- 1 Ulewa przeszła przez Trójmiasto (61 opinii)
- 2 Nowożeńcy w kłopotach, bo zabrali to z plaży (94 opinie)
- 3 Tajemnicze konstrukcje w Dolinie Samborowo (47 opinii)
- 4 Zgubiłeś ponton na morzu? Szukają cię (77 opinii)
- 5 Kolbe i rodzina Ulmów wrócą do muzeum (498 opinii)
- 6 Zatopiony dźwig wyciągnęli w częściach (228 opinii)
Ryba, która straszy zapachem
![](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/24/300x0/24372__kr.webp)
- Chodzę tam tylko, jeśli muszę - mówi Weronika Szwarc, mieszkanka gdańskiego Śródmieścia. - Zapach jest okropny i czuć go wszędzie, także przy stoiskach z ubraniami.
Hala została oddana do użytku we wrześniu ubiegłego roku po pięcioletnim remoncie, za który kupcy z własnej kieszeni zapłacili 20 mln zł.
Zaraz po otwarciu zapach mięsa i ryb był jeszcze bardziej intensywny. - To co można było skorygować już zrobiliśmy, wentylacja działa z maksymalną mocą - mówi Jan Sokołowski, prezes spółki Kupcy Dominikańscy. - Zabytkowy obiekt uniemożliwił wiercenie otworów w ścianach i zrobienie jeszcze lepszego wietrzenia.
Sporo zamieszania wprowadził nie planowany wcześniej skansen archeologiczny, który powstał, by wyeksponować pozostałości po XII-wiecznym romańskim kościele, najstarszym na Pomorzu. Ekspozycja wykopalisk spowodowała, że piwnica, w której są stoiska z mięsem i rybami nie jest wystarczająco wysoka. To także utrudnia cyrkulację powietrza.
Jan Sokołowski zauważa, że stoiska rybne powinny być w części wydzielonej, a w hali takiej możliwości nie ma. - Przez powstanie skansenu kupcy stracili 100 metrów kwadratowych powierzchni - mówi Jan Sokołowski. - Mamy jednak nadzieję, że to wszystko
wyjdzie nam na dobre. Do hali trafia coraz więcej turystów. Wycieczki
zaczynają zwiedzanie miasta właśnie tutaj. Obiekt sakralny w kompleksie handlowym to ewenement.
Opinie (28) 1 zablokowana
-
2006-04-13 23:38
Ludzie tez smierdza...
...ryby w tej kwestii glosu nie zabieraja
- 0 0
-
2006-04-13 23:40
ciekawe...
jakie kosmetyki dozuje sobie jaśnieoświecony Pan Prezydent? o zapachu makreli czy też flądry?
- 0 0
-
2006-04-13 23:49
A co z zapachem przy Zielonym Rynku na Przymorzu?
Co dwa tygodnie przechodzę tamtędy do szkoły(UG) i ZAWSZE śmierdzi!!!Na domiar złego niekiedy na trawniku nieopodal przeważnie leżą jakieś odpadki mięsa zwierzęcego. Ten rynek powinni zamknąć- to jeden wielki pchli targ.No jak można kupować czyjeś noszone buty albo majtki? No dla mnie to jest chore....i te zapachy....i ci ludzie, co sie chyba wody boją...Ejhhh, szkoda pisać...
- 0 0
-
2006-04-14 00:09
zabytek zabytkiem
ale kogo bym nie spytał o wrażenia z wizyty w odresaturowanej hali - każdy mówi tylko o tym smrodzie. Generalnie rzecz biorąc, nie tylko ze wzgledu na przykry zapach, wróżę rychłe bankructwo całego interesu. Mam nadzieję, że się mylę, bo zawsze dobrze życzę ludziom z inicjatywą ale całe to przedsięwzięcie wydaje mi się mocno chybione. Remont za sporą kasę - efekt, zwłaszcza z zewnątrz, robi wrażenie a w środku okropna tandeta i fetor. Przy takiej lokalizacji i takim wyglądzie zewnętrznym w środku widziałbym jakieś ekskluzywne butiki czy coś w tym rodzaju, by bogaci ludzie mogli zostawiać tam spore pieniądze. Tylko wtedy widziałbym szanse na zysk z tej inwestycji. A zrobienie, za przeproszeniem, śmierdzącej Gildii 2 w złotej klatce jest, moim zdaniem, skazane na porażkę. Jak już pisałem - obym się mylił.
- 0 0
-
2006-04-14 06:25
turyści....
jak przyjedzie taki turysta ze śląska i wejdzie do hali, to poczuje od razu zapach morza i będzie sie cieszył... hahaha
- 0 0
-
2006-04-14 07:19
a ja lubię tam kupować
- 0 0
-
2006-04-14 08:41
jest tak jak przed wiekiem i ok
przestańcie chrzanić, ze zapach jest nie do zniesienia ! Da sie wytrzymać i szkajcie prawdziwych problemów !
- 0 0
-
2006-04-14 08:50
Śmierdziuchy
Śmierdziało przed remontem, śmierdzieć musi i po remoncie. Na szczęście różnica polega na tym, że teraz już nie trzeba iść na halę, żeby kupić jeansy albo mięso. Rynek sam wyeliminuje śmierdziuchów....
- 0 0
-
2006-04-14 08:55
krzy$iek
też bym chciała obyś nie miał racji, ale boję sie, że ją masz.
niestety wypadało by usunąć z tamtąd tą spożywkę a głównie ryby i mięso, fetor nie do wytrzymania - ciekawe jak "miło" będzie latem?
pomyślcie gdyby były tam jak to okeśliłeś ekskluzywne butiki, do tego miła kawiarenka lub pub to miejsce miało by zupełnie inny klimat potęgowany grubymi murami i kawałkiem historii pośrodku - dla mnie bomba
a tak faktycznie gildia 2 w kiepskim wydaniu i do tego cap jakich mało!- 0 0
-
2006-04-14 09:12
No ludzie to po prostu tacy delikatni się zrobili przez tą demokrację
A czym ma pachnieć ryba, różami?? ryba to ryba, mięso to mięso i tyle. A od tej demokracji to wam się w głowach poprzewracało.
Kto chce tam sprzedawać ciuchy to niech sprzedaje. Swoją droga to porąbany pomysł no ale jak ktoś lubi to proszę bardzo.
Moim zdaniem to w hali powinny być sprzedawane tylko artukuły spożywcze.- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.