem... zawsze len becie szukał usprawiedliwienia i podziwiał tych co odeszli.....

      • 3 3

  • krety..n pewnie miał przy sobie komorke, takie czasy (1)

    wystarczy do operatorów sie zwrocic o czas i date z nadajnika z tamtegeo miejsca i okolic, ustalenie kto pojdzie szybko hehe.

    • 6 0

    • trochę racji masz.
      Niezły z Ciebie alfa i omega.
      Po prostu...Kaczy....Łeb

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane